kozmos.hr
Tehnologija

OpenAI naučit će umjetnu inteligenciju osnovama programiranja

Umjetna inteligencija (AI). Izvor: DeltaWorks / Pixabay.com.
objavljeno

OpenAI angažirao je na stotine stručnjaka kako bi istrenirali umjetnu inteligenciju u osnovama programiranja

Umjetna inteligencija uči programiranje

OpenAI zaposlio je na stotine računalnih programera kako bi naučili AI modele osnovama softverskog inženjeringa. Inače, OpenAI-jev model Codex pokrenut je još 2021. i već je u stanju prenjeti običan jezik u programski kod. “Dobro etablirana kompanija koja je odlučna pružiti AI tehnologiju svjetske klase da učini svijet boljim i učinkovitijim mjestom, traži Python Developera”, stoji u OpenAI-ovim prijavama za posao koje se vrše preko jedne outsourcing agencije.

OpenAI planira izgraditi bazu podataka s linijama koda i odgovarajućim ljudskim objašnjenima pisanima na prirodnom jeziku. Programeri koji rade na ovom zadatku, moraju ispisati detaljna objašnjenja kako rješavaju jednostavne probleme s kodiranjem. “Vjerojatno žele nahraniti ovaj model vrlo specifičnom vrstom podataka za obuku, gdje čovjek korak po korak objašnjava svoj procesa razmišljanja”, navodi za Semafor jedan od anonimnih programera koji se prijavio za posao u OpenAI-ju.


Umjetna inteligencija zamijenit će programere početnike?

Tehnologija koju razvija OpenAI vjerojatno će transformirati sektor razvoja softvera. Microsoftov GitHub već koristi Codex za svoj “Copilot” projekt koji je usmjeren na automatsko dovršavanje programskih kodova. Međutim, ono što sada razvijaju moglo bi postupno ukinuti velik dio repetitivnog posla koji rade programeri, a naposljetku i zamjeniti poslove osnovnog programiranja kao takvog.

Menadžeri iz Silicijske doline stvaraju budućnost u kojoj će osobe s vrlo malo znanja u programiranju, uspomoć jednostavnih inputa umjetnoj inteligenciji, moći izgraditi sve od web stranica do video igrica. “Najpopularniji novi programski jezik jest engleski”, ustvrdio je na Twitteru Andrej Karpathy, bivši Teslin šef za umjetnu inteligenciju.

Neuralne mreže i ljudski mozak – sličnosti i razlike

Što nas čeka u budućnosti?

Kako primjećuju na Semaforu, moguće je da će trebati pričekati još neko vrijeme prije no što AI modeli nauče programiranje u punom smislu tih riječi. Na putu do automatiziranog kodiranja mogle bi se naći mnoge prepreke, slično kao što je to bilo sa samovozećim automobilima.

Autonomna vozila činila su se neizbježnima još 2013., no daljnji razvoj i testiranja pokazala su da je potrebno još dosta rada i truda. Autonomna vozila dan-danas još uvijek nisu ušla u punopravnu upotrebu.

TOP 10 novosti iz svijeta chatbotova

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Harrison M. (30. siječnja 2023.), OpenAI reporting hiring “aarmy” of devs to train AI to replace entry-level coders, “Learn to code,” they said, Futurism.com – The__Byte (pristup 1. veljače 2023.)


Albergotti R., Matsakis L. (27. siječnja 2023.), OpenAI has hired an army of contractors to make basic coding obsolete, Semafor.com (pristup 1. veljače 2023.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.