Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Astronomija

Društvo katoličkih znanstvenika raspravljat će umjetnoj inteligenciji i izvanzemaljcima

Društvo katoličkih znanstvenika bit će domaćin konferencije koja će se fokusirati na izvanzemaljsku i umjetnu inteligenciju. Izvor: NASA

Društvo katoličkih znanstvenika bit će domaćin konferencije u lipnju na kojoj će se raspravljati o neljudskoj inteligenciji.

Na mnogo bi načina vjera i znanost, zapravo, mogle imati koristi jedna od druge, a to dokazuje i organizacija poznata kao SCS – Društvo katoličkih znanstvenika(The Society of Catholic Scientists ). Ova će znanstvena skupina u lipnju ugostiti važnu konferenciju koja će se fokusirati na neljudsku inteligenciju.

Pod nazivom “Vanzemaljci, umjetna inteligencija i umovi izvan čovjekovog”, ova će konferencija obuhvaćati 13 rasprava i izlaganja stručnjaka u svojim područjima. Kao što sugerira ime, fokus će biti na mogućem postojanju vanzemaljske inteligencije te najnovijem i budućem razvoju umjetne inteligencije.

Za sada nema podataka hoće li se rasprave temeljiti na strogo znanstvenim teorijama i dokazima ili stručnjaci planiraju uključiti i druge vrste neporecivih dokaza.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Sigurno je, međutim, da čak i vjerski krugovi koji su u prošlosti poricali bilo kakve mogućnosti postojanja vanzemaljske inteligencije sada to počinju smatrati mogućnošću. S toliko astronomskih otkrića posljednjih godina koja podižu nade u izvanzemaljski život, možda bi ovu temu trebalo shvatiti ozbiljnije.

Izviješteno je da će konferencija također uključivati razgovore o tome kako će čovječanstvo reagirati ako se pronađe vanzemaljski život ili nas on pronađe.

Što mislite? Kako biste reagirali kad biste dobili vijest da postoje vanzemaljci? Biste li bili jedan od ljudi koji su šokirani ili biste bili jedan od nas koji smo oduvijek vjerovali u ovu istinu?

Može li umjetna inteligencija posjedovati vlastitu svijest?

U svakom slučaju, druga tema konferencije osim izvanzemaljaca bit će i umjetna inteligencija. Već godinama poznati znanstvenici izražavaju svoju zabrinutost zbog opasnosti od AI.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Kao netko čiji posao uključuje čitanje svih najnovijih znanstvenih vijesti, ne sjećam se kada je bio zadnji dan kad nisam čitao o novom postignuću neuronskih mreža. Umjetna inteligencija napreduje takvom brzinom da je to uistinu zabrinjavajuće.

Dat ću vam nekoliko primjera jer se u ovom trenutku o konferenciji ne može puno reći, to jest, još uvjek nisu objavljena agenda konferencije. Evo primjera iz najnovijih vijesti povezanih s umjetnom inteligencijom.

U nedavnom istraživanju osmišljen je algoritam za rekonstrukciju slika koje su uništene ili preslikane drugim umjetničkim djelima. Na primjer, Picasso je često koristio svoje i tuđe slike kao podlogu za nova djela. Fizičar George Cannes i neuroznanstvenik Anthony Burached, koristeći rendgen, algoritme umjetne inteligencije (AI) i 3D printer, uspjeli su precizno rekonstruirati sliku Picassova suvremenika Santiaga Rusiñole koja prikazuje povijesni vrt u Barceloni.

Evo još nekoliko primjera šokantnih sposobnosti AI. Prošle su godine njemački istraživači razvili algoritam koji određuje hranjivu vrijednost jela prema fotografiji: njihov sadržaj kalorija i sadržaj bjelančevina, ugljikohidrata i masti.

U drugom znanstvenom radu američki su programeri stvorili algoritam koji nadgleda tihi video sviranja klavira i sintetizira rekonstruirani zvuk. 2018. godine skupina istraživača pod vodstvom Elija Schlitsermana stvorila je drugačiji algoritam za rad s glazbenim skladbama: naučila je neuronsku mrežu predviđati kretanje ruku glazbenika s audiozapisa.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Ovo su jednostavni primjeri koji pokazuju koliko je umjetna inteligencija čak i u ovom trenutku napredna. Mogućnosti su bezbrojne i to su algoritmi koje se može naučiti raditi apsolutno sve. Neke od najvećih svjetskih tvrtki poput Facebooka već su prešle na takve algoritme za svoje aplikacije i web stranice.

Uskoro će većinu toga oko nas kontrolirati umjetna inteligencija. Svatko bi trebao moći vidjeti kako to sve može poći po zlu u nekom trenutku u budućnosti. AI je već napredniji od bilo kojeg ljudskog bića i lako je zamisliti kako bi se mogao okrenuti protiv nas. Možda je to ono na što će se konferencija fokusirati, ali moramo pričekati i vidjeti.

U svakom slučaju, najvažnija stvar koju bismo trebali učiniti je pripremiti se za budućnost. I vanzemaljsku inteligenciju (ako je potvrđena) i umjetnu inteligenciju treba smatrati nepredvidivima. Ne postoji garancija da će vanzemaljci biti prijateljski raspoloženi kad ih pronađemo. Možda će biti upravo suprotno, a to su iznova i iznova predlagali poznati znanstvenici. PPričekajmo što Društvo katoličkih znanstvenika ima za reći o svim tim mogućnostima.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

 Martino, J. (2021, April 20). Society of Catholic scientists will hold a conference on non-human intelligence.
• West, P. (2021, April 16). Society of Catholic SCIENTISTS prepares for conference on non-human intelligence.

Pročitaj više

Jeste li znali?

Bivši izvršni direktor Google X-a upozarava na mogućnost stvaranja umjetno-inteligentnog ‘boga’, opasnog po čovječanstvo. Prijetnja za opstanak čovječanstva Bivši izvršni direktor Google X-a, Mo...

Jeste li znali?

Elon Musk je u nekoliko navrata u prošlosti upozoravao svijet na opasnost koju nosi umjetna inteligencija. Vizija budućnosti Elona Muska ponekad nadilazi mogućnosti suvremene...

Astronomija

Znanstvenici koji love gotovo neuhvatljive gravitacijske valove diljem svemira možda će svoja otkrića sada moći upotpuniti novim alatom: umjetnom inteligencijom. Gravitacijske valove prvi je...

Jeste li znali?

Astronomi su razvili alat za umjetnu inteligenciju koji može otkriti pravi oblik svemira izolirajući buku u podacima promatranja. Umjetna inteligencija nastavlja rješavati neke od...

Svemir

Smatrate li da će izvanzemaljci biti kao u Hollywoodskim filmovima, ili potpuno drugačiji? Jedno od glavnih pitanja oko izvanzemaljaca jest kako će se oni...

Svemir

U posljednje vrijeme znanstvenici razvijaju nove metode kako bi unaprijedili efikasnost tehnologije te ubrzali prijenos informacija. U budućnosti nas vjerojatno očekuje široka upotreba optičkih...

Jeste li znali?

Neki detalji o američkom tajnom vojnom programu Sentient, koji postoji od 2010. godine, objavljeni su 2019. godine prema Zakonu o slobodi informacija. Ono što...

Jeste li znali?

Je li umjetna inteligencija već premašila sva naša očekivanja? Definirati pojam umjetne inteligencije gotovo je nemoguće jer se njezino značenje razlikuje u svakom pojedinačnom...

Oglas