kozmos.hr
Astronomija

Kako možemo prepoznati izvanzemaljski signal?

Kako možemo prepoznati izvanzemaljski signal
objavljeno

U svemiru postoje brojni uvjeti pogodni za život, što razumno upućuje na zaključak da bi u našoj galaksiji moralo postojati izvanzemaljskih civilizacija. No, ukoliko je to istina, gdje se one nalaze? Program za potragu za izvanzemaljskom inteligencijom (SETI) te ostali slični programi dugo vremena nastoje pronaći signale tih civilizacija, ali do danas nisu postigli konkretna otkrića. Izazov s kojim se suočavamo jest neznanje prave prirode potencijalnog izvanzemaljskog signala. To je kao da tražite iglu u plastu sijena ne znajući kako igla izgleda. Srećom, svaka izvanzemaljska civilizacija bila bi podložna istim fizikalnim zakonima koji vrijede i za nas, što nam omogućava da razmotrimo što bi moglo biti izvedivo. Jedan od načina za poboljšanje šansi pronalaska nečega bio bi fokus na općenitije eho-signale međuzvjezdane mreže, a ne samo na izravni signal s pojedinog planeta.

Međuzvjezdana komunikacija

Prema radu objavljenom 2022. godine na otvorenom serveru arXiv, jedno od ograničenja je velika količina prašine i međuzvjezdanog plina u Mliječnoj stazi. Budući da radio valovi bolje prodiru kroz plin i prašinu od vidljive svjetlosti, vjerojatno je da se za komunikaciju između zvijezda koriste mikrovalni radio signal. Također, za putovanje između zvijezda potrebno je znati vlastitu poziciju i odredište. Jedan od načina za to je korištenje pulsara kao navigacijskih orijentira. Znanstvenici navode da se ove dvije činjenice mogu spojiti u širokopojasni radio signal iz središta izvanzemaljske civilizacije koji uključuje metapodatke za navigaciju pomoću rendgenskih pulsara (XNAV).


Jedan od najvećih izazova u detekciji slučajnih izvanzemaljskih signala je njihova potencijalna neodvojivost od slučajne buke. Čak i jednostavni signali, poput televizijskih prijenosa, zahtijevaju poznati protokol. Bez tog protokola, ne možemo dešifrirati poruku. To je slično izazovu koji je predstavljao Enigma kod tijekom Drugog svjetskog rata. Jedan od proboja bio je shvaćanje da većina poruka sadrži vremensku prognozu, pa je poruka vjerojatno sadržavala njemačku riječ za vrijeme. Metapodaci u izvanzemaljskom signalu mogli bi igrati sličnu ulogu. Ako znamo da radio signali trebaju sadržavati XNAV metapodatke, možemo to iskoristiti kao polazišnu točku. U teoriji igara, ovo se naziva Schellingova točka.

Komunikacija međuzvjezdane civilizacije

Znanstvenici izlažu devet koraka kako bi međuzvjezdana civilizacija mogla izgraditi sustav navigacije pomoću pulsara i kakav bi bio uzorak te mreže. Kreiranjem više scenarija, možda bismo mogli prepoznati određene uzorke kao tehnopotpise. Međutim, autor napominje da je jedno od ograničenja ovog pristupa to što je svaki zamišljeni scenarij metapodataka zasnovan na načinu razmišljanja homo sapiensa, što ne mora nužno odgovarati perspektivi izvanzemaljske inteligencije.

Iako je sve ovo spekulativno, vrijedno je razmatranja. Prepoznat ćemo izvanzemaljski signal samo ako bolje razumijemo oblike koje bi on mogao uzeti, i možda su upravo nekonvencionalne ideje poput ove ono što nam je potrebno.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.