kozmos.hr
Svemir

Otkriveno 15 rijetkih ‘aktivnih asteroida’

Otkriveno 15 rijetkih 'aktivnih asteroida' Zasluge: Colin Orion Chandler/University of Washington.
objavljeno

U fascinantnom svijetu astronomije, određeni asteroidi odlikuju se izvanrednom “aktivnošću” – imaju repove slične onima kod kometa ili su okruženi omotačima plina i prašine. Projekt “Active Asteroids” (Aktivni asteroidi), pod vodstvom NASA-e, nedavno je izvijestio o otkriću takve aktivnosti na 15 asteroida, što dovodi u pitanje postojeće teorije o strukturi sunčevog sustava.

Više od 8.000 volontera angažirano je na zadatku identifikacije ovih rijetkih nebeskih tijela, pregledavajući više od 430.000 fotografija snimljenih pomoću Kamera “Dark Energy” (kamera tamne energije), postavljene na teleskopu Victor M. Blanco u Čileu. Rezultati ove detaljne analize objavljeni su u časopisu The Astronomical Journa, s tim da je među suautorima rada navedeno i devetero volontera.

“Biti amaterski astronom i imati priliku sudjelovati u ovakvom projektu, za mene je ostvarenje sna,” izjavio je Virgilio Gonano, volonter iz Udina, Italija, izražavajući zadovoljstvo postignućima projekta. “Čestitam cijeloj ekipi i svim prijateljima koji su također pregledavali fotografije.”


Proučavanjem ovih jedinstvenih aktivnih asteroida, znanstvenici stječu dragocjene informacije o formiranju i evoluciji sunčevog sustava, uključujući nove spoznaje o porijeklu vode na Zemlji. Nadalje, ova istraživanja mogu biti od velike koristi za buduće svemirske misije, budući da bi ledeni materijali koji uzrokuju formiranje repova sličnih kometama mogli služiti kao gorivo za rakete ili kao izvor kisika za disanje.

Tiffany Shaw-Diaz, volonterka iz Daytona, Ohio, koja je bila dio tima “Aktivni asteroidi” od početka projekta, podijelila je svoja iskustva: “Ovaj projekt ima posebno mjesto u mom srcu. Jedva čekam svakodnevnu klasifikaciju objekata, sve dok mi to zdravstveno stanje i vrijeme dopuštaju, i osjećam veliku čast što mogu redovito surađivati s uglednim znanstvenicima.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.