kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Novo razumijevanje Solarne rotacije: Studija razotkriva zagonetku brže rotacije Sunčeve korone
Astronomija

Novo razumijevanje Solarne rotacije: Studija razotkriva zagonetku brže rotacije Sunčeve korone

Erupcija, Sunce (Depositphotos_317801944_L)
objavljeno

U svijetu astronomije, solarna rotacija predstavlja jednu od temeljnih karakteristika Sunca, odmah nakon Schwabeova ciklusa (Solarni ciklus), koji traje približno 11 godina. Energija i materija koje čine solarnu atmosferu proizlaze iz unutrašnjosti Sunca te su ključne u pogonu rotacije solarne atmosfere, od njenog najdubljeg sloja prema van.

Tradicionalno, na temelju opažanja ponašanja Sunca, pretpostavljalo se da brzina rotacije gornjih slojeva solarne atmosfere neće nadmašiti brzinu rotacije njezinih nižih slojeva. No, suvremeni skupovi opservacijskih podataka upućuju na suprotno. Suvremena istraživanja ukazuju kako rotacija korone – vanjskog sloja Sunca – premašuje brzinu rotacije fotosferične atmosfere, koja se nalazi ispod nje.

Ovaj neočekivani obrat izazvao je znanstvenu debatu, pretvarajući bržu rotaciju korone u odnosu na fotosferu u jednu od velikih neriješenih enigmi solarnih istraživanja.

U studiji objavljenoj u prestižnom časopisu “Scientific Reports“, Xiang Nanbin iz Opservatorija Yunnan, koji djeluje pod okriljem Kineske akademije znanosti (CAS), u suradnji s Zhao Xinhua iz Nacionalnog svemirskog znanstvenog centra CAS-a i profesorom Deng Linhua s Yunnan Minzu Sveučilišta, ostvarili su značajan napredak u razumijevanju veze između rotacije korone i magnetskih struktura te utjecaja koji te strukture imaju na varijacije u rotaciji solarne korone.


Magnetski procesi su bitni

Istraživanje je pokazalo da solarna aktivnost, bila ona intenzivna ili umjerena, ovisi o magnetskim procesima unutar različitih slojeva solarne atmosfere, povezanih s različitim vrstama magnetskih polja.

Tim se posebno koncentrirao na četiri kategorije malih solarnih magnetskih elemenata, uključujući one koji nisu u korelaciji s ciklusom sunčevih pjega, elemente koji pokazuju obrnutu korelaciju, kao i one koji su usklađeni s tim ciklusom. Analizirajući širok spektar solarnih spektralnih zračenja, istraživači su istražili povezanost između rotacije korone i struktura magnetskog polja.

Studija je prvi put otkrila kako različite magnetske strukture utječu na promjene u brzini rotacije koronalne atmosfere tijekom različitih faza solarnog ciklusa.

Otkriveno je da tijekom solarnog maksimuma, promjene u brzini rotacije koronalne plazme uglavnom kontroliraju manji magnetski elementi, koji su obrnuto korelirani s ciklusom sunčevih pjega. Za vrijeme slabije solarne aktivnosti, dominira kombinirani utjecaj ovih elemenata i onih koji su usklađeni s ciklusom sunčevih pjega.

Ova studija ne samo da razjašnjava neslaganja u prethodnim istraživanjima o rotaciji korone, već i daje odgovor na pitanje zašto koronalna atmosfera rotira brže od donje fotosfere. Ovo otkriće predstavlja ključan korak naprijed u razumijevanju solarnih aktivnosti i njihovog utjecaja na cijeli naš solarni sustav.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.