kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Ovo je poruka koja će biti poslana na Jupiterov mjesec Europa
Svemir

Ovo je poruka koja će biti poslana na Jupiterov mjesec Europa

Ovo je poruka koja će biti poslana na Jupiterov mjesec Europa
objavljeno

Evo što ta poruka obuhvaća.


Kada bude lansirana u listopadu, NASA-ina svemirska letjelica Europa Clipper nosit će sa sobom složenu poruku koja uključuje više od 2,6 milijuna imena prikupljenih od javnosti.

U skladu s NASA-inom dugogodišnjom tradicijom slanja inspirativnih poruka u svemir, agencija ima ambiciozne planove za misiju Europa Clipper, koja će kasnije ove godine započeti svoje putovanje prema Jupiterovu mjesecu Europi. Ovaj mjesec predstavlja značajan interes zbog dokaza koji sugeriraju postojanje oceana ispod njegove ledene površine, s količinom vode koja premašuje dvostruku količinu vode svih Zemljinih oceana zajedno.

Na svemirskoj letjelici će se nalaziti trokutasta metalna ploča koja će na više načina odavati počast toj povezanosti s Zemljom.

Naša poruka Europi

Srž ovog artefakta čini gravura pjesme “U slavu misterija: Pjesma za Europu” američke pjesnikinje Ade Limón, ispisanom njezinom rukom, zajedno s silicijskim mikročipom na kojem su urezana imena više od 2,6 milijuna ljudi koje je javnost poslala. Mikročip će biti u središtu ilustracije boce usred Jovijanskog sustava, što predstavlja referencu na NASA-inu kampanju “Poruka u boci”, kojom je javnost pozvana da svojim imenima bude dio ove svemirske letjelice.


Izrađena od metala tantaluma i veličine približno 18 x 28 centimetara, ploča sadrži grafičke elemente na obije strane. Vanjski panel prikazuje umjetnička djela koja ističu Zemljinu vezu s Europom. Lingvisti su zabilježili izgovor riječi “voda” na 103 jezika iz različitih jezičnih obitelji diljem svijeta. Audiozapisi su pretvoreni u valne forme (vizualne reprezentacije zvučnih valova) koje su urezane na ploču. Valne forme se šire iz simbola koji predstavlja znak za “vodu” u američkom znakovnom jeziku.

Nastavljajući duh Voyagerove Zlatne ploče, koja nosi zvukove i slike s ciljem prenošenja bogatstva i raznolikosti života na Zemlji, slojevita poruka na Europa Clipperu namijenjena je poticanju mašte i pružanju unificirane vizije.

“Sadržaj i dizajn ploče Europa Clippera su ispunjeni značenjima,” izjavila je Lori Glaze, direktorica Odjela za planetarnu znanost u sjedištu NASA-e u Washingtonu. “Ploča spaja najbolje od onoga što čovječanstvo nudi širom svemira – znanost, tehnologiju, obrazovanje, umjetnost i matematiku. Poruka povezanosti preko vode, ključna za sve poznate oblike života, savršeno oslikava vezu Zemlje s ovim tajanstvenim oceanskim svijetom koji se spremamo istražiti.”

Dugačak put do Europe

Godine 2030., nakon putovanja od 2,6 milijardi kilometara, Europa Clipper će započeti s orbitiranjem oko Jupitera, izvršavajući 49 bliskih preleta Europe. Da bi utvrdila postoje li uvjeti pogodni za život, snažni skup znanstvenih instrumenata letjelice prikupljat će podatke o podzemnom oceanu mjeseca, njegovoj ledenoj kori, rijetkoj atmosferi i svemirskom okolišu.

Elektronika za te instrumente smještena je unutar masivnog metalnog trezora dizajniranog da ih štiti od intenzivnog Jupiterovog zračenja. Kako objašnjava NASA, ploča će zatvoriti otvor na tom trezoru.

Budući da je istraživanje uvjeta pogodnih za život ključni aspekt misije, na ploči je urezana i Drakeova jednadžba—na njezinoj unutarnjoj strani. Astronom Frank Drake razvio je ovu matematičku formulu 1961. godine kako bi procijenio mogućnost postojanja naprednih civilizacija izvan Zemlje. Jednadžba je od tada inspirirala i usmjeravala istraživanja u astrobiologiji i povezanim poljima.

Osim toga, umjetnički prikazi na unutarnjoj strani ploče uključuju referencu na radio frekvencije koje se smatraju vjerojatnima za međuzvjezdanu komunikaciju, simbolizirajući kako čovječanstvo koristi ovaj medij za slušanje poruka iz kozmosa. Ove određene frekvencije odgovaraju radio valovima koji se u svemiru emitiraju od komponenti vode, poznatima astronomima kao “voda rupa”. Na ploči su prikazane kao linije radio emisija.


Poslušajte audiozapis

Na koncu, ploča sadrži i portret jednog od osnivača planetarne znanosti, Rona Greeleyja, čiji su rani napori za razvoj misije na Europu prije dvadesetak godina postavili temelje za misiju Europa Clipper.

“U ovaj dizajn ploče, kao i u samu misiju, uloženo je mnogo promišljanja i inspiracije,” izjavio je znanstvenik projekta Robert Pappalardo iz Laboratorija za mlazni pogon NASA-e u Južnoj Kaliforniji. “Proces je trajao desetljećima, i s nestrpljenjem očekujemo vidjeti što će nam Europa Clipper otkriti na ovom ‘vodenom svijetu’.”

Nakon što montaža letjelice Europa Clippera bude dovršena u JPL-u, ista bit će poslana u NASA-in Kennedy Space Center na Floridi kako bi se pripremila za lansiranje u listopadu.

Da biste čuli audio zapise govorenih jezika i vidjeli znak, kliknite ovdje.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.