kozmos.hr
Tehnologija

Razvija li OpenAI ‘stovrenja’ umjetne inteligencije ili samo alate?

Razvija li OpenAI 'stovrenja' umjetne inteligencije ili samo alate
objavljeno

U svijetu tehnologije gdje se granice između stvarnog i virtualnog sve više brišu, Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-a, nedavno je dao intervju za The Advocate, tijekom kojeg je razjasnio neka od najčešćih pogrešnih shvaćanja o umjetnoj inteligenciji (UI). Razgovor, koji obiluje uvidima, posebno je zanimljiv kada se dotiče teme percepcije umjetne inteligencije kao “stvorenja” naspram “alata”.

Umjetna inteligencija kao alat

Altman je iskoristio priliku da istakne ključnu zabludu: postoji opća konfuzija oko toga doživljava li se umjetna inteligencija kao biće ili kao instrument. “Najveća pogrešna percepcija o UI-u, prema mom mišljenju, jest ta da postoji nejasnoća oko toga shvaća li se UI kao alat ili kao stvorenje. Za filmski zaplet u znanstveno-fantastičnom filmu zgodnije je ako je UI stvorenje. Međutim, ako koristite ChatGPT, očito je da se radi o alatu.

Altman dalje objašnjava da, iako alati sa sobom nose određene rizike, ti rizici imaju drugačiji oblik i karakteristike. Također ističe da je popularna zabluda o umjetnoj inteligenciji, koja se često prikazuje u znanstvenoj fantastici, znatno različita od iskustava onih koji umjetnu inteligenciju koriste kao alat već duže vrijeme.


Altman dodaje: “Mislim da je izvrsno što ono što gradimo funkcionira kao alat, jer kada ljudima pružite bolje alate, oni postižu izvanredne stvari koje vas pozitivno iznenađuju, stvarajući time novu vrijednost za sve nas.

Implikacije umjetne inteligencije

Kroz dublje promišljanje Altmanovih riječi, može se primijetiti njegova težnja da umjetnu inteligenciju OpenAI-a, posebice ChatGPT, definira prije svega kao koristan alat, a ne kao autonomno biće. Ova distinkcija možda najjasnije odražava njegovu viziju tehnologije koju razvija njegova tvrtka, naginjući više prema alatima nego prema “stvorenjima”.

Ipak, ova priča dolazi u trenutku kada se sve više raspravlja o mogućnosti da umjetna inteligencija i šira industrija UI-a zamijene ljudske poslove. Ideja umjetne inteligencije kao alatu koji može poboljšati obavljanje poslova, slično osobnom računalu, mnogo je manje zastrašujuća od ideje o umjetnoj inteligenciji kao autonomnoj jedinici koja može zamijeniti ljudskog radnika.

Ipak, Altmanova priča nije uvijek bila usmjerena na ovu perspektivu. Nije prošlo mnogo vremena otkako je predviđao da će umjetna inteligencija uskoro moći zamijeniti radnika srednje stručnosti, što bi dovelo do masovnog gubitka poslova. Zanimljivo je da je Altman, odgovarajući na dodatno pitanje The Advocata, istaknuo primjer personaliziranih tutora pokretanih umjetnom inteligencijom.

Razvoj autonomnih “agencija” umjetne inteligencije

Dok Altmanova vizija umjetne inteligencije kao alat pruža optimističan pogled na budućnost, važno je razmotriti i mogućnost razvoja autonomnih “agencija” umjetne inteligencije, koje bi mogle djelovati s određenom razinom samostalnosti, zahvaljujući tehnologiji koju razvija OpenAI.

Koristeći Altmanovu terminologiju, je li prikladnije smatrati ove aplikacije “stvorenjima” ili “alatima”? To je pitanje koje i dalje ostaje otvoreno za raspravu. Ako postoji nešto što karakterizira Altmanov pristup, to je njegova sposobnost da, čak i prije nego što se temeljito pozabavimo postojećim paradigmama, uvodi nove, izazivajući nas da kontinuirano preispitujemo granice tehnološkog napretka.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.