kozmos.hr
Astronomija

Otkriven jedan od najmlađih vrućih Jupitera u dubokom svemiru

objavljeno

Istraživači iz međunarodnog tima astronoma objavili su otkriće novog egzoplaneta, koji po svojim karakteristikama nalikuje Jupiteru, u orbiti oko udaljene zvijezde. Ovaj planet, imenovan TOI-4862 b ili NGTS-30 b, veličinom i masom odgovara Jupiteru. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su 3. travnja otvorenom serveru arXiv. Projekt TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) NASA-e, pokrenut u travnju 2018. godine, do sada je identificirao više od 7.100 potencijalnih kandidata za egzoplanete, od kojih je 432 potvrđeno. Satelit TESS nastoji istražiti oko 200.000 najsjajnijih zvijezda u blizini Sunca radi otkrivanja planetarnih tranzita.

Skupina astronoma pod vodstvom Matthewa Battleyja sa Sveučilišta u Ženevi u Švicarskoj potvrdila je postojanje planetarnog tranzita u svjetlosnoj krivulji zvijezde TOI-4862, koja je udaljena oko 762 svjetlosne godine od nas. TOI-4862 je mlada zvijezda tipa G, a planetarni signal potvrđen je daljnjim opažanjima. “Egzoplamnet NGTS-30 b/TOI-4862 b inicijalno je otkriven putem pojedinačnog tranzita zabilježenog TESS fotometrijom. Kasnije su korišteni arhivski podaci NGTS-a (Next Generation Transit Survey) i EulerCam-a za preciziranje orbitalnog perioda planeta,” objašnjavaju autori u radu.


Planeta TOI-4862 b ima polumjer od 0.93 i masu približno 0.96 one Jupitera, orbitira svoju zvijezdu svakih 98.3 dana na umjereno ekscentričnoj putanji, na udaljenosti od 0.41 astronomske jedinice. Takva orbita rezultira varijacijama u ravnotežnoj temperaturi planeta, koja se kreće od 274 do 500 K.

Matična zvijezda TOI-4862 manja je i manje masivna od Sunca, procijenjena starost joj je 1.1 milijardi godina. Zvijezda ima efektivnu temperaturu od oko 5.455 K, što TOI-4862 b čini jednim od najmlađih otkrivenih vrućih  Jupitera. Analiza ukazuje da planet sadrži znatan udio teških elemenata, s masenim udjelom od 0.23 i obogaćenjem koje premašuje sastav zvijezde domaćina. Istraživači naglašavaju važnost TOI-4862 b za razumijevanje razvoja takvih planeta, ističući potrebu za daljnjim promatranjima kako bi se bolje shvatila migracijska povijest i sastav planeta.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.