Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Nova kozmička karta otkriva 540 zvijezda i planeta

Jedan dio kozmičke karte. Izvor: galaxymap.org

Pogledajte nevjerojatnu 3D kartu nekoliko stotina svemirskih objekata udaljenih 10 parseca od Sunčevog sustava.

Astronomi su predstavili novi katalog objekata bliskih Sunčevom sustavu, u koji su uključene zvijezde, smeđi patuljci i egzoplaneti locirani 10 parseca od Sunca. Ukupno kozmička karta sadrži 541 objekt, na temelju kojih su znanstvenici napravili interaktivnu 3d kartu.

Navedeni rad objavila je grupa astronoma predvođena Celine Reyle sa UTINAM Istraživačkog instituta u Francuskoj ( UTINAM Research Institute in France).

Pretisak rada objavljen je na stranici arXiv.org, dok su katalog i 3d model objavljeni na zasebnoj stranici.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

 

Pokušaji stvaranja kozmičke karte zvijezda vidljivih golim sežu još u vrijeme antičke Grčke. Do danas, najveći napredak na ovom području i najprecizniji podaci o karakteristikama i lokacijama objekata bliskih Suncu dobiveni su nakon lansiranja svemirskih letjelica-instrumenata Hipparcos i Gaia prije nekoliko godina. Ovakva promatranja i studije omogućile su nam da bolje razumijemo fiziku zvijezda koristeći bliske objekte kao primjere, te su na omogućile da točnije utvrdimo poziciju i saznamo više o mjestu Sunčevog sustava unutar Mliječne staze.

kozmička-karta-zvjezdanih-sustava

Zvjezdani sustavi unutar 5 parseca. Izvor: Galaxymap.org

Prilikom sastavljanja ove karte, znanstvenici su koristili podatke iz trećeg kataloga Gaia teleskopa i SIMBAD baze podataka, objavljenih znanstvenih radova.

Finalni katalog obuhvaća 541 objekt, od kojih je 373 zvijezde. Ovo uključuje 20 bijelih patuljaka, te jednog dodatnog kandidata, 86 smeđih patuljaka (ovo je naziv za objekte smještene na srednjem položaju između zvijezda i planeta), te tri nepotvrđena kandidata.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Uz zvijezde, katalog uključuje 77 egzoplaneta koji se nalaze u 339 zvjezdanih sustava( od kojih je 70 binarnih, 19 trostrukih, tri sustava se sastoje od četvero zvijezda, te dvoje od čak pet). Znanstvenici su objavili i nevjerojatni zoomirajuću mapu zvjezdane karte, koja je nažalost prevelika za ovaj članak. Kartu možete posjetiti na gornjem linku.

Novootkrivena zvjezdana regija mogla bi eksplodirati

Mnoge zvijezde u blizini Sunca su crveni patuljci, kao što je Proxima Centauri, u čijem se sustavu nalazi najbliži egzoplanet Suncu. Ovaj planet će najvjerojatnije biti izabran za buduće misije u nadolazećim godinama i desetljećima.

Sirius je najsvjetlija zvijezda unutar 10 parseca od Sunca, dok je smeđi patuljak WISE J085510.74-071442.5 najhladniji zabilježeni objekt.

U siječnju ove godine, još jedan civilni znanstveni tim projekta “Backyard Worlds: Planet 9” sastavio je sveobuhvatnu 3D kartu smeđih patuljaka u radijusu od 65 svjetlosnih godina od Sunčevog sustava.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Ukupno, znanstvenici su izabrali 361 smeđeg patuljka koristeći podatke iz Spitzer teleskopa. Uspjeli su sastaviti još jednu sveobuhvatnu 3D kartu koja je dostupna u videu ispod.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram– t.me/kozmoshr

Izvori:

Citizen scientists help create ‘most complete’ 3D map of brown dwarfs in Milky Way- Technology News, Firstpost. (2021, January 25).

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Eisenhardt, P. (2020, April 14). The CatWISE Preliminary Catalog: Motions from WISE and NEOWISE Data.

Mathewson, S. (2021, January 18). Citizen scientists create 3D map of brown dwarfs in our sun’s neighborhood.

O’Neill, M. (2021, January 21). 3D Map of Cosmic Neighborhood Created With Help From Worldwide Network of Citizen Scientists.

Talbert, T. (2021, January 13). Citizen Scientists Help Create 3D Map of Cosmic Neighborhood.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Pronađen je najnoviji poznati primjer rijetke vrste objekta u Sunčevom sustavu, kometa skrivenog među asteroidima glavnog pojasa, stoji u novom radu višeg znanstvenog suradnika...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Svemir

Znanstvenici s Indijskog instituta znanosti (IISc), u suradnji s Indijskom organizacijom za istraživanje svemira (ISRO), razvili su uređaj za uzgoj mikroorganizama koji omogućava biološke...

Svemir

Astronomi teoretiziraju o mogućoj vezi između čudnih orbita transneptunskih objekata i hipotetičke “Devete planete” Sunčevog sustava. Međunarodni tim astronoma, koristeći podatke iz Istraživanja tamne...

Svemir

Međunarodni tim istraživača kreirao je virtualni svemir s besplatnim pristupm za sve putem cloud-platforme. Svemirska simulacija Uchuu Platforma je poznata pod imenom “Uchuu”, japanski...

Oglas