kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Društvo katoličkih znanstvenika raspravljat će umjetnoj inteligenciji i izvanzemaljcima
Astronomija

Društvo katoličkih znanstvenika raspravljat će umjetnoj inteligenciji i izvanzemaljcima

objavljeno

Društvo katoličkih znanstvenika bit će domaćin konferencije u lipnju na kojoj će se raspravljati o neljudskoj inteligenciji.

Na mnogo bi načina vjera i znanost, zapravo, mogle imati koristi jedna od druge, a to dokazuje i organizacija poznata kao SCS – Društvo katoličkih znanstvenika(The Society of Catholic Scientists ). Ova će znanstvena skupina u lipnju ugostiti važnu konferenciju koja će se fokusirati na neljudsku inteligenciju.

Pod nazivom “Vanzemaljci, umjetna inteligencija i umovi izvan čovjekovog”, ova će konferencija obuhvaćati 13 rasprava i izlaganja stručnjaka u svojim područjima. Kao što sugerira ime, fokus će biti na mogućem postojanju vanzemaljske inteligencije te najnovijem i budućem razvoju umjetne inteligencije.

Za sada nema podataka hoće li se rasprave temeljiti na strogo znanstvenim teorijama i dokazima ili stručnjaci planiraju uključiti i druge vrste neporecivih dokaza.

Sigurno je, međutim, da čak i vjerski krugovi koji su u prošlosti poricali bilo kakve mogućnosti postojanja vanzemaljske inteligencije sada to počinju smatrati mogućnošću. S toliko astronomskih otkrića posljednjih godina koja podižu nade u izvanzemaljski život, možda bi ovu temu trebalo shvatiti ozbiljnije.

Izviješteno je da će konferencija također uključivati razgovore o tome kako će čovječanstvo reagirati ako se pronađe vanzemaljski život ili nas on pronađe.

Što mislite? Kako biste reagirali kad biste dobili vijest da postoje vanzemaljci? Biste li bili jedan od ljudi koji su šokirani ili biste bili jedan od nas koji smo oduvijek vjerovali u ovu istinu?

https://kozmos.hr/moze-li-umjetna-inteligencija-posjedovati-vlastitu-svijest/

U svakom slučaju, druga tema konferencije osim izvanzemaljaca bit će i umjetna inteligencija. Već godinama poznati znanstvenici izražavaju svoju zabrinutost zbog opasnosti od AI.

Kao netko čiji posao uključuje čitanje svih najnovijih znanstvenih vijesti, ne sjećam se kada je bio zadnji dan kad nisam čitao o novom postignuću neuronskih mreža. Umjetna inteligencija napreduje takvom brzinom da je to uistinu zabrinjavajuće.

Dat ću vam nekoliko primjera jer se u ovom trenutku o konferenciji ne može puno reći, to jest, još uvjek nisu objavljena agenda konferencije. Evo primjera iz najnovijih vijesti povezanih s umjetnom inteligencijom.

U nedavnom istraživanju osmišljen je algoritam za rekonstrukciju slika koje su uništene ili preslikane drugim umjetničkim djelima. Na primjer, Picasso je često koristio svoje i tuđe slike kao podlogu za nova djela. Fizičar George Cannes i neuroznanstvenik Anthony Burached, koristeći rendgen, algoritme umjetne inteligencije (AI) i 3D printer, uspjeli su precizno rekonstruirati sliku Picassova suvremenika Santiaga Rusiñole koja prikazuje povijesni vrt u Barceloni.

Evo još nekoliko primjera šokantnih sposobnosti AI. Prošle su godine njemački istraživači razvili algoritam koji određuje hranjivu vrijednost jela prema fotografiji: njihov sadržaj kalorija i sadržaj bjelančevina, ugljikohidrata i masti.

U drugom znanstvenom radu američki su programeri stvorili algoritam koji nadgleda tihi video sviranja klavira i sintetizira rekonstruirani zvuk. 2018. godine skupina istraživača pod vodstvom Elija Schlitsermana stvorila je drugačiji algoritam za rad s glazbenim skladbama: naučila je neuronsku mrežu predviđati kretanje ruku glazbenika s audiozapisa.

Ovo su jednostavni primjeri koji pokazuju koliko je umjetna inteligencija čak i u ovom trenutku napredna. Mogućnosti su bezbrojne i to su algoritmi koje se može naučiti raditi apsolutno sve. Neke od najvećih svjetskih tvrtki poput Facebooka već su prešle na takve algoritme za svoje aplikacije i web stranice.

Uskoro će većinu toga oko nas kontrolirati umjetna inteligencija. Svatko bi trebao moći vidjeti kako to sve može poći po zlu u nekom trenutku u budućnosti. AI je već napredniji od bilo kojeg ljudskog bića i lako je zamisliti kako bi se mogao okrenuti protiv nas. Možda je to ono na što će se konferencija fokusirati, ali moramo pričekati i vidjeti.

U svakom slučaju, najvažnija stvar koju bismo trebali učiniti je pripremiti se za budućnost. I vanzemaljsku inteligenciju (ako je potvrđena) i umjetnu inteligenciju treba smatrati nepredvidivima. Ne postoji garancija da će vanzemaljci biti prijateljski raspoloženi kad ih pronađemo. Možda će biti upravo suprotno, a to su iznova i iznova predlagali poznati znanstvenici. PPričekajmo što Društvo katoličkih znanstvenika ima za reći o svim tim mogućnostima.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

 Martino, J. (2021, April 20). Society of Catholic scientists will hold a conference on non-human intelligence.
• West, P. (2021, April 16). Society of Catholic SCIENTISTS prepares for conference on non-human intelligence.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube