kozmos.hr
Znanost

Otkrivena ogromna netaknuta lubanja prapovijesnog predatora

objavljeno

BBC News izvještava o izvanrednom otkriću na poznatoj Jurskoj obali na jugu Engleske, koja je dio UNESCO-ve Svjetske baštine. Pronađena je lubanja drevnog morskog stvorenja, opisanog kao “vrhunski predator u oceanu”. Ovaj impresivan fosil, pronađen u Dorsetu, dugačak je gotovo sedam metara i pripada pliosauru, izumrlom morskom gmazu koji je dominirao oceanima od rane Jure do rane kasne krede, otprilike prije 150 milijuna godina.

Prema izvještaju BBC-a, ovaj prapovijesni pliosaur bio je “vrhunski stroj za ubijanje”, sposoban brzo ploviti oceanima i s jednim zalogajem ubiti svoj plijen. Njegova lubanja sadrži 130 dugih i oštrih zubi, a svaki zub ima fino izrađene grebene na stražnjem dijelu za probijanje mesa plijena, omogućujući brzu akciju i pripremu za sljedeći napad.

Naučnici za BBC navode da je plijen pliosaura uključivao stvorenja slična delfinima i druge pliosaure. Čeljusti pliozaura bile su više od dva puta jače od čeljusti današnjih morskih krokodila.


“Andre Rowe, paleobiolog sa Sveučilišta u Bristolu, izjavio je za BBC News: “Ova životinja bila je toliko masivna da vjerujem kako bi efektivno mogla loviti bilo što što bi se našlo u njezinom prostoru.”

Ova stvorenja su mjerila između 10 i 12 metara u dužinu, brzo se krećući pomoću četiri snažna perajasta udova.

“Bez ikakve sumnje, ovo je bilo nešto poput podvodnog T. Rexa”, dodao je Rowe.

Phil Jacobs je zaslužan za ovo revolucionarno otkriće. Jacobs, zaljubljenik u fosile, pronašao je ostatke tijekom šetnje po obali južne Engleske. Naišao je na vrh njuške pliosaura koji je virio iz pijeska. Velika glava pronađena je na obližnjoj litici uz pomoć drona. Paleontolozi su se morali spustiti s vrha u složenoj operaciji kako bi iskopali ovaj iznimni fosil. Novootkriveni fosil bit će predstavljen u posebnoj emisiji Davida Attenborougha na BBC One na Novu godinu. Zbog svoje potpunosti i očuvanosti, fosil je jedinstven i izuzetno cijenjen u znanstvenoj zajednici.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.