kozmos.hr
Astronomija

10 zanimljivosti o 5500 godina staroj sumerskoj zvjezdanoj karti

objavljeno

Otkrivena prije više od 150 godina, “Planisfera” je drevna sumerska zvjezdana karta koja predstavlja najranije dokumentirano promatranje komete koja je pogodila površinu Zemlje.

Drevna sumerska civilizacija možda je bila nerazvijena u smislu pisma, ali sigurno su u određenoj mjeri razumjeli astronomiju i noćno nebo.

To je vidljivo iz 5500 godina stare sumerske zvjezdane karte koja se danas čuva u Britanskom muzeju.

Otkrivena prije više od 150 godina, prevedena je tek prije deset godina, otkrivajući najstarije dokumentirano opažanje izvanzemaljskog objekta koji je došao iz svemira i sletio na površinu Zemlje – kometa.

Razgovarajmo o najvažnijim činjenicama o ovoj drevnoj klinastoj pločici.

Digitalna kopija sumerske zvjezdane karte koja pruža bolji prikaz natpisa i preostalih dijelova drevne ploče.

Prijevodi su otkrili točan datum udara komete – 29. lipnja 3123. pr.Kr.

Natpisi na ploči daju precizan datum i vrijeme kada je navodni meteor pogodio Zemlju – 29. lipnja 3123. pr.Kr.

Sumerska zvjezdana karta jedna je od 20 000 ploča otkrivenih u ruševinama Kraljevske knjižnice kralja Ashurbanipala

Arheolozi su proveli mnogo godina istražujući drevno nalazište grada Ninive i otkrili više od 20000 drevnih ploča. Ovu o kojoj danas raspravljamo, nazvanu „Planisfera“, mnogi smatraju najtežom za prevođenje. Srećom, 150 godina kasnije, preostali su natpisi prevedeni i otkrili su nam nevjerojatne podatke.

Planisfera je točna kopija opažanja drevnog sumerskog astronoma.

Znanstvenici sugeriraju da je Planisfera točna kopija drevnijih izvornih ploča koje je izradio suvremeni astronom i promatrač stvarnog događaja.

Sumerska karta zvijezda uključuje niz od osam slika koje opisuju događaj od pojave komete do konačnog udara

Sama ploča male je veličine, promjera samo 14 centimetara, ali je majstorski podijeljena u osam odjeljaka ili slika koje redom opisuju događaj od pojave komete do konačnog udara. Gotovo polovica natpisa izgubljena je tijekom vijekova, ali preostali dijelovi bili su više nego dovoljni za prevođenje modernom tehnologijom.

Stvoritelj ploče uspio je predstaviti impresivno detaljno objašnjenje promatranja i konačnog utjecaja na tako maloj površini.

Sumerska karta zvijezda također uključuje crteže zviježđa i njihova imena

Kao što svi znamo, drevni ljudi imali su puno bolji pogled na noćno nebo i dobro su znali za zviježđa. Ploča uključuje niz crteža zviježđa, uključujući njihova imena u vezi s putanjom leta komete. Na primjer, treća slika pokazuje da je kometa stigla do Oriona oko 9. dana promatranja.

Drevni astronom koristio je impresivno precizna trigonometrijska mjerenja kako bi dokumentirao sve podatke o letu s mjesta na kojem se kometa pojavila.

Drevni astronom imao je impresivno znanje o trigonometriji i dokumentirao je put leta komete, vrijeme i udaljenost čim se pojavio na nebu.

Prvih pet slika opisuje 20 dana obilježavanja dok je kometa bila na nebu

Kao što je prethodno spomenuto, ploča je podijeljena u osam odjeljaka ili slika koje tvore slijed. Podaci predstavljeni sekvencijalno od prvog do petog uključuju praćenje od prvog astronomskog viđenja do kraja 20. dana prije udara 21. dana.

https://kozmos.hr/5-zanimljivih-demokritovih-astronomskih-predvidanja/

Šesta slika objašnjava događaj viđen na horizontu i promatranja nakon istog

Kao što je opisano na ploči, promatrač nije svjedočio utjecaju iz blizine jer bi to možda značilo kraj njegovog života, ali je opisao bljesak na nebu i veliki porast pepela kao posljedicu udarca.

Posljednja, osma slika uključuje izračune putanje leta napravljene nakon udara 21. dana promatranja

Drevni astronom nije završio svoja promatranja prije nego što je izvršio točne izračune putanje kometa prije udara. U cjelini, cijeli slijed podataka upisanih na ploču više je nego impresivan, s obzirom na to da su promatranja izvršena prije više od 5000 godina.

Znanstvenici se prepiru oko vjerojatnosti da je komet opisan na sumerskoj zvjezdanoj mapi možda donio kraj nekoliko drevnih civilizacija

Meteori su u više navrata tijekom povijesti prekinuli život na Zemlji, a znanstvenici teoretiziraju mogućnost da je ova kometa mogla imati velik utjecaj na život u drevnom svijetu. Konkretnije, kometa je mogla uništiti drevni grad Akkad, koji još uvijek nije pronađen u arheologiji. Točno mjesto ovog drevnog grada nije poznato, ali ako je bilo blizu područja udara; bilo bi uništeno.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube