kozmos.hr
Svemir

Otkriven divovski, užareni planet oko zvijezde Vege

Nova zvijezda, Divovska zvijezda, Novi planet
objavljeno

Astronomi su otkrili veliki užareni planet koji kruži oko Vege, jedne od najsjajnijih zvijezda na nebu. Istraživanje, objavljeno u časopisu The Astronomical Journal, vodio je student Sveučilišta u Coloradu, Boulder Spencer Hurt, dodiplomant na Odsjeku za astrofizičke i planetarne znanosti.

Susjedna zvijezda Vega

Vega je relativno mlada zvijezda, u sazviježđu Lyra. Ima duplo veću masu od našeg Sunca i nalazi se samo 25 svjetlosnih godina od Zemlje. “Dovoljno je svijetla da je možete promatrati u sumrak kad druge zvijezde zaklanja Sunčeva svjetlost”, rekao je Quinn, astronom iz Centra za astrofiziku Harvarda i Smithsoniana. Istraživači dosad nisu pronašli niti jedan planet u orbiti oko Vege, no nakon desetljeća različitih znanstvenih promatranja, Hurt, Quinn i njihovi kolege otkrili su zanimljiv signal koji bi mogao ukazivati na prvi takav primjer.

Užareni div orbitira oko Vege

Ako se nalazi potvrde, to bi značilo da planet orbitira toliko blizu Vege da njegove godine traju manje od dva i pol dana na Zemlji. Ovaj planet mogao bi se također svrstati u drugi najtopliji svijet poznat znanosti. Površinske temperature iznosile bi u prosjeku oko 3000 oC.


divovska-zvijezda-ilustracija
Umjetnička ilustracija divovske zvijezde. Sci-News.com

“Ovo je ogroman sustav, mnogo veći od našeg solarnog sustava”, rekao je Hurt. “U cijelom tom sustavu mogli bi postojati i drugi planeti. Samo je pitanje možemo li ih otkriti. ”

Znanstvenici su do danas otkrili više od 4000 egzoplaneta izvan Sunčevog sustava. Međutim, malo je onih koji okružuju zvijezde toliko sjajne ili bliske Zemlji kao Vega. Ako ondje postoje planeti, mogli bi ih dosta detaljno analizirati. Postoji samo jedna caka. Vega je zvijezda A tipa što označava da se radi o većem, mlađem i mnogo bržem tijelu od našeg Sunca. Na primjer, Vega se okreće oko svoje osi jednom u 16 sati što je mnogo brže od Sunčevih 27 zemaljskih dana.

Takav munjevit tempo znatno otežava znanstvenicima prikupljanje preciznih podataka o kretanju zvijezde kao i bilo kojim orbitirajućim planetima, rekao je Quinn.

Quinn i kolege pregledali su otprilike 10 godina podataka o Vegi koje je prikupio Opservatorij Fred Lawrence Whipple u Arizoni. Tim je nastojao pronaći trag planeta odnosno fluktuacije u brzini zvijezde.

Vruć i napuhnut planet

Tim je otkrio signal koji ukazuje da bi Vega mogla sadržavati ono što astronomi nazivaju “vrućim Neptunom” ili eventualno “vrućim Jupiterom”.

“Planet bi bio veličine Neptuna, potencijalno velik poput Jupitera i bio bi bliži Vegi nego što je Merkur Suncu”, rekao je Hurt. S obzirom da je toliko blizu Vege, planet kandidat napuhavao bi se poput balona, ​​a u njegovoj atmosferi željezo bi bilo u plinovitom stanju. Istraživači imaju još puno posla prije nego što mogu reći da su službeno otkrili ovaj planet. Hurt dodaje da je najlakši način za njegovo otkrivanje da se skenira zvjezdani sustav i  potraži svjetlo emitirano s vrućeg planeta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-

t.me/kozmoshr

Izvori:

D. Strain (8. ožujka, 2021.), A giant, scorching-hot planet may be orbiting the star Vega, University of Colorado Boulder


B. King (10. ožujka, 2021.), Astro Bob: Massive, hot planet may orbit Vega, Brainerd Dispatch

Anonymus (11. ožujka, 2021.), Researchers Discover Hints Of A Giant, Scorching-Hot Planet Orbiting Vega Star, Mashable India

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.