kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Nova tehnika za pronalaženje signala izvanzemaljskih civilizacija
Znanost

Nova tehnika za pronalaženje signala izvanzemaljskih civilizacija

izvanzemaljska-civilizacija
objavljeno

Znanstvenici su razvili novu tehniku za pronalaženje i provjeru potencijalnih poruka izvanzemaljskih civilizacija iz dubkog svemira.

Znanstvenici su ostvarili značajan napredak u potrazi za izvanzemaljskom inteligencijom (SETI), revolucionirajući način na koji pratimo i provjeravamo potencijalne radio signale od naprednih izvanzemaljskih civilizacija. Ova nova metoda, koja će vjerojatno ojačati naše povjerenje u buduće otkriće izvanzemaljskog života, označava veliki korak naprijed u SETI studijama.

Nova tehnika za pronalaženje signala izvanzemaljskih civilizacija

Većina trenutnih SETI istraživanja oslanja se na zemaljske radioteleskope, što ih čini osjetljivima na radio smetnje iz različitih zemaljskih i satelitskih izvora – sve od Starlink satelita i mobilnih telefona do mikrovalnih pećnica i automobilskih motora. Ove smetnje mogu oponašati tehno-potpise izvanzemaljskih civilizacija, što dovodi do brojnih lažnih alarma od početka SETI-ja 1960. godine.

Navigacija kroz buku: Borba za potvrdu signala

Istraživači tradicionalno provjeravaju ove signale tako da preusmjeravaju teleskop na drugi dio neba, a zatim se nekoliko puta vraćaju na izvornu lokaciju signala kako bi potvrdili da nije riječ o prolaznoj anomaliji. Ipak, čak i nakon ovih koraka, postoji mogućnost da bi signal mogao biti neuobičajena zemaljska pojava.

Istraživači na projektu Breakthrough Listen Sveučilišta u Kaliforniji, Berkeley, razvili su novu tehniku za rješavanje ovog problema. Njihova metoda provjerava je li signal prošao kroz međuzvjezdani prostor, efektivno isključujući radio smetnje porijeklom s Zemlje.

Breakthrough Listen: Istraživanje novih granica SETI-ja

Breakthrough Listen, jedan od najopsežnijih SETI pretraga na svijetu, koristi radioteleskope za skeniranje sjevernog i južnog neba u potrazi za tehno-potpisima. Fokusiraju se prvenstveno na tisuće individualnih zvijezda u Mliječnom putu, koje su vjerojatne mete za civilizacije koje usmjeravaju svoje signale prema nama, posebno prema središtu galaksije.

Andrew Siemion, vodeći istraživač za Breakthrough Listen i direktor Berkeley SETI Research Centera (BSRC), pohvalio je novu tehniku kao veliki skok u radio SETI-ju. Ovaj razvoj bi mogao pomoći u razlikovanju jednog signala od radiofrekvencijskih smetnji – neprocjenjivo sredstvo pri rukovanju potencijalnim ‘jednokratnim’ signalima kao što je poznati signal iz 1977. godine “Wow!”.

Moćna tehnika scintilacije: Novo doba u detekciji izvanzemaljskih signala

Detaljno opisana u radu objavljenom (17. srpnja) u The Astrophysical Journal, tehnika scintilacije postavit će se kao glavni alat u budućim opservacijama Breakthrough Listen, uključujući one na teleskopu Green Bank u West Virginiji i nizu MeerKAT u Južnoj Africi.

SETI istraživači dugo skeniraju nebo u potrazi za signalima koji odstupaju od tipičnih kozmičkih radio emisija, s fokusom na uskotračne radio signale, različite od širokopojasnih radio valova koje proizvode prirodni kozmički izvori. Međutim, prošaranost Zemljom generiranih uskotračnih radio udara komplicira zadatak, čineći detekciju svemirskih signala nalik na traženje igle u plastu sijena.

Prelomna točka za verifikaciju signala

Ova nova metoda koju su razvili Siemion i njegovi kolege temelji se na promatranju da bi autentični izvanzemaljski signali trebali prikazivati jedinstvene karakteristike dok prolaze kroz međuzvjezdani medij (ISM), omogućujući nam razlikovanje između zemaljskih i svemirskih radio signala. Signali pogođeni hladnom plazmom ISM-a pokazuju amplitude fluktuacija ili ‘scintilaciju’, slično kao treperenje zvijezda uzrokovano našom atmosferom.

No, tehnika bi se primjenjivala samo na signale koji potječu s udaljenosti veće od 10 000 svjetlosnih godina, jer signal mora proći kroz dovoljno ISM-a da bi pokazao detektirajuću scintilaciju.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube