kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Pentagon kaže da nema dokaza o tajnom radu SAD-a na vanzemalsjkoj tehnologiji
Znanost

Pentagon kaže da nema dokaza o tajnom radu SAD-a na vanzemalsjkoj tehnologiji

Pentagon kaže da nema dokaza o tajnom radu SAD-a na vanzemalsjkoj tehnologiji
objavljeno

U dobu kada nas neistraženi svemir nastavlja intrigirati i kada koncept izvanzemaljskog života potiče maštu, najnovije otkriće Pentagona nudi utemeljenu perspektivu. Usred široko rasprostranjenih glasina i teorija zavjere o tajnim poduhvatima Sjedinjenih Država za iskorištavanje vanzemaljske tehnologije, 8. ožujka objavljen je detaljan izvještaj od 60 stranica koji odlučno opovrgava takve tvrdnje.


Je li se konačno razotkrilo što se skriva iza susreta Sjedinjenih Država s neidentificiranim letećim objektima (NLO), sada službeno nazvanima neidentificirani anomalni fenomeni (UAP), i navodnog ‘reverse engineering’ vanzemalsjke tehnologije? Najnovija objava Pentagona, obuhvatni izvještaj koji prelazi 60 stranica, direktno se osvrće na ova pitanja, izazivajući osnovu popularnih narativa teorija zavjere.

Nalazi Ureda za rješavanje anomalija svih područja (AARO – All-domain Anomaly Resolution Office)

Na zahtjev Kongresa, Ministarstvo obrane bilo je zaduženo za sastavljanje i dostavu detaljnog izvješća o povijesnom angažmanu vlade SAD-a s takozvanim UAP-ima. Cilj ove inicijative bio je povećati transparentnost i rasvijetliti temu koja je obavijena misterijom i spekulacijama. Istraživanje je predvodio AARO, koji je pažljivo pregledavao zapise o vladinim istraživanjima, akademskim studijama i službenim pregledima koji sežu do 1945. Suprotno raširenim glasinama o kontaktima s vanzemaljcima, nalazi AARO-a bili su nedvosmisleni: nema dokaza koji bi sugerirali da ijedan opaženi UAP predstavlja vanzemaljsku tehnologiju.


Većina zapažanja, kako navodi izvještaj, mogla bi se pripisati običnim objektima i pojavama, kao rezultat pogrešne identifikacije, a ne kao dokaz prisutnosti posjetitelja iz drugih svjetova. Također, demantirana je tvrdnja da su vlada SAD-a i privatni subjekti bili uključeni u takozvani reverse engineering (obrnuti inženjering) vanzemaljske tehnologije. Takve tvrdnje, prema AARO-u, proizlaze iz ponavljajućeg izvještavanja među pojedincima uvjerenima u njihovu istinitost, unatoč očitom nedostatku empirijskih dokaza.

Uvidi Seana Kirkpatricka i sveobuhvatni pregled AARO-a

Pri sastavljanju ovog ključnog izvještaja, AARO je proveo temeljit pregledni proces, istražujući desetljeća američkih istraživačkih napora, analizirajući arhive, provodeći intervjue i surađujući s dužnosnicima obavještajnih i obrambenih službi koji nadgledaju osjetljive programe. Sean Kirkpatrick, prethodni prvi čovjek AARO-a, naglasio je nedostatak pouzdanih dokaza koji bi ukazivali na vanzemaljsku aktivnost ili tehnologiju koja krši poznate zakone fizike.

“AARO do sada nije pronašao pouzdane dokaze o vanzemaljskoj aktivnosti, tehnologiji s drugih svjetova ili objektima koji izmiču poznatim zakonima fizike,” izjavio je Kirkpatrick.

Nedavni izvještaj Pentagona poziv je na racionalan diskurs o temi UAP-ova i moguće vanzemaljske tehnologije. Zanimanje za nepoznato i mogućnost posjetitelja s drugih svjetova svakako će se nastaviti, i to s pravom. Ipak, ovo detaljno istraživanje nudi čvrstu, na dokazima utemeljenu točku gledišta, ukorijenjenu u temeljitoj i znanstvenoj analizi. Dok svijet upravlja pogled prema gore, u potrazi za odgovorima u prostranstvu svemira, važno je pristupiti ovim misterijima s ravnotežom znatiželje i skeptičnosti. Međutim, po mom mišljenju, znatiželja bi trebala imati prednost. Bez znatiželje, put naprijed ne samo da postaje izazovan, već i gubi na intrigantnosti.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.