Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Izvanzemaljska civilizacija bit će slična umjetnoj inteligenciji

Što ako izvanzemaljci nisu uopće živa bića, nego nešto potpuno drugačije? Izvor: Breakthrough Liste

Smatrate li da će izvanzemaljci biti kao u Hollywoodskim filmovima, ili potpuno drugačiji?

Jedno od glavnih pitanja oko izvanzemaljaca jest kako će se oni ponašati kada ih sretnemo? Naravno, uz pretpostavku, da oni uopće postoje. Već sada postoje razne teorije o njihovom izgledu i biološkom obliku, no na svjetlo dana konstantno izlaze i nove. Nova teorija govori nešto potpuno novo- što ako izvanzemaljci uopće nisu biološki živa bića, nego više neka vrsta umjetne inteligencije?

Kako će na kraju izgledati izvanzemaljci? Posljednji izvještaj koji je objavio Pentagon o NLO-ima nije otkrio ništa važno kada se govorimo o izvanzemaljcima. Anonimni izvor iz vlade SAD-a otkrio je što piše u izvještaju- nema nikakvih dokaza i izvanzemaljskoj tehnologiji, ni o njihovom postojanju.

Ovo nas nebi trebalo obeshrabriti u vjerovanju da negdje u svemiru postoje živa bića. Sve više poznatih znanstvenika i astronoma objavljuje svoje verzije toga kako bi trebao izgledati prvi kontakt. Zanimljivo je da gotovo svi dolaze do zajedničkog zaključka- izvanzemaljci neće uopće biti onakvi kakvima smo ih zamišljali, te će vrlo vjerojatno biti neprijateljski raspoloženi.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Zadnje izdanje kataloga hipoteza o izvanzemaljcima predlaže da oni opće nisu živa bića- moguće je da su evoluirali dalje od biologije, te bi mogli sličiti umjetnoj inteligenciji. Ovu mogućnost predložio je Seth Shostak- astronom i predsjednik neprofitne organizacije SETI Center i Silicijske doline.

On vjeruje kako su izvanzemaljci potpuno drugačiji od onoga što smo zamišljali, te da su prisutni u našoj galaksiji. Problem kod sadašnje potrage za izvanzemaljskim životom je u tome što cijelo vrijeme tražimo krive znakove.

Sva živa bića na Zemlji imaju genetski kod, te se u isto vrijeme potpuno razlikuju jedni od drugih. Astronom Seth Shostak tvrdi da će izvanzemljaci biti upravo takvi- potpuno drugačiji od nečega što si možemo zamisliti.

10 razloga zašto izvanzemaljci vjerojatno nisu nalik ljudima

 

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pitanje je hiće li oni uopće imati DNK. Ovo je jedan od mogućih razloga zašto ih nemožemo primjetiti ukoliko posjećuju naš planet- možda to uopće nisu bića čiji se organizam temelji na ugljiku i njegovim spojevima.

Kada malo bolje razmislimo, zaiste ne možemo odbaciti tu mogućnost. Kao što mi sada razvijamo umjetnu inteligenciju, izvanzemaljci su to možda već nadišli davno ranije. Naš Sunčev sustav je relativno mlad u odnosu na prastare sustave u svemiru, pa čak i u Mliječnoj stazi.

Ako smo evoluirali tek prije kojih 4.5 milijardi godina, koliko zapravo možemo govoriti o životu na planetima koji su puno stariji od Zemlje? Moguće je da se život tamo razvio puno prije nego na Zemlji, te je moguće da je prošao na višu fazu razvoja od biološke.

Ako se tehnologija razvijala donekle slično našoj, moguće je da su izvanzemaljci pronašli naćin kako da se “stope” sa umjetnom inteligencijom. No, postavlja se pitanje zašto bi to uopće htjeli napraviti?

Prvo, zato je vjerojatno nisu imali druge mogućnosti preživljavanja. Drugo, zato jer naši zakoni fizike vrijede i kod njih, odnosno i cijelom svemiru. Treće, duga putovanja kroz svemir su im se činila nemogućima, kao što se to danas čini i nama.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Stapanje izvanzemaljaca sa tehnologijom i umjetnom inteligencijom možda im je omogućilo da putuju dugim svjetlosnim godinama bez umiranja.

Trenutačne procjene govore da će sredinom ovog stoljeća već postojati strojevi i roboti koji će biti pametniji od ljudi. Malo za razmišljanje- ako će to biti moguće na Zemlji u tako kratkom vremenu, zašto nebi bilo moguće u nekoj izvanzemaljskoj civilizaciji koja postoji duže od nas?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr
Izvori:
 Lang, F. (2021, June 17). Aliens Won’t Be Little Green Beings, They’ll Be AI Machines. Interesting Engineering.
• Seth Shostak. (2021, June 14). If we ever encounter aliens, they will resemble AI and not little green martians | Seth Shostak. The Guardian.
• Tangermann, V. (2021, June 15). Astronomer: Aliens Will Most Likely Resemble AI if We Ever Make Contact. Futurism.

Pročitaj više

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Jeste li znali?

Bivši izvršni direktor Google X-a upozarava na mogućnost stvaranja umjetno-inteligentnog ‘boga’, opasnog po čovječanstvo. Prijetnja za opstanak čovječanstva Bivši izvršni direktor Google X-a, Mo...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Svemir

Znanstvenici s Indijskog instituta znanosti (IISc), u suradnji s Indijskom organizacijom za istraživanje svemira (ISRO), razvili su uređaj za uzgoj mikroorganizama koji omogućava biološke...

Svemir

Međunarodni tim istraživača kreirao je virtualni svemir s besplatnim pristupm za sve putem cloud-platforme. Svemirska simulacija Uchuu Platforma je poznata pod imenom “Uchuu”, japanski...

Jeste li znali?

Elon Musk je u nekoliko navrata u prošlosti upozoravao svijet na opasnost koju nosi umjetna inteligencija. Vizija budućnosti Elona Muska ponekad nadilazi mogućnosti suvremene...

Svemir

Jeff Bezos postao je drugi milijarder koji je otputovao u svemir, nakon uspjeha Richarda Bransona početkom ovog mjeseca. Natjecanje između milijardera vlasnika svemirskih poduzeća...

Oglas