Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Zemlja gubi svoj sjaj i postaje sve mračnija uslijed katastrofalnih klimatskih promjena

Izvor: jplenio / Pixabay.com
Izvor: jplenio / Pixabay.com

Novo istraživanje otkrilo: Zemlja gubi svoj ‘sjaj’ i postaje sve tamnija uslijed klimatskih promjena.

‘Zamračenje’ Zemlje

Istraživači su otkrili kako se Zemlje sve više i više ‘zamračuje’, a kao glavnog krivca za ovu pojavu vide klimatske promjene. Oceani su sve topliji te proizvode sve rjeđe oblake. Takvi oblaci zatim refletkiraju sve manje Sunčeve svjetlosti i na taj način dodatno zagrijavaju atmosferu.

Znanstvenici su mjerili Zemljinu svjetlosnu refleksiju tj. albedo čiji se sjaj odražava na površini Mjeseca. Podaci korišteni u studiji uzeti su iz razdoblja u trajanju od gotovo 20 godina, između 1998. i 2017. godine.

Čini se da Zemlja trenutno reflektira oko 0,5 vata manje svjetlosti po kvadratnom metru u usporedbi s 1998. godinom što znači da svjedočimo smanjenju svjetlosne refleksije od 0,5% gledano ukupno.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Zamračenje je ubrzalo tijekom posljednje tri godine

“Pad albeda u posljednje tri godine iznenadio nas je s obzirom da je refleksija bila više-manje u ravnoteži u prethodnih 17 godina” izjavio je teoretski fizičar Philip Goode s Tehnološka instituta New Jersey.

Svjetlina Zemlje ovisi o količini Sunčeve svjetlosti koja dopire do nje, kao i o reflektivnoj snazi planeta. Novo istraživanje pokazalo je da su ova dva faktora nezavisne varijable. Nešto na Zemlji uzrokuje ‘zamračenje’ kojem svjedočimo posljednjih nekoliko godina.

Satelitska mjerenja koja je provodio tim, ukazuju na to da je nedostatak sjajnih, reflektirajučih, niskih oblaka iznad istočnog Tihog oceana, pridonio smanjenju Zemljine svjetline koje je evidentno u podacima.

Klimatske promjene mijenjaju nagib Zemlje?

Katastrofalne klimatske promjene

Čini se da je sve to povezano s klimatskim promjenama jer upravo tamo gdje se prorjeđuju ‘svijetli’ oblaci, temperature oceanske površine rastu. Uzrok toga su vjerojatno posljedice promjene klimatskih uvjeta pod imenom ‘Pacifička dekadna oscilacija’.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

“Zemljina refleksija bitna je odrednica njene klime, s obzirom da promjene klime proizlaze upravo iz promjena solarnog intenziteta, albeda Zemlje i učinka staklenika”, izjavili su istraživači u novoobjavljenom radu.

Očitavanja Zemljinog sjaja izvedena su na Solarnom opservatoriju Big Bear u Kaliforniji. Tim je prikupio podatke tijekom 1500 noći koliko su trajala promatranja.

Uz to, postoje i podaci praćenja Zemljinog sjaja unazad gotovo 100 godina, a među prvim ga je opisivao Leonardo da Vinci još u 16. stoljeću.

Oblaci, voda, led, šume, pustinje i druge vrste zemljišta različito reflektiraju sunčevu svjetlost, stoga je istraživačima potrebna velika količina podataka kako bi izveli adekvatne zaključke.

Zemlja se zagrijava

Istraživači sada pozivaju na još opsežnija mjerenja u narednim godinama. Prethodno je postojala nada da bi toplija Zemlja mogla stvoriti veći albedo, ublaživši time dio zagrijavanja, no nažalost čini se da se stvari odvijaju u suprotnom smjeru.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

“Strogi standardi kvalitete podataka primijenjeni su za generiranje mjesečnih i godišnjih pregleda”, dodali su istraživači. “Oni se značajno razlikuju na mjesečnim, godišnjim i desetljetnim ljestvicama, pri čemu je pristuno neto opadanje tijekom posljednja dva desetljeća te ubrzanje pada u posljednjim godinama.”

Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Geophysical Research Letters.

Znanstvenici u šoku: Grmljavinske oluje haraju Arktikom

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Izvori:

Nield D. (2. listopada 2021.), Two Decades of Data Show That Earth Is ‘Dimming’ as The Planet Warms Up, Sciencealert.com (pristupljeno 3. listopada 2021.)

 

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Jeste li znali?

Užasavajuće slike prikazuju brojne obalne gradove koje bi uskoro moglo progutati more.  Prijeti nam velika katastrofa Neprofitna organizacija Climate Central razvila je šokantne vizualizacije...

Oglas