kozmos.hr
Znanost

Otkriven jedan od najstarijih budističkih hramova na svijetu

autor
objavljeno

Hram je vjerojatno izgrađena tijekom 3. st. pr. Kr., svega nekoliko stotina godina nakon smrti osnivača budizma, Siddhārthe Gautame, poznatog kao Buda.

Drevni hram

Drevni hram koji potječe iz ranih stoljeća budizma otkriven je u dolini Swat u sjevernom Pakistanu – dijelu drevne regije Gandhara koju je osvojio Aleksandar Veliki i doveo do miješanja budističkog vjerovanja i grčke umjetnosti.

Arheolozi smatraju da hram datira otprilike iz sredine drugog stoljeća prije Krista, u vrijeme kada je Gandharom vladalo indo-grčko kraljevstvo sjeverne Indije, te da je sagrađen iznad ranijeg budističkog hrama koji je možda datirao iz još ranijeg vremena (možda čak iz 3. stoljeća prije Krista).

Ako su nalazi točni to bi značilo da je stariji hram podignut svega nekoliko stotina godina od smrti utemeljitelja budizma, Siddhārthe Gautame, koji je živio na području današnje sjeverne Indije i Nepala između oko 563. i 483. prije Krista.


Datiranje i ostatci

Do sada pronađeni ostaci hrama, u blizini centra modernog grada Barikota, visoki su preko 3 metra i sastoje se od ceremonijalne platforme na čijem je vrhu bila cilindrična struktura u kojoj se nalazio budistički spomenik u obliku kupole koji se naziva „stupa“. Hram se nalazio uz drevnu cestu koja je vodila do glavnog budističkog spomenika drevnog grada, stupe širokog 20 metara koji je otkriven javnim radovima prije nekoliko godina. Od tada je, nažalost, svoje mjesto ustupio novopodignutom električnom stupu.

Hram su otkrili talijanski i pakistanski arheolozi na zemljištu u blizini središta Bakirota koje je preuzela pokrajinska vlada regije (©ISMEO/Ca' Foscari University of Venice).
Hram su otkrili talijanski i pakistanski arheolozi na zemljištu u blizini središta Bakirota koje je preuzela pokrajinska vlada regije (©ISMEO/Ca’ Foscari University of Venice).

Radiokarbonsko datiranje utvrdit će točne datume struktura, ali hram u Barikotu je očito jedan od najranijih budističkih spomenika ikada pronađenih u drevnoj regiji Gandhara.

Problemi pljačke

Talijanski arheolozi, koji u Swatu rade od 1955., započeli su iskapanja u Barikotu 1984. godine. Njihova je misija bila sačuvati važnu arheologiju grada iznajmljivanjem prazne zemlje i iskopavanjem što je više moguće, štiteći ga od širenja urbanih sredina i tajnih arheoloških iskapanja koja su nastojala pronaći artefakte za prodaju na stranim tržištima antikvara.

Novootkriveni hram pronađen je na zemljištu koje su pribavile pokrajinske arheološke vlasti u blizini središta grada, što je omogućilo timu da tamo započne iskapanja 2019. godine. Jame koje su napravili pljačkaši već su ukazivale na to da bi tamo moglo biti zakopano nešto važno.

Nastavak istraživanja

Osim arhitektonskih obilježja zakopanog hrama, arheolozi su na tom mjestu otkrili više od 2.000 artefakata, uključujući novčiće, dragulje, pečate, komade keramike, kamene radove i kipove, od kojih neki nose drevne natpise koji se mogu koristiti za njihovo datiranje.


Luca Maria Olivieri, vodeći arheolog na iskopu, rekao je da je talijanska arheološka misija završila svoju posljednju sezonu iskopavanja u Barikotu, ali će se tim vratiti kasnije ove godine kako bi dodatno istražio mjesto i, nadaju se, otkrili više o drevnom hramu.

10 razloga zašto je Göbekli Tepe jedno od najzanimljivijih nalazišta na Zemlji

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Tom Metcalfe (2. veljače 2022.), „This may be one of the oldest Buddhist temples ever discovered,“ livescience.com (pristup 6. veljače 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.