kozmos.hr
Svemir

Objavljene nove nevjerojatne karte naše galaksije

autor
objavljeno

Napokon su objavljeni novi nevjerojatni podatci koje je o našoj galaksiji prikupila misija Gaia i koji otkrivaju višedimenzionalnost Mliječne staze.

Novi podatci koje je objavila Gaia misija Europska svemirska agencija (ESA) sistematizirala je u četiri nove nevjerojatne karte koje otkrivaju tajne našeg galaktičkog susjedstva.

Radijalna brzina

ESA-ino izdanje podataka Gaia 3 pokazuje nam brzinu kojom se više od 30 milijuna objekata u Mliječnoj stazi (uglavnom zvijezda) kreće prema nama ili od nas. Ovo gibanje znanstvenici nazivaju ‘radijalna brzina’. Novi podatci omogućavaju nam da vidimo kako se objekti kreću preko velikog dijela diska Mliječne staze.

Karta na temelju podataka misije Gaia o radijalnoj brzini zvijezda u Mliječnoj stazi (©ESA).
Karta na temelju podataka misije Gaia o radijalnoj brzini zvijezda u Mliječnoj stazi (©ESA).

Rotacija diska – projicirana duž vidnog polja – vidljiva je iz izmjenjivanja svijetlih područja (udaljavanje od nas) i tamnih područja (kretanje prema nama). Kontrastno je vidljivo nekoliko objekata čija se radijalna brzina razlikuje od brzine njihovog bliskog okruženja.


Veliki i Mali Magellanovi oblaci (LMC i SMC) pojavljuju se kao svijetle točke u donjem desnom kutu slike. Patuljasta galaksija Strijelac vidljiva je kao slaba kvazi-vertikalna pruga ispod galaktičkog centra. Nekoliko klastera pojavljuje se kao sitne točkice na slici – primjerice 47 Tucanae koji je vidljiv kao tamna točka na neposrednoj lijevoj strani SMC.

Gaia otkrila da je većina nama susjednih galaksija ‘novopridošla’

Radijalna brzina i vlastito gibanje

Ova karta neba prikazuje brzinu gibanja Mliječne staze za oko 26 milijuna zvijezda. Boje pokazuju radijalne brzine zvijezda duž vidnog polja. Plava boja prikazuje dijelove neba gdje se zvijezde u prosjeku kreću prema nama, dok crvena pokazuje područja gdje je prosječno kretanje udaljava od nas.

Karta na temelju podataka misije Gaia o radijalnoj brzini i vlastitom gibanju zvijezda u Mliječnoj stazi (©ESA).
Karta na temelju podataka misije Gaia o radijalnoj brzini i vlastitom gibanju zvijezda u Mliječnoj stazi (©ESA).

Linije vidljive na slici prikazuju kretanje zvijezda projiciranih na nebu (vlastito gibanje, tj. eng. proper motion, koje predstavlja pomak zvijezda na nebeskoj sferi). Ove linije pokazuju kako smjer brzine zvijezda varira prema galaktičkoj širini i dužini. Veliki i Mali Magellanovi oblaci (LMC i SMC) nisu vidljivi jer su za izradu ove slike odabrane samo zvijezde s dobro definiranim udaljenostima.

Međuzvjezdana prašina

Gaia ne samo da mapira zvijezde u našoj galaksiji, već nam govori i što je između zvijezda – tj. prostor između zvijezda nije prazan (kao što se to obično misli), već je ispunjen oblacima prašine i plina iz kojih se rađaju zvijezde. Kroz precizna mjerenja položaja zvijezda i njihove raspršene svjetlosti, Gaia nam omogućuje mapiranje apsorpcije zvjezdane svjetlosti od strane međuzvjezdanog medija. Takve nam karte pružaju bitne podatke o fizičkim mehanizmima formiranja zvijezda i galaksija, ali i svjedoče o povijesti naše galaksije.

Karta na temelju podataka misije Gaia o međuzvjezdanoj prašini u Mliječnoj stazi (©ESA).
Karta na temelju podataka misije Gaia o međuzvjezdanoj prašini u Mliječnoj stazi (©ESA).

Ova karta prikazuje međuzvjezdanu prašinu koja ispunjava Mliječnu stazu. Tamne regije u središtu galaktičke ravnine u crnoj su regije s puno međuzvjezdane prašine koja blijedi u žutu kako se količina prašine smanjuje. Tamnoplava područja iznad i ispod galaktičke ravnine su regije u kojima ima malo prašine.


Kemijska karta (kemijski sastav)

Znanstvenike često zanima i odgovor na pitanje od čega su pojedine zvijezde napravljene. Naime, kemijski sastav zvijezda pruža nam uvid i spoznaje o rodnom mjestu zvijezde, kao i njihovom putovanju nakon toga, a time posredno i o povijesti Mliječne staze. Stoga su novi podatci – koji nam donose kemijsku kartu naše galaksije – posebno važni!

Karta na temelju podataka misije Gaia o kemijskom sastavu zvijezda u Mliječnoj stazi (©ESA).
Karta na temelju podataka misije Gaia o kemijskom sastavu zvijezda u Mliječnoj stazi (©ESA).

Novi podatci otkrivaju da su neke zvijezde u našoj galaksiji napravljene od primordijalnog materijala, dok su druge – poput našeg Suncanapravljene od materije obogaćene prethodnim generacijama zvijezda. Zvijezde koje su bliže središtu i ravnini naše galaksije bogatije su metalima od zvijezda na većim udaljenostima. Ovaj prikaz cijelog neba prikazuje uzorak zvijezda Mliječne staze prema njihovom metaličnosti (eng. metallicity) – tj. crvenije zvijezde bogatije su metalima.

Četiri misterija Mliječne staze koja će Gaia istražiti

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (13. lipnja 2022.), „Gaia: Exploring the multi-dimensional Milky Way,“ esa.int (pristup 13. lipnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.