kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Nova fotografija najvećeg solarnog teleskopa na svijetu prikazuje misteriozno sunčevo područje
Svemir

Nova fotografija najvećeg solarnog teleskopa na svijetu prikazuje misteriozno sunčevo područje

objavljeno

Najmoćniji solarni teleskop na svijetu snimio je prvu detaljnu sliku sunčeve kromosfere, sloja njegove atmosfere neposredno iznad njegove površine.

Nedavno objavljena slika kromosfere prikazuje područje široko oko 82.000 kilometara.

Fotografija je snimljena  3. lipnja najsnažnijim solarnim teleskopom na svijetu, Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST) na Havajima.

Kromosferu je obično teško vidjeti jer je svjetlost iz fotosfere, koja je bliža površini zvijezde, obično nadjačava. Regija se obično može vidjeti samo kao jarko crveni prsten oko glavnog tijela Sunca na slikama snimljenim tijekom potpune pomrčine Sunca, kada svjetlost iz fotosfere blokira Mjesec.

Najmoćniji solarni teleskop

Ali solarni teleskop Daniel K. Inouye to je promijenio.

Cilj teleskopa je napraviti revoluciju u solarnoj fizici, uključujući znanstveničko razumijevanje sunčevog magnetskog polja.

Jedan od ključnih dijelova razumijevanja sunčevog magnetskog polja je proučavanje svemirskog vremena, sjajnih solarnih baklji i koronalne mase (CME). Svemirsko vrijeme može biti opasno za komunikaciju i energetsku infrastrukturu ovdje na Zemlji; to je sada poseban prioritet jer je 11-godišnji solarni ciklus aktivnosti u porastu.


DKIST se nalazi na mjestu zvjezdarnice Haleakalā na otoku Maui, Hawaiʻi, važnom mjestu od duhovnog i kulturnog značaja za domoroce Havaja. Na nadmorskoj visini od 10.000 stopa (3.000 metara) i okružena oceanom, ova lokacija daje teleskopu dugo dnevno svjetlo koje solarni teleskop zahtijeva i vedro nebo uz minimalne smetnje Zemljine atmosfere potrebne za promatranje sunčeve korone i kromosfere.

Telskop koristi najveće zrcalo od svih instrumenata za proučavanje sunca. Ovo zrcalo, široko 4 metra, pomaže teleskopu prikupiti više sunčeve svjetlosti nego bilo koji drugi solarni teleskop. Rezultat su najjasnije slike naše zvijezde s najvećom rezolucijom ikada prikupljenom.

DKIST je trenutno u jednogodišnjem prijelaznom razdoblju  tijekom kojeg uz rad na instrumentima i ostalih završnih priprema, prikuplja informacije odabranih promatranja sunca .

Teleskop je službeno otvoren 31. kolovoza, kada su se čelnici NSF-a i članovi znanstvenih i domorodačkih havajskih zajednica sastali u objektu. DKIST je bio u izgradnji skoro četvrt stoljeća.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Robert Lea (07. rujna 2022.), “Mysterious region of the sun shines in new photo from world’s largest solar telescope,” space.com

Pratite Kozmos na Google Vijestima.