kozmos.hr
Astronomija

Odgođeno lansiranje NASA-ine misije Psyche za 2023.

psyche nasa
objavljeno

Zbog problema sa softverom odgođeno je lansiranje misije koja će proučavati asteroid 16 Psyche.

Prema prethodnim planovima, NASA-ina letjelica Psyche trebala je poletjeti prema istoimenom asteroidu koristeći SpaceX-ove usluge lansiranja 1. kolovoza ove godine. To se za sada ipak neće dogoditi jer je agencija krajem lipnja odlučila da nema dovoljno vremena za pravo testiranje računalnog softvera koji će letjelica koristiti. Softver neće niti biti potpuno testiran ni do 11. listopada, kad ističe vremenski period u kojem je ove godine moguće lansirati letjelicu. Iduća moguća prilika za lansiranje biti će tek 2023., pa je i lansiranje odgođeno za trenutno neodređeni datum u 2023. godini.

Testiranje softvera

Točnije, iz NASA-e izvještavaju kako ove godine neće stići testirati softver za navođenje, navigaciju i kontrolu (guidance, navigation and control, ili GNC) kroz simulacije leta. Manjak sigurnosti da softver koji GNC-sustavi koriste funkcionira kako treba smanjio bi vjerojatnost sigurnog putovanja letjelice prema asteroidu. „Nakon detaljne analize, poboljšanja resursa i napora da preusmjerimo i preformuliramo funkcionalnost projekta, voditelji projekta i JPL [Jet Propulsion Laboratory] zaključili su da ne postoji opcija lansiranja letjelice Psyche u 2022. g. s prihvatljivom razinom rizika“, izjavila je Lori Glaze, direktorica NASA-inog Odjela za planetarnu znanost. Inače, testiranje je u nadležnosti JPL-a i uključuje simulator koji kombinira hardversku i softversku komponentu.


Uz to što je sama izrada softvera za GNC kasnila prošle godine, rano ove godine ustanovljeno je da i sam sustav za testiranje nije spreman za korištenje. Taj sustav sada funkcionira, no ostalo je premalo vremena za završetak testova prije nego na jesen istekne ovogodišnja prilika za lansiranje. Samo testiranje, govore iz JPL-a, možda će potrajati i nekoliko mjeseci.

Dijagram radnih orbita stanice oko Psyche-a. Izvor: NASA

Prema prethodnom rasporedu, nakon što letjelica poleti u kolovozu 2022., trebala je stići do asteroida 2026. i kontinuirano ga proučavati iz orbite oko njega do kraja 2027. godine. Iduće pogodne prilike za lansiranje letjelice tek su srpanj i rujan 2023. godine, no još nije potpuno jasno koliko su one efikasne. U svakom slučaju, putanja kojom će Psyche letjeti morati će biti modificirana. Odgađanje polijetanja uzrokovati će dodatne troškove, čime će narasti trenutna financijska težina misije od 965,6 milijuna dolara.

Financijski i drugi problemi

Zbog toga što još uvijek nismo sigurni koliko su kvalitetne putanje leta koje nudi iduća godina i kako će to financijski utjecati na misiju, trenutno se čeka nezavisni financijski pregled i zaključak tog pregleda možda predloži potpuno ukidanje misije ako let ne bude efikasno izvediv. Nadalje, taj pregled sagledati će i način na koji će dodatni troškovi misije Psyche utjecati na druge NASA-ine misije za planetarnu znanost, kao što su misije DAVINCI+ i VERITAS, misije slanja bespilotnih sondi na Veneru. Na posljetku, ovo svakako utječe i na letjelicu Janus, koja je trebala biti lansirana zajedno s Psyche u istoj raketi i kojoj je cilj posjetiti neke druge asteroide. Originalno su to trebali biti (175706) 1996 FG3 i (35107) 1991 VH, no nakon novih odgađanja više se ne zna koji su sada asteroidi u igri, niti se zna koji je točno sada plan za Janusa.


16 psyche
Asteroid 16 Psyche snimljen pomoću Vrlo velikog teleskopa (Very Large Telescope, ili VLT). Izvor: ESO/Vernazza et al./MISTRAL algorithm (ONERA/CNRS).

Misija Psyche osmišljena je kao misija kojom će se posjetiti i istražiti asteroid 16 Psyche, najteži asteroid tipa M u asteroidnom pojasu. Radi se o metalnom asteroidu, te postoji određena mogućnost da je on ogoljena jezgra protoplaneta koja je nastala putem sudara s drugim tijelom za vrijeme kojeg su uništeni omotač i kora tog protoplaneta. Ako to nije slučaj, onda se radi o tijelu koje se samo po sebi formiralo s velikim udjelom metala (nikla i željeza). U svakom slučaju, proučavanje tog asteroida pružit će nam veliki uvid u procese kojim se formiraju planetezimali, odnosno protoplanetarni asteroidi, pa tako i u proces formiranja svih čvrstih planeta u Sunčevom sustavu.

 


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr


Izvori:

Foust, Jeff. „Software testing problem delays Psyche launch“. SpaceNews, 2022. https://spacenews.com/software-testing-problem-delays-psyche-launch/ (29.7.2022.).

„Psyche“. Jet Propulsion Laboratory, NASA. https://www.jpl.nasa.gov/missions/psyche (29.7.2022.).

Zaljubljenik u astronomiju od malih nogu. Diplomirani anglist. U slobodno vrijeme vjerojatno s frendovima u obližnjem kafiću. U paralelnom svemiru sam nešto od sljedećeg: pomorac, fizičar, astronaut, pisac, željezničar.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.