kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Otkrivene 10.000 godina stare grobnice nepoznate kulture u Brazilu
Znanost

Otkrivene 10.000 godina stare grobnice nepoznate kulture u Brazilu

Arheolog iskopava lubanju pronađenu na arheološkom nalazištu Farm Rosane. (Slika: W Lage Arqueologia)
objavljeno

Arheolozi u Brazilu otkrili su veliko groblje izvornih stanovnika s više od 40 kostura i tisućama grobnih predmeta starih do 10.000 godina. Najstariji ljudski ostaci, čini se, pripadaju dosad nepoznatoj drevnoj kulturi, koja prethodi Sambaquianima, obalnim lovcima-sakupljačima koji su povijesno živjeli na tom području. Ovo otkriće predstavlja najstariji zapis o ljudskoj prisutnosti u sjeveroistočnoj državi Maranhão.

Groblje, koje sadrži ljudske ostatke iz različitih povijesnih razdoblja, otkriveno je u São Luísu, glavnom i najvećem gradu Maranhãa, prilikom građevinskih radova za vladin stambeni program. Grobnice su pronađene na farmi Rosane, koja je potom postala urbano arheološko nalazište između dvije prometne avenije.

Arheolozi su već znali da područje São Luísa, poznato i kao Upaon-Açu, što u jezicima Tupí-Guaraní znači “veliki otok”, krije tragove pretpovijesne ljudske aktivnosti. Na primjer, prapovijesna čeljust pronađena je na farmi Rosane 1970-ih, a drugi artefakti pronađeni u São Luísu datiraju od prije 6.000 godina, rekao je Wellington Lage, voditelj nedavnih iskopavanja, za Live Science. Ostaci su pripisani narodu Sambaquian, koji je koristio morske resurse i gradio školjkaške piramidalne strukture, visoke do 30 metara.


Najnovija iskopavanja

Najnovija iskopavanja, koja su započela u lipnju 2019., prvotno su otkrila razne fragmente keramike i kamenih alata. Zatim 2020. godine, arheolozi su pronašli prvi kostur na dubini od oko 60 centimetara. Od tada, tim je pronašao ukupno 43 kostura i oko 100.000 fragmenata predmeta iz najmanje četiri različita sloja sedimenta, što sugerira da je lokacija bila naseljena od strane ljudi u najmanje četiri različita razdoblja, protežući se preko 8.500 godina unazad.

Prema Lageovim riječima, kosturi su pripadali osobama niske visine, pri čemu je najviši bio visok 1,6 metara. Većina njih pripada odraslim muškarcima, a tu su i ostaci dvoje djece. “Početna analiza sugerira da su to bili pojedinci uključeni u naporne fizičke aktivnosti, što se vidi po tragovima na kostima koji ukazuju na težak fizički rad i veliku pokretljivost,” rekao je Lage za Live Science.

Kako znamo koliko su stare grobnice?

Najdublje ukopani kostur pronađen je gotovo 2 metra pod zemljom. Arheolozi su ga datirali tehnikom optički stimulirane luminescencije (OSL), koja određuje kada su minerali u blizini kostiju posljednji put bili izloženi svjetlosti ili toplini. Rezultati upućuju na vremenski okvir između 7.000 i 10.000 godina, otkrivajući moguću postojanje tajanstvene populacije prije Sambaquiana u regiji.

Ovi nalazi predstavljaju najstarije do sada poznate datume za državu Maranhão, a odnose se na srednji i raniji period holocena [koji traje od 11.700 godina unazad do danas]. Ovo je od iznimne važnosti za globalnu povijesnu kronologiju tog razdoblja, obilježenog naseljavanjem Amerika,” izjavila je za Live Science Sara Batista, arheologinja iz Nacionalnog instituta Brazila za povijesno i umjetničko nasljeđe (IPHAN).


Za potvrdu datiranja različitih slojeva tla, Lage planira poslati uzorke u američki laboratorij Beta Analytic radi radiougljičnog datiranja u veljači. Time će tim moći utvrditi kada su sljedeće grupe naselile lokaciju: pre-Sambaquian, Sambaquian, Tupi (amazonske kulture) i Tupinambási, tupi podgrupa koja je naseljavala atlantsku obalu i stupila u kontakt s Europljanima nakon 1500. godine.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.