kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Otkrivena tajanstvena nestala komponenta u oblacima Venere
Svemir

Otkrivena tajanstvena nestala komponenta u oblacima Venere

Venera je poznata kao drugi po sjaju nebeski objekt na noćnom nebu nakon Mjeseca. Izvor: Wikimedia Commons
objavljeno

Znanstvena zajednica je već dugo svjesna da su Venerini oblaci pretežno sastavljeni od kapljica sumporne kiseline, uz prisutnost vode, klora i željeza. Međutim, promjenjive koncentracije ovih elemenata na različitim visinama guste i neprijateljski nastrojene Venerine atmosfere predstavljaju složenu zagonetku. Do sada, identifikacija nedostajućeg sastojka, koji bi razjasnio prisutnost mrlja i pruga vidljivih samo u ultraljubičastom spektru, izmicala je znanstvenicima.

U studiji objavljenoj u časopisu Science Advances, istraživači Sveučilišta u Cambridge-u uspješno su sintetizirali minerale sulfata bogate željezom, koji pokazuju stabilnost unutar ekstremnih kemijskih uvjeta Venerinih oblaka. Kroz detaljnu spektroskopsku analizu, otkriveno je da kombinacija dva minerala – hidratizirani željezni sulfat tj. (H₅Fe³⁺O₂(SO₄)₂·2 i Fe2(SO4)3(H2O)n) – odgovara na zagonetku tajanstvene UV apsorpcije koja karakterizira atmosferu našeg susjednog planeta.

“Prethodni podaci o sastavu oblaka, prikupljeni pomoću svemirskih sondi, otkrili su nam neobična svojstva oblaka koja su ostala nepotpuno objašnjena,” izjavio je Paul Rimmer, pripadnik Cavendish laboratorija i suautor studije. “Posebice, Venerini oblaci pokazuju određeni obrazac apsorpcije ultraljubičastog svjetla. Naše istraživanje bilo je usmjereno na razjašnjavanje koje elemente, spojeve ili minerale možemo okriviti za takve fenomene.”


Koristeći se poznavanjem kemije atmosfere Venere, tim je sintetizirao niz željezno-sulfatnih minerala unutar laboratorija za vodenu geokemiju na Odsjeku za zemaljske znanosti. Eksperimentalnim radom, koji je uključivao suspendiranje ovih materijala u varirajućim koncentracijama sumporne kiseline i praćenjem njihovih kemijskih i mineraloških promjena, uspjeli su izolirati H₅Fe³⁺O₂(SO₄ i i Fe2(SO4)3(H2O)n kao ključne sastojke. Spektroskopske karakteristike ovih minerala su detaljno ispitane u FlareLabu, gdje su korišteni izvori svjetlosti dizajnirani da imitiraju solarne bljeskove.

Suradnja s foto-kemijskim laboratorijem na Harvardu dodatno je obogatila istraživanje, omogućujući mjerenja uzoraka UV apsorpcije željeza pod ekstremnim acidičnim uvjetima, s ciljem simulacije još intenzivnijih uvjeta unutar Venerinih oblaka.

“Naša otkrića o kombinaciji ova dva minerala pružaju dosljedno objašnjenje za tamne UV mrlje koje smo opazili u Venerinim oblacima,” izjavio je Clancy Zhijian Jiang, koautor studije i član Odsjeka za zemaljske znanosti na Sveučilištu u Cambridgeu. “Ovi ciljani eksperimenti otkrili su ne samo složenost kemijskih procesa unutar atmosfere, već i pružili uvid u cikluse elemenata na površini Venere.”

Venera, naš najbliži planetarni susjed, i dalje obavija velo misterija. Ovom studijom postavljamo temelje za buduća istraživanja koja će biti omogućena zahvaljujući nadolazećim misijama NASA-e i ESA-e, čiji će fokus biti na istraživanju atmosfere, oblaka i površine Venere,” zaključio je Rimmer.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.