kozmos.hr
Tehnologija

Tajni akvatički dron SAD-a slučajno ‘isplivao’ na Google Mapsu

Tajni akvatički dron SAD-a slučajno 'isplivao' na Google Mapsu. Zasluge: Northrop Grumman.
objavljeno

Eksperimentalni novi akvatički dron američke vojske, dizajniran za izvođenje tajnih misija u moru širom svijeta, neočekivano je “isplivao” na Google Mapsu. Kako izvještava New York Post, bespilotno podvodno vozilo poznato kao Manta Ray otkriveno je kako neslavno leži na otvorenom u mornaričkoj bazi Port Hueneme u Kaliforniji.

Manta Ray: Neobični stanovnik mornaričke baze

Manta Ray, bespilotno podvodno vozilo (engl. unmanned underwater vehicle – UUV), može se vidjeti usidreno među konvencionalnim plovilima, svojim futurističkim izgledom podsjećajući na egzotično morsko stvorenje. Međudtim, ovo “otkriće” otvara pitanja o operativnoj sigurnosti u bazi Port Hueneme.

Iako ne znamo je li futurističko vozilo namjerno ostavljeno na otvorenom, ono što znamo je zašto je dron dobio ime Manta Ray. Njegov dizajn je potpuno drugačiji od dva konvencionalna plovila između kojih je smješten. Iako se točno značenje njegove tajnosti nije potpuno jasno, početkom ovog mjeseca proizvođač Northrop Grumman službeno je prikazao dron u akciji, u snimkama koje prikazuju njegovo mirno kretanje vodama uz kalifornijsku obalu tijekom prvog cjelovitog testa.


Detalji o dronu ostaju tajna

Kako navodi Axios, vojska je vrlo oprezna s otkrivanjem specifičnih dimenzija drona. S obzirom na to da je jasno vidljiv na Google Mapsu, tajna njegova postojanja mogla bi uskoro biti otkrivena, jer brodovi i molovi u blizini pružaju lako prepoznatljive referentne točke.

Tajni akvatički dron SAD-a slučajno 'isplivao' na Google Mapsu. Zasluge: Google maps.
Tajni akvatički dron SAD-a slučajno ‘isplivao’ na Google Mapsu.

Procjenom vizualnog prikaza, Manta Ray izgleda znatno šire od obližnjih plovila, ali kraće i deblje. Matematički stručnjaci mogu dalje analizirati njegove dimenzije. Evo što je službeno poznato: razvoj Manta Raya pokrenula je Agencija za napredne istraživačke projekte obrane (DARPA) 2020. godine s ciljem pružanja prednosti SAD-u u dugotrajnim podvodnim operacijama na velikim udaljenostima.

Tehnološke prednosti Manta Raya

Za razliku od stvarnih manta raža, ovaj dron je dizajniran da može “hibernirati” na morskom dnu tijekom duljih razdoblja, radeći u niskom režimu potrošnje energije, što mu omogućuje zadržavanje povoljne pozicije bez potrebe za nadopunom goriva. Bespilotna priroda drona eliminira komplikacije koje nastaju kod podmornica s posadom.

Dron je također modularnog dizajna, što omogućuje lako rastavljanje, popravak i možda rekonfiguraciju prema potrebama misije. Drugi detalji, poput načina pogona i potencijalnog naoružanja, ostaju nepoznati.

Otkriće tajnog drona Manta Ray na Google Mapsu pokrenulo je rasprave o operativnoj sigurnosti i budućim misijama ovog naprednog podvodnog vozila. Dok čekamo dodatne informacije, jasno je da će Manta Ray igrati ključnu ulogu u naprednim podvodnim operacijama američke vojske, što bi moglo značajno promijeniti ravnotežu moći u podvodnim operacijama na globalnoj razini.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.