kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Nova fotografija otkrila tajne našeg galaktičkog ‘susjeda’
Svemir

Nova fotografija otkrila tajne našeg galaktičkog ‘susjeda’

autor
objavljeno

Zapanjujuća slika koju su nedavno snimili australski istraživači najjasniji je prikaz vodika emitiranog iz Malog Magellanova oblaka ikada snimljen.

Tajne galaktičkog ‘susjeda’

Zapanjujuća slika koju su snimili istraživači s Australskog nacionalnog sveučilišta (ANU) i Australske nacionalne znanstvene agencije CSIRO, prikazuje jednog od najbližih susjeda Mliječne staze s novim detaljima.

Najveći intenzitet duž svake linije vida iz kombinirane ASKAP i Parkes slikovne kocke SMC-a (Izvor: N.Pingel et al., 2021).

Vodeći autor studije, dr. Nickolas Pingel, kaže da je to najjasnija ikad slika vodika emitiranog iz Malog Magellanova oblaka. Rekao je kako je „Jasnoća ove slike je bez presedana. Po prvi put smo u mogućnosti vidjeti sve strukture malih razmjera. To je važan korak u razumijevanju uloge vodika u evoluciji galaksija. Na primjer, možete vidjeti rupe unutar plina. To nam pokazuje da vodik stupa u interakciju sa supernovom.“


Mali Magellanov oblak

Ova studija se fokusirala na Mali Magellanov oblak – najbližu satelitsku galaksiju Mliječne staze.

Tim je koristio CSIRO-ov radio teleskop ASKAP i softver visoke tehnologije za snimanje i obradu 100 sati podataka. Sada se nadaju da će projekt napraviti korak dalje.

„Ova specifična slika bila je dio pilot istraživanja. Sljedeće godine prikupit ćemo još zapažanja. Na kraju ćemo ih moći povezati i napraviti divovski mozaik koji će pokazati kako se ova galaksija povezuje sa svojim obližnjim susjedima,“ rekao je dr. Pingel.

Astronomi naišli na anomaliju u jednom od krakova Mliječne staze

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

N. M. Pingel et al., „GASKAP-HI Pilot Survey Science I: ASKAP Zoom Observations of HI Emission in the Small Magellanic Cloud,“ PASA (2021).

Anonymus (17. prosinca 2021.), „Stunning close-up reveals secrets of Milky Way’s neighbour,“ anu.edu.au (pristup 19. prosinca 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.