kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • SETI institut najavljuje inovativni program stipendija za istraživanje vanzemaljske inteligencije
Znanost

SETI institut najavljuje inovativni program stipendija za istraživanje vanzemaljske inteligencije

SETI institut najavljuje inovativni program stipendija za istraživanje vanzemaljske inteligencije
objavljeno

SETI institut je najavio revolucionarni program stipendija s ciljem unapređenja znanosti o tehnopotpisima i potrage za vanzemaljskom inteligencijom.

Ova jedinstvena inicijativa nastoji financirati inovativna istraživanja koja se bave ključnim promatračkim, teorijskim i tehničkim pitanjima u potrazi za tehnopotpisima, što bi moglo otkriti dokaze o prošloj ili sadašnjoj vanzemaljskoj tehnologiji u svemiru.

Osnovan 1984. godine, SETI institut je neprofitna, multidisciplinarna istraživačka i obrazovna organizacija fokusirana na razumijevanje porijekla i rasprostranjenosti života i inteligencije u svemiru te dijeljenje tog znanja globalno. U središtu SETI istraživanja nalazi se Allen Telescope Array (ATA), poznat u astronomiji po svojoj sposobnosti da traži vanzemaljsku inteligenciju.

SETI znači “Search for Extraterrestrial Intelligence” (Potraga za vanzemaljskom inteligencijom), i predstavlja dugotrajan znanstveni projekt koji koristi radio teleskope, uključujući i onaj u Arecibu, kako bi pronašao dokaze o postojanju inteligentnog života u svemiru. Projekt SETI započeo je početkom 1960-ih godina i od tada kontinuirano istražuje svemir u potrazi za signalima koji bi mogli ukazivati na prisutnost razumnih bića izvan Zemlje


Povijesno gledano, ATA je priznat kao prvi radio teleskop posebno dizajniran za SETI pretrage. Opremljen naprednim prijemnicima i modernim sustavima obrade podataka, ATA-ova sofisticirana tehnologija i strateški dizajn čine ga ključnim instrumentom za detekciju potencijalnih tehnopotpisa, učvršćujući njegovu ulogu kao vodećeg sredstva u ovoj novoj znanstvenoj inicijativi.

Novi smjerovi u istraživanju tehnopotpisa

“U posljednjih nekoliko godina, otvorili su se brojni novi istraživački pravci u znanosti o tehnopotpisima, omogućeni novim idejama, novim tehnologijama i brzo rastućom zajednicom mladih istraživača,” izjavio je dr. Andrew Siemion, Bernard M. Oliver predsjedavajući za SETI pri SETI institutu. “Nova istraživanja omogućena ovim programom stipendija potaknut će najnovija dostignuća u polju tehnopotpisa, nastavljajući u duhu 40 godina vodstva SETI instituta u SETI znanosti.”

Financirana istraživanja u fokusu znanosti o tehnopotpisima obuhvaćaju različite teme. To uključuje razvijanje promatračkih tehnika i strategija za detekciju tehnopotpisa te istraživanje teorijskih modela koji predviđaju ili objašnjavaju ove fenomene. Dodatne studije koje SETI institut traži istražit će sjecište društvenih znanosti i istraživanja tehnopotpisa, osvjetljavajući društvene utjecaje i ljudske aspekte povezane s potragom za tehnopotpisima.

Ograničena federalna sredstva

“Federalno financiranje za SETI je izuzetno ograničeno,” rekla je Rebecca McDonald, direktorica komunikacija SETI instituta, u emailu za The Debrief, objašnjavajući zašto je institut stvorio interni program stipendija.

“SETI institut je uvijek činio sve što je mogao da podrži međunarodnu SETI zajednicu kao dio naše 40-godišnje povijesti upravljanja na ovom polju,” rekla je McDonald.

“Sada imamo više resursa nego prije, tako da možemo učiniti više. SETI institut ima snažnu predanost poticanju sljedeće generacije znanstvenika, posebno SETI znanstvenika.”

Nezaposleni fakultetski ili istraživački kadrovi koji su kvalificirani za prijavu kao glavni istraživači (na engl. principal investigators ili PI) uključuju one na sveučilištima ili neprofitnim organizacijama, uključujući fakultete, sveučilišta i neakademske entitete kao što su nezavisni muzeji, opservatoriji, istraživački laboratoriji, profesionalna društva i slične obrazovne ili istraživačke organizacije.

Diplomirani studenti u magistarskim ili doktorskim programima koji su završili preliminarne ispite i kojima je teza ili ekvivalent preostali zahtjev za stupanj, također su kvalificirani za prijavu kao glavni istraživači.


Širok raspon istraživačkih tema

“Kvalificirani podnositelji prijava ne moraju biti astronomi ili čak znanstvenici, ali moraju biti povezani s fakultetom, sveučilištem ili neprofitnom organizacijom, uključujući muzeje, opservatorije, istraživačke laboratorije, profesionalna društva ili slične organizacije povezane s obrazovnim ili istraživačkim aktivnostima,” rekla je McDonald za The Debrief. “Podnositelji prijava moraju biti kvalificirani za službu kao glavni istraživač u svojoj povezanoj organizaciji.”

Financirana istraživanja moraju se fokusirati na znanost o tehnopotpisima, što uključuje širok raspon tema kao što su:

  • Promatrački programi ili razvoj promatračkih tehnika i strategija za detekciju tehnopotpisa.
  • Teorijski modeli koji predviđaju ili objašnjavaju fenomen tehnopotpisa.
  • Tehničke inovacije koje poboljšavaju sposobnost detekcije i analize tehnopotpisa.
  • Istraživanja na sjecištu društvenih znanosti i istraživanja tehnopotpisa, istražujući društvene implikacije i ljudske faktore povezane s potragom za tehnopotpisima.

Prijave za SETI stipendije 2024. godine moraju biti podnesene do 15. srpnja 2024. Uspješni kandidati bit će obaviješteni do 5. kolovoza 2024.

“SETI institut je predan otvorenom, dostupnom i globalno uključivom znanstvenom istraživanju. Svi rezultati naših istraživanja, uključujući one proizvedene kroz ove stipendije, bit će javno dostupni u najvećoj mogućoj mjeri,” kaže McDonald. “Naglašeno ne bismo čuvali otkriće života izvan Zemlje kao tajnu.”

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.