kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Erupcija Tonge pomaže znanstvenicima u razumijevanju udara asteroida na Zemlji
Znanost

Erupcija Tonge pomaže znanstvenicima u razumijevanju udara asteroida na Zemlji

objavljeno

Katastrofalna erupcija vulkana na Tongi mogla bi pomoći znanstvenicima u razumijevanju učinaka snažnih udara asteroida na Zemlju.

Erupcija Tonge

15. siječnja 2022. eruptirao je vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. Podvodna vulkanska erupcija izbacila je pepeo i plin u radijusu od preko 260 kilometara i više od 19 km u Zemljinu atmosferu. Infrazvučna mreža kojom upravlja Organizacija sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBTO) utvrdila je da je eksplozija najveći incident ikada zabilježen modernim instrumentima. Tonganska vlada opisala je erupciju kao katastrofu bez presedana, pri čemu je otočna država pretrpjela gubitak ljudskih života te veliku štetu na kućama i infrastrukturi.

https://kozmos.hr/erupcija-vulkana-tonga-bila-je-toliko-snazna-da-je-poslala-valove-u-svemir/

Udari asteroida

Podaci prikupljeni tijekom podvodne erupcije Tonge zaokupljaju znanstvenu zajednicu koja sada traži moguće paralele s udarima asteroida. Lindley Johnson, NASA-in časnik za planetarnu obranu u Washingtonu ističe “Trebali bismo ispitati sve prirodne katastrofe, osobito vulkane i potrese, kako bismo naučili više o učincima i posljedicama udara asteroida.” Johnson također sluti da je erupcija Tonge oslobodila otprilike istu količinu energije kao što se procjenjuje za udar kod Tunguske 30. lipnja 1908. u Sibiru, Rusiji. “Ne znam koliko je ta procjena valjana, ali svakako je vrijedna sagledavanja.”


“Potencijalni opasni asteroid prije će udariti u ocean, nego u kopno, jer više od 70% Zemljine površine čini ocean. Ali nesrazmjerno velik dio ljudi živi u blizini obala tako da su tsunamiji i dalje velika prijetnja”, tvrdi Clark Chapman, viši znanstvenik (u mirovini) iz Southwest Research Institute u Boulderu, Colorado za Space.com.

Vulkani i asteroidi

Lorien Wheeler i njegov kolega Michael Aftosmis rade na NASA-inom projektu procjene prijetnje od asteroida u istraživačkom centru Ames u kalifornijskoj Silicijskoj dolini. Njihovo istraživanje provodi NASA-in Ured za koordinaciju planetarne obrane. Wheeler je voditelj procjene rizika za projekt, usredotočen na izgradnju vjerojatnosnih modela koji se bave količinom rizika koju mogu predstavljati različiti asteroidi. Aftosmis je zrakoplovni inženjer u Advanced Supercomputing Divisionu koji razvija simulacije visoke vjernosti asteroidnih udara, uključujući širenje vala eksplozije, tsunamija, toplinskih i drugih globalnih učinaka.

“Podvodni vulkan i udar asteroida imaju mnogo sličnosti kada je u pitanju vrsta tsunamija koji bi mogao nastati uslijed takve vrste događaja”, smatra Aftosmis. “Kada pogledate ukupnu razinu rizika od potencijalnih udara asteroida, s obzirom na sve različite veličine koje će nas najvjerojatnije pogoditi, naši trenutni modeli pokazuju da je rizik od velikih tsunamija uzrokovanih udarima asteroida relativno nizak, u usporedbi s drugim potencijalnim opasnostima od udara kao što su eksplozija i popratni globalni učinci.” dodaje Wheeler.

Međutim, ako dovoljno velik asteroid udari blizu obale, mogao bi uzrokovati popriličan tsunami, rekao je Wheeler. “Važno je razviti dobre modele tsunamija kako bismo mogli što bolje predvidjeti te posljedice.” Incident u Tongi mogao bi dati neke uvide u brzinu raspršivanja oceanskih valova, kako bi se bolje poboljšali simulacijski modeli, rekao je Wheeler.

https://kozmos.hr/otok-u-pacifiku-nastao-povecao-se-i-zatim-nestao-usred-vulkanske-aktivnosti/

Meteotsunami

Poznati stručnjak za asteroide Mark Boslough, pomoćni profesor na Odsjeku za Zemljine i planetarne znanosti na Sveučilištu New Mexico, sudjelovao je u dokumentarnim terenskim ekspedicijama na mjestima zračnih eksplozija, uključujući libijsku pustinju u Egiptu 2006., Tungusku 2008. i Čeljabinsk u Rusiji 2013. Prije nekoliko godina, Boslough je postavio tezu o “meteotsunamiju” – tsunamiju izazvanom zračnim udarima asteroida odnosno velikim valovima potaknutim poremećajima tlaka zraka.

Što se tiče erupcije vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, Boslough smatra “da taj događaj ide u prilog tezi jer su svojevrsni meteocunami otkriveni u Portoriku i Menorci”. Bosloughu se čini da su ti tsunamiji uzrokovani poremećajima u zraku (atmosferi) pošto nisu došli s izvora eksplozije i ne nalaze se u istim oceanskim bazenima. “Ako se ispostavi da je to slučaj, onda imamo dokaz da valovi tlaka u atmosferi od velikih eksplozija mogu izazvati tsunami daleko od same eksplozije. Ako vulkani to mogu učiniti, mislim da isto vrijedi i za zračne udare asteroida “, tvrdi Boslough.


https://kozmos.hr/manje-vulkanske-erupcije-mogle-bi-se-pretvoriti-u-globalnu-katastrofu-tvrde-strucnjaci/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

David L. (1. ožujka 2022.), Tonga volcano eruption yields insights into asteroid impacts on Earth, Space.com (pristup 17. ožujka 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.