kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Arheolozi u Jordanu pronašli gotovo netaknut 9 000 godina star hram kojeg su ostavili lovci-sakupljači
Znanost

Arheolozi u Jordanu pronašli gotovo netaknut 9 000 godina star hram kojeg su ostavili lovci-sakupljači

Hram u Jordanu iz 7000 g. pr. Krista. Izvor: South Eastern Badia Archaeological Project.
objavljeno

Arheolozi su otkrili 9 000 godina stari hram u istočnoj pustinji Jordana koji se vjerojatno koristio za vjerske rituale lovaca koji su ondje živjeli.

Arheolozi iskopali mnoštvo artefakata

Nalazište je smješteno u planinama Khashabiyeh, koje se nalaze u istočnoj dolini Al-Jafra, navodi se u priopćenju Jordanske novinske agencije. Tim jordanskih i francuskih arheologa iskopao je mjesto 2021. i pronašao niz artefakata i geološkog blaga, uključujući 150 morskih fosila, životinjske figurice, dobro izrađenog kremena oruđa, oltar i ognjište te dva velika kamena s isklesanim ljudskim likovima. Tim je također otkrio arhitektonski model “pustinjskog zmaja”, vrste masovne zamke koja se koristi za hvatanje divljih gazela i jelena.

U blizini ritualnog kompleksa tim je prethodno otkrio nekoliko pustinjskih zmajeva. Svaka ogromna zamka sastojala se od dva dugačka kamena zida raspoređena u obliku slova V, a na vrhu tog V ležala je mala prostorija, ograđena zidom. Ove strukture mogu biti dugački više od nekoliko kilometara te se nalaze u mnogim sušnim krajolicima Bliskog istoka i jugozapadne Azije.


Hram sadrži mnogo morskih fosila (lijeva ploča) i dva stupa s uklesanim ljudskim licima. Srednja i desna ploča na slici nazvani su "Ghassan". Izvor: South Eastern Badia Archaeological Project.
Hram sadrži mnogo morskih fosila (lijeva ploča) i dva stupa s uklesanim ljudskim licima. Srednja i desna ploča na slici nazvani su “Ghassan”. Izvor: South Eastern Badia Archaeological Project.

https://kozmos.hr/arheolozi-otkrili-drevne-autoceste-u-arabiji/

Pustinjski zmajevi

Lovci bi životinje tjerali u široke zamke tj. u ograđeni prostor, gdje bi ih potom usmrtili. Novootkrivene zamke, koje su dokaz kolektivnog lova, datiraju iz 7 000. godine prije Krista, kao i ritualno mjesto, navodi se u priopćenju AP-a.

Blizina pustinjskih zmajeva ritualnom mjestu upućuje na to da su ove zamke imale važno mjesto u kulturnom, gospodarskom i simboličnom životu neolitskih društava lovaca-sakupljača, smatra tim istraživača.

“Lokacija je jedinstvena, prije svega zbog svoje očuvanosti”, rekao je za AP Wael Abu-Azziza, kodirektor projekta i arheolog s Francuskog instituta za Bliski istok (Ifpo). Abu-Azziza je suvoditelj projekta zajedno s Mohammadom B. Tarawnehom, izvanrednim profesorom na Sveučilištu Al-Hussein Bin Talal u Ma’anu, Jordan.

“Star je 9 000 godina, ali sve je bilo gotovo netaknuto”, rekao je Abu-Azziza.

https://kozmos.hr/10-razloga-zasto-je-gobekli-tepe-jedno-od-najzanimljivijih-nalazista-na-zemlji/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Akour O. (23. veljače 2022.), Archaeologists find 9,000-year-old shrine in Jordan desert, Apnews.com (pristup 3. ožujka 2022.)

Anonymus (22. veljače 2022.), Major archaeological discoveries in Southern Jordan, Universes in Universe, Statement – Department of Antiquities of Jordan, Ministry of Tourism and Antiquities, 22 February 2022 (pristup 3. ožujka 2022.)

Lanese N. (24. veljače 2022.), ‘Almost intact’ shrine found in Jordanian desert is 9,000 years old, Livescience.com (pristup 3. ožujka 2022.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.