kozmos.hr
Znanost

Novi otok pojavio se u Tihom oceanu

Novi vulkanski otok u Tihom oceanu. Izvor: Nasa.gov.
objavljeno

NASA-in Zemaljski opservatorij nedavno je izvijestio o formiranju novog otoka u jugozapadnom dijelu Tihog oceana nakon podvodne vulkanske erupcije.

Površina novog otoka iznosi preko 24.000 m

Erupcija podmorske planine Home Reef Središnjeg otočja Tonga dovela je do nastanka novog otoka u jugozapadnom Tihom oceanu. Otok je smješten na grebenu morskog dna koji se proteže od Novog Zelanda do Tonge te koji ima najveću gustoću podvodnih vulkana na svijetu. Erupcija koja je dovela do stvaranja otoka započela je 10. rujna

U danima koji su uslijedili, Home Reef je opetovano izbacivao lavu, ispuštao oblake pare i mijenjao boju okolne morske vode. Unutar 11 sati nakon erupcije novi otok izdigao se iznad vode. Dana 14. rujna, NASA-in satelit Landsat 9 snimio je ovu sliku mladog otoka u prirodnim bojama zajedno s gotovo bezbojnim morem u blizini. Prema NASA Zemaljskom opservatoriju, ti oblaci kisele, pregrijane morske vode sadrže fragmente vulkanskih stijena i sumpor.

Prema prvim podacima Geološkog instituta Tonge, otok je imao površinu od 4.000 kvadratnih metara te nadmorsku visinu 10 metara. Međutim, do 20. rujna otok je već zauzimao više od 24.000 m2.

Erupcija na Tongi izazvala udar 500 puta jači od atomske bombe

Vulkanski otoci mogu opstati godinama

Novi otok nalazi se jugozapadno od otoka Late, sjeveroistočno od Hunga Tonga-Hunga Ha’apai i sjeverozapadno od Mo’unga’one. Podmorska planina Home Reef nalazi se u subdukcijskoj zoni Tonga-Kermadec, zoni s najbržim sudarom tektonskih ploča na svijetu. Ovdje Pacifička ploča tone ispod dvije male ploče, stvarajući jedan od najdubljih jaraka i najaktivnijih vulkanskih lanaca na svijetu.

Obično podvodni vulkanski otoci postoje samo nekoliko mjeseci, iako ponekad mogu potrajati godinama. Na Home Reefu zabilježene su četiri erupcije, uključujući one iz 1852. i 1857. Nekoliko malih otoka formirano je nakon svakog događaja, a kratkotrajni otoci s liticama visokima do 70 metara također su formirani u vrijeme erupcija 1984. i 2006. godine.

Dvanaestodnevna erupcija obližnjeg vulkana Late’iki 2020. stvorila je otok koji je nestao nakon dva mjeseca, dok je drugi otok koji je stvorio ovaj vulkan 1995. ostao iznad površine 25 godina.

Manje vulkanske erupcije mogle bi se pretvoriti u globalnu katastrofu, tvrde stručnjaci

Vulkan predstavljaju opasnost za promet

Prema ažuriranoj objavi Tonga Geological Survey-a od 20. rujna, vulkan predstavlja rizik za zrakoplovnu zajednicu i stanovnike Vava’ua i Ha’apaija.

Do daljnjeg se svim plovilima savjetuje da se drže najmanje 4 kilometra dalje od Home Reefa. Služba je napomenula da bi većina pepela trebala pasti unutar nekoliko kilometara od otvora.

Ranije ove godine izvijestili smo o erupciji podvodnog vulkana Tonga koja je uništila gotovo cijeli otok, uzrokujući njegovo urušavanje i potonuće u ocean kao u platonovom opisu legendarne Atlantide.

Otok u Pacifiku nastao, povećao se i zatim ‘nestao’ usred vulkanske aktivnosti

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.