kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Objavljen je dvogodišnji putopis kineskog rovera sa udaljene strane Mjeseca
Svemir

Objavljen je dvogodišnji putopis kineskog rovera sa udaljene strane Mjeseca

Izvor: Wikimedia Commons.
objavljeno

Kineski znanstvenici objavili su 20. siječnja 2022. dvogodišnji putopis lunarnog rovera sa udaljene strane Mjeseca. 

Chang’e-4 sonda i rover Yutu-2 sletjeli su na krater Von Karman 3. siječnja 2019. Rad rovera traje već tri godine, daleko nadmašivši svoj predviđeni tromjesečni životni vijek.

Značajke udaljene strane Mjeseca uvelike se razlikuju od njegove bliže strane

Studija objavljena u četvrtak u recenziranom časopisu Science Robotics opisuje grudasto tlo udaljene strane Mjeseca, kamenje nalik gelu i svježe male kratere unutar kratera Von Karman u bazenu Južnog pola-Aitken.

Istraživači s Harbin tehnološkog instituta i Pekinškog aerosvemirskog kontrolnog centra analizirali su podatke i slike koje je prikupio Yutu-2, pružajući znanstvenicima detaljna geološka saznanja o mjestu slijetanja te dublje razumijevanje nastanka i razvoja Mjeseca.

Neravan teren i ljepljivo tlo

Tijekom svog putovanja, Yutu-2 se više puta okliznuo i proklizao što ukazuje da je teren na koji je sletio pun blagih padina, premda relativno ravan u širim razmjerima. Rover, terenski robot sa šest kotača opremljen s četiri upravljačka motora na kutnim kotačima mrežaste površine, sposoban je penjati se uz nagibe od 20 stupnjeva te svladavati prepreke visine do 200 mm.


Istraživanje je otkrilo da su tijekom vožnje do točke za međusobno slikanje sa Chang’e-4 sondom, kotači rovera bili gotovo poduprti ušicama kotača, ali su ponekad lagano potonuli u teren i doživjeli umjereno prodiranje u žičanu mrežu.

Istraživači su koristili kotač rovera kao instrument za kopanje kako bi procjenili svojstva Mjesečevog tla. Otkrili su da je nosivost regolita slična onoj suhog pijeska i pješčane ilovače na Zemlji te jača od tla s kojim su se susrele misije Apollo.

No, procjene također govore da je tlo na danoj lokaciji ljepljivije od mjesta slijetanja prethodnog rovera Chang’e-3 koji je imao prilično meko slijetanje još u prosincu 2013. Istraživači su povećanu koheziju tla pripisali većem postotku aglutinata u regolitu zbog čega je vjerojatnije da će se čestice tla držati zajedno kada se melju kotačima.

Budući da se kockasto tlo zalijepilo na ušice kotača rovera umjesto na njegovu mrežastu površinu, predložili su da bi se površina ušica mogla premazati posebnim materijalom protiv prianjanja u budućim misijama kako bi se poboljšala sposobnost vuče stroja.

https://kozmos.hr/povrsina-tamne-strane-mjeseca-je-ljepljiva/

Svježi krateri

Osmog lunarnog dana, Yutu-2 je riskirao istraživanje kratera od dva metra i otkrio neočekivani materijal sličan gelu u podnožju kratera. Prema studiji, tamnozelenkasti, svjetlucavi materijal vjerojatno je otopljena stijena ili breča obložena staklom koje je proizveo udar (vrsta stijene sastavljene od oštrih fragmenata ugrađenih u finozrnatu matricu). Yutu-2 se zatim zaustavio umjesto da se spustio uz strmi zid kratera, iz straha da opadajući potez kotača neće biti dovoljno jak da stabilizira rover, kažu istraživači.

Unatoč tome, rover je snimio više svježih kratera u svojih prvih 25 lunarnih dana. Među njima su jako degradirani krateri s blagim nagibima i ravnim rubovima te krateri puni razbacanih zrnaca i gruda.

Uočeno je da krateri s izbačenim materijalom imaju grube stijenke i dno, s tim da su izbačeni dijelovi nekad ravnomjerno, a nekad neravnomjerno raspoređeni. Istraživači smatraju da ovi krateri nisu primarni već sekundarni, nastali nakon formiranja većeg kratera zapadno od mjesta slijetanja, budući da su svi orijentirani na sjeverozapad u skladu s horizontalnom komponentom udarne sile.


Ding Liang, prvi autor rada s Harbin tehnološkog instituta, izjavio je da su otkrića postavila temelj za dublja istraživanja budućih kineskih lunarnih misija.

“Roboti s nogama i hibridni roboti s kotačima mogu se razmotriti za buduća istraživanja lunarnih kratera ili špilja”, dodao je Ding.

https://kozmos.hr/kina-gradi-umjetni-mjesec-za-eksperiment-s-gravitacijom/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (20. siječnja 2022.), Chinese lunar rover’s 2-year travelogue on moon’s far side reported, (Xinhua), Xinhuanet.com – huaxia, (pristup 23. siječnja 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.