kozmos.hr
Jeste li znali?

Stonehengeovo kamenje nastalo je u vrijeme kada su dinosauri hodali Zemljom

objavljeno

Međunarodni tim istraživača utvrdio je starost i sastav kamenja najpoznatijeg neolitskog spomenika.

Davne 1958. godine predstavnik tvrtke za bušenje po imenu Robert Phillips uzeo je cilindričnu jezgru s jednog od stupova Stonehengea, pomažući pri obnovi spomenika. Danas je uzimanje uzoraka sa Stonehengeovog kamenja zabranjeno. Dotični fragment vraćen je u Veliku Britaniju, gdje je detaljno proučen.

Pojačanje Stonehengeovog kamenja

1797. godine tri su kamena pala sa Stonehengea. Godine 1958. odlučeno je podići ih i ojačati kako bi spomenik bio razumljiviji turistima, kao i kako bi se njegovi elementi zaštitili od ljudi koji se penju na objekt.

Metode

Drevno kamenje izbušeno je i ojačano metalnim šipkama, koje su bile skrivene komadima običnog kamena; nakon nekoliko godina tragovi obnove prestali su biti vidljivi.

Vađenje uzoraka iz Stonehengea

Tvrtka koja je bušila stijene dobila je dopuštenje da zadrži kameni cilindar, koji je ostao nakon što je napravio rupu, i povjerila njegovo skladištenje zaposleniku Robertu Phillipsu. Dakle, dio Stonehengea držao se u njegovom uredu u Basingstokeu u zaštitnoj kapsuli.

Gdje su se čuvali uzorci?

1976. godine Phillips se povukao i emigrirao u Sjedinjene Države, gdje je nekoliko puta mijenjao mjesto stanovanja, a na kraju se nastanio na Floridi. Bliže svojih devedeset godina, čovjek je poželio vratiti cilindar u Veliku Britaniju.

Vraćanje fragmenata iz Stonehengea

Njegov je sin Robin 2015. godine kontaktirao istraživače i izvijestio o obiteljskom nasljeđu. Dakle, kamen se vratio kući. Poseban pregled pokazao je da se doista radi o djeliću kamenih gromada iz Stonehengea.

Mali dio jednog kamena Stonehengea koji je izvađen 1958. godine i proučavan tek nedavno. Izvor: aanda.org

Nove studije

Biokemiju ovog uzorka proučavali su istraživači sa sveučilišta Witwatersrand (Južna Afrika), Bruxellesa (Belgija), Brightona, Bournemoutha, kao i University College London (UK) i drugih sveučilišta.

https://kozmos.hr/amazona-je-ozivjela-kada-se-asteroid-koji-je-ubio-dinosaure-zabio-u-zemlju/

Sastav i dob

Kao rezultat tih istraživanja, otkrili su da se kamenje Stonehengea sastoji od stijena koje sadrže naslage nastale u doba dinosaura. Starost ostalih inkluzija u stijeni stara je 1,6 milijardi godina. Središnji krug stupova iz Stonehengea nastao je u neolitiku, prije otprilike 2500 godina.

99,7 posto kvarca

Kad su znanstvenici pogledali ovo kamenje pod mikroskopom, iznenadili su se otkrivši da je sačinjen od 99,7 posto kvarca. To čini kamenje izdržljivijim, što je možda potaknulo drevne ljude da odaberu ovu stijenu prije više tisuća godina.

Više fragmenata iz jezgre

Zanimljivo je da postoji još nekoliko inkluzija iz jezgre Kamena 58 koji su uzeti 1958. godine, ali su otada nestali iz zapisa. Dio jezgre otkriven je prije dvije godine u muzeju Salisbury u Engleskoj, ali preostalo kamenje, kao i treći dio, preostaju izgubljeni.

Zašto bi znanstvenici trebali tražiti preostale uzorke

Ovi uzorci vjerojatno ne bi otkrili ništa više od najnovije analize, ali budući da je uzimanje dijelova Stonehengeovog kamenja danas zabranjeno, pronalaženje i istraživanje ovih starih komada jedini je način za obavljanje geokemijskih analiza stupova.

Pridruži se raspravi u našoj Telegram grupi-KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Dunham, W. (2021, August 4). Geological analysis EXPLAINS durability of stonehenge megaliths. Reuters.
 Nash, D. J., Ciborowski, T. J. R., Darvill, T., Pearson, M. P., Ullyott, J. S., Damaschke, M., Evans, J. A., Goderis, S., Greaney, S., Huggett, J. M., Ixer, R. A., Pirrie, D., Power, M. R., Salge, T., & Wilkinson, N. (n.d.). Petrological and Geochemical characterisation of the sarsen stones at Stonehenge. PLOS ONE.
• Steinbuch, Y., & O’Neill, N. (2021, August 5). Stonehenge rocks are nearly 2 billion years old, study finds. New York Post.
• Weisberger, M. (2021, August 4). Long-lost fragment of Stonehenge Reveals rock grains dating to nearly 2 billion years ago. LiveScience.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.