kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • OpenAI predstavlja značajnu nadogradnju ChatGPT-a koja ga čini neobično ljudskim
Tehnologija

OpenAI predstavlja značajnu nadogradnju ChatGPT-a koja ga čini neobično ljudskim

OpenAI predstavlja značajnu nadogradnju ChatGPT-a koja ga čini neobično ljudskim
objavljeno

Najnovija nadogradnja ChatGPT-a omogućuje glasovnom asistentu da u stvarnom vremenu odgovara na zvučne, tekstualne i vizualne unose. Novi chatbot, nazvan ChatGPT-4o, bit će dostupan alfa testerima u narednim tjednima.


Nova verzija ChatGPT-a može čitati izraze lica, oponašati ljudske glasovne obrasce i voditi gotovo stvarne razgovore, otkrili su njegovi kreatori. OpenAI je demonstrirao nadolazeću verziju umjetne inteligencije (UI) chatbota, nazvanu GPT-4o, u prezentaciji u ponedjeljak, 13. svibnja. Chatbot, koji je govorio s prezenterima putem telefona, pokazao je neobično razumijevanje ljudskog razgovora i njegovih suptilnih emocionalnih znakova — prelazeći između robotskog i pjevačkog glasa po naredbi, prilagođavajući se prekidima i vizualno obrađujući izraze lica i okolinu svojih sugovornika.

Velika nadogradnja ChatGPT-a

Tijekom demonstracije, glasovni asistent pokazao je svoje vještine izvršavajući zadatke poput prevođenja jezika u stvarnom vremenu, rješavanja matematičkog zadatka napisanog na komadu papira i vođenja slijepe osobe ulicama Londona. Kako bi pokazao svoju sposobnost čitanja vizualnih znakova, chatbot je koristio kameru telefona za čitanje izraza lica jednog OpenAI inženjera i opisivanje njihovih emocija.


“Ah, evo ga, izgleda da se osjećaš prilično sretno i veselo s velikim osmijehom i daškom uzbuđenja,” rekao je bot, koji je odgovarao na ime ChatGPT. “Što god da se događa, izgleda da si u dobrom raspoloženju. Želiš li podijeliti izvor tih dobrih vibracija?”

Ako je demonstracija točan prikaz sposobnosti bota, nove mogućnosti predstavljaju ogromno poboljšanje u odnosu na ograničene glasovne značajke prethodnih modela tvrtke — koji nisu mogli rukovati prekidima ili odgovarati na vizualne informacije. “Gledamo u budućnost interakcije između nas i strojeva,” rekla je Mira Murati, glavna tehnološka direktorica OpenAI-a, na konferenciji za novinare. “Mislimo da GPT-4o zaista mijenja tu paradigmu.”

Dostupan već sad

Novi glasovni asistent bit će dostupan u ograničenom obliku alfa testerima u narednim tjednima, nakon čega će uslijediti šire uvođenje koje će započeti s pretplatnicima ChatGPT Plus. Najava također slijedi izvještaj Bloomberga da je tvrtka blizu sklapanja ugovora s Appleom za integraciju ChatGPT-a na iPhone — otvarajući mogućnost da bi GPT-4o mogao biti korišten za nadogradnju Siri, glasovnog asistenta iPhonea.

Međutim, nova tehnologija dolazi s ozbiljnim sigurnosnim zabrinutostima. Sposobnost bota da obrađuje tekst, zvuk i vizualne unose u stvarnom vremenu znači da bi mogao biti korišten za špijuniranje. Njegovo uvjerljivo emocionalno oponašanje također bi ga moglo učiniti sposobnim za vođenje prevarantskih telefonskih poziva ili prezentiranje opasnih dezinformacija na uvjerljiv način. Kao odgovor na ove probleme, Murati je izjavila da OpenAI radi na “ublažavanju zloupotrebe” nove tehnologije.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.