kozmos.hr
Tehnologija

Oceanski dron snimio uragan Sam iznutra

Izvor: Saildrone inc.
objavljeno

Prošlog su četvrtka, američki znanstvenici poslali dron nalik robotskoj dasci za surfanje, u središte velikog uragana na Atlantiku.

Saildrone u ‘zmajevom gnjezdu’

Znanstvenici su poslali uređaj s kamerom da promatraa Sam, uragan 4. kategorije na Atlantskom oceanu.

Dramatične snimke koje je objavio američki National Oceanic and Atmospheric Administration, prikazuju malu letjelicu koja se bori protiv valova visokih 15 metara te vjetrova brzine preko 190 kilometara na sat.

Autonomno vozilo nosi naziv “Saildrone” (“sail” – hrv. ploviti), a proizvela ga je istoimena kompanija.

Pokreće ga energija vjetra, a dužine je sedam metara. Sadrži komponentu zvanu “uragansko krilo” koje je specifično dizajnirano kako bi prikupilo podatke koji su znanstvenicima potrebno za proučavanje jednog od najdestruktivnijih fenomena na Zemljni.

Saildrone može mjeriti brzinu i smjer vjetra, barometarski pritisak, temperaturu, salinitet, vlažnost te još mnogo toga.


Podaci s drona pomoći će u razvoju efikasnijih modela prognoze uragana

“Očekujemo značajne pomake u našim modelima prognoze rapidnog povećavanja intenziteta uragana” izjavio je Greg Foltz, znanstvenik koji radi za NOAA.

“Naglo intenziviranje snage uraganskog vjetra unutar samo nekoliko sati, predstavlja veliku prijetnju za obalne zajednice”, a podaci koje prikupljaju sustavi na daljinu, uvelike će pospješiti prognostičke modele, dodao je Foltz.

Znanstvenici upozoravaju na činjenicu da klimatske promjene zagrijavaju oceane i time proizvode sve snažnije uragane, ugrožavajući stanovnike koji žive na obalama.

https://kozmos.hr/astronauti-na-iss-u-prate-uragan-henri-cuvajte-se-prijatelji/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (1. listopada 2021.) A world first: Ocean drone captures video from inside a hurricane, Phys.org (pristupljeno 5. listopada 2021.)

Anonymus (30. rujna 2021.) A world first: Ocean drone captures video from inside a hurricane, NOAA and Saildrone are collecting scientific data from inside Hurricane Sam, Noaa.gov (5. listopada 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.