kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Novootkriveno megalitsko nalazište u Španjolskoj jedno je od najvećih i najstarijih u Europi
Znanost

Novootkriveno megalitsko nalazište u Španjolskoj jedno je od najvećih i najstarijih u Europi

Megalitsko kamenje u Španjolskoj. Izvor: UHU.
objavljeno

Vjeruje se da je drevno megalitsko nalazište otkriveno u Španjolskoj podignuto oko druge polovice šestog ili petog tisućljeća prije Krista. Na nalazištu se može pronaći više od 500 masivnih kamena koji slijede zamršene obrasce.

Jedno od najstarijih nalazišta u Europi

Ogromno megalitsko nalazište koje se sastoji od više od 500 masivnih uspravnih kamena otkriveno je u južnoj Španjolskoj, a istraživači dodaju kako je riječ o jednom od najvećih dosad otkrivenih u Europi.

Istraživači su identificirali ostatke masivnog megalitskog nalazišta u blizini rijeke Guadiana u Huelvi, pokrajini na najjužnijem dijelu španjolsko-portugalske granice. Ondje je na približno 600 hektara zemlje bila planirana plantaža avokada, no prije davanja dozvole, regionalne vlasti zatražile su odgodu zbog moguće arheološke važnosti nalazišta. Potom je na tom mjestu otkrivena prisutnost drevnog kamenja.

Prema riječima Joséa Antonia Linaresa, jednog od trojice direktora projekta i istraživača na Sveučilištu u Huelvi, ovo je najveća i najraznovrsnija zbirka grupiranih monolita na Pirenejskom poluotoku.


Arheolozi u Jordanu pronašli gotovo netaknut 9 000 godina star hram kojeg su ostavili lovci-sakupljači

Nalazište je staro više tisuća godina

Najstariji megaliti konstruirani su tijekom druge polovice šestog ili petog tisućljeća prije Krista.

Mjesto, također poznato kao La Torre-La Janera, sadrži široku paletu megalitskih struktura, poput menhira, dolmena, humaka, kamenih kutija (cista) u obliku lijesa i raznih ograđenih prostora.

“Većina nalaza bili su uspravni kameni, s 526 njih koji još uvijek stoje ili leže na tlu”, primjećuju istraživači u časopisu o pretpovijesnoj arheologiji na Pirenejskom poluotoku. Visina nekih kamenja varirala je od jednog do tri metra.

Zanimljive karakteristike

Prema riječima Primitive Bueno, suvoditeljice projekta i profesorice prapovijesti na Sveučilištu Alcalá, u blizini Madrida, najviše je iznenadio pronalazak toliko različitih megalitskih elemenata na jednom mjestu, kao i njihova odlična očuvanost. Nije baš uobičajeno pronaći nizove i dolmene na istom mjestu.

“Nevjerojatno je pronaći nizove, kromlehe i dolmene sve zajedno na jednom mjestu”, rekla je, hvaleći njihovu “izvrsnu očuvanost”.

Kromleh je krug od kamenja, dok je dolmen vrsta megalitske grobnice koja se obično sastoji od dva ili više kamena s velikim “kamenom temeljcem” na vrhu. Neobična je i prisutnost poravnanja (kamenje je poravnato duž zajedničke osi).

Otkriveno je ukupno 26 poravnanja i dva kromleha, oba smještena na vrhovima brda s jasnim pogledom na istok tijekom proljetnog i jesenskog ekvinocija te ljetnog i zimskog solsticija, otkrivaju istraživači.

Iako ovo mjesto sadrži izobilje megalitskog blaga, mnoga su kamenja zakopana duboko pod zemljom. Predviđeno je da radovi na nalazištu traju do 2026. godine, no dio nalazišta moći će se posjetiti već sljedeće godine.

10 razloga zašto je Göbekli Tepe jedno od najzanimljivijih nalazišta na Zemlji

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram


t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.