kozmos.hr
Astronomija

Umjetna inteligencija pomaže znanstvenicima u potrazi za životom u svemiru

Radio teleskop i umjetna inteligencija. Izvor: Wikimedia commons.
objavljeno

Umjetna inteligencija pomaže radioastronomima u širenju potrage za životom u svemiru i kako se zasad čini, rezultati su obečavajući.

Umjetna inteligencija otkrila 8 neobičnih signala

Znanstvenici koji tragaju za životom u svemiru, izgradili su AI sustav koji otkriva potencijalne signale naprednih izvanzemaljskih civilizacija. Umjetna inteligencija dizajnirana je sa svrhom pretraživanja podataka s radioteleskopa kako bi pronašla obrasce koji ne odgovaraju prirodnim astrofizičkim procesima.

AI je dosad pronašao čak osam zanimljivih signala koji su promakli prethodno korištenim klasičnim algoritmima, objašnjava za The Conversation Danny C. Price iz Međunarodnog centra za radioastronomska istraživanja, Sveučilište Curtin, Zapadna Australija. Prema Priceu, napredak umjetne inteligencije svakako će doprinijeti potrazi za životom u svemiru. Rezultati najnovijeg istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Astronomy pod naslovom “A deep-learning search for technosignatures from 820 nearby stars” (Peter Xiangyuan Ma, Cherry Ng, Leandro Rizk, Danny C. Price et al.).


25 misteroznih ponavljajućih signala iz svemira zbunjuju stručnjake

Tehnopotpisi naprednih izvanzemaljskih civilizacija

Međutim, iako je umjetna inteligencija odlična za prepoznavanje obrazaca i klasificiranje podataka, ona nema sposobnost rješavanja problema i razumijevanja. Drugim riječima, niti je umjetna inteligencija doslovno inteligentna, nit će pronaći izravne dokaze izvanzemaljske inteligencije. “Umjesto toga, radioastronomi traže radijske “tehnopotpise”. Ovi pretpostavljeni signali sugerirali bi prisutnost tehnologije te indirektno postojanje civilizacije sa sposobnošću da tehnologiju koristi za komunikaciju.” navodi Price.

Trenutni algoritam klasificira signale kao radijske smetnje i kandidate za tehnopotpise, a osmislio ga je glavni autor rada Peter Ma sa Sveučilišta u Torontu. Ma je istrenirao AI kako bi mogao automatski prepoznati zanimljive podatke. Radioteleskopi generiraju velike količine podataka s mnogo smetnji od izvora poput mobitela, Wi-Fi-ja i satelita, a novi algoritam moći će raspoznati prave tehnopotpise od običnih smetnji.

Ekskluzivno za Kozmos.hr: Profesor Avi Loeb o potrazi za životom u svemiru i budućnosti čovječanstva – II dio

Astronomi nisu potvrdili signale naknadnim promatranjima

Nakon što je algoritam uvježban, u njega je uneseno preko 150 terabajta podatka koji su prikupljeni tijekom 480 sati promatranja s teleskopa Green Bank u Zapadnoj Virginiji. U početku je detektirano čak 20.515 zanimljivih signala koji su potom ručno pregledani. Daljnja analiza polučila je 8 signala sa karakteristikama tehnopotpisa koji ne mogu biti pripisani radio smetnjama.

Astronomi su zatim pokušali još jednom potvrditi neobične signale, no bez uspjeha. Nijedan signal nije se ponovio u naknadnim promatranjima. Prema znanstvenicima, moguće je da se radi o nekim anomalijskim smetnjama, no činjenica ostaje da će se uz bolju tehnologiju i ovakve zagonetke mnogo lakše riješiti.

Tehnološki tragovi koji bi nas mogli dovesti do otkrića izvanzemaljskog života

Ako MeerKAT otkrije tehnopotpis, to će biti ogromno otkriće

Isti tim koji je izgradio napredni AI za detektiranje izvanzemaljskih tehnopotpisa, nedavno je postavio snažan procesor signala na MeerKAT teleskop u Južnoj Africi. MeerKAT koristi interferometriju za kombiniranje svojih 64 antena u jednu veliku svojevrsnu antenu.


Ovim tehnikama, šanse za pogrešno identificiranje signala bit će svedene na minimum, a ako se tada otkrije tehnopotpis koji nije radijski šum, to će biti jedno od “najdubljih znanstvenih otkrića dosad”, zaključuje Price.

MeerKAT teleskop pridružuje se potrazi za izvanzemaljskim signalima

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.