kozmos.hr
Astronomija

‘Solarni sat’ mogao bi predvidjeti ritmove opasnih sunčevih baklji

objavljeno

Sunčeve baklje toliko su jake da bi mogle oštetiti komunikacijske sustave na Zemlji.

Mjerenje solarnog ciklusa praćenjem ritma sunčevog magnetskog polja moglo bi pomoći u predviđanju valova sunčevih baklji.

Za mjerenje sunčevog ciklusa već 400 godina koriste se sunčeve pjege, ali novopredloženi sustav ‘kruga petina’ mogao bi predvidjeti opasne i nasilne solarne događaje godinama unaprijed.

Novo istraživanje sugerira da bi ‘solarni sat’ temeljen na Sunčevom magnetskom polju mogao biti precizniji način predviđanja opasnih solarnih baklji koje prijete komunikacijskim sustavima na Zemlji.

Istraživanje ukazuje da se značajne i ponekad nagle promjene u solarnom ciklusu događaju u ritmu u svakoj petini ciklusa.

Znanstvenici smatraju da unatoč činjenici da solarni ciklusi mogu varirati mjesecima ili čak godinama, oni i se i dalje događaju predvidljivim slijedom događaja.

Ako je točan, koncept solarnog sata mogao bi zamijeniti trenutnu metodu koja se koristi za mjerenje solarnog ciklusa: promatranje sunčevih pjega  —  tamnih mrlja koje se pojavljuju na površini sunca.


Terminator

Sunce ima približan solarni ciklus od 11 godina, sa smanjenom solarnom aktivnošću  (solarni minimum ) koja se koristi za određivanje početka svakog ciklusa.

No prije dvije godine objavljeno je istraživanje koje je ukazalo na postojanje fenomena u Sunčevom ciklusu koji su autori nazvali ‘terminator’.

U svakom novom solarnom ciklusu, sunčevo magnetsko polje mijenja orijentaciju s jednog pola na drugi, ali postoji preklapanje između ciklusa u kojima promjena nije potpuna. Terminator opisuje točku u ciklusu u kojoj je orijentacija prethodnog ciklusa potpuno nestala s površine sunca.

Ova točka je popraćena naglim i brzim porastom solarne aktivnosti. Znanstvenici sugeriraju da su orijentiri u solarnom ciklusu od terminatora do terminatora jasniji i dosljedniji od aktivnosti sunčevih pjega. Ovo potencijalno čini upotrebu terminatora boljim načinom mjerenja sunčevog ciklusa.

Sunčev krug petina

Istraživanje je vodio Robert Leamon, znanstvenik Partnerstva za heliofiziku i istraživanje svemirskog okoliša (PHaSER). On i njegovi kolege koristili su se podacima koje su prikupili The Dominion Radio Astrophysical Observatory u Pentictonu i Wilcox Solar Observatory na Sveučilištu Stanford, kako bi identificirali uzorke u sunčevom ciklusu.

“Koliko različitih solarnih stvari možemo promatrati? A onda smo shvatili da se sve preklapaju na istom skupu petina”, rekao je Leamon.

Otkrili su da se promjene događaju točno u jednoj petini ciklusa. U dvije petine ciklusa tamna područja poznata kao polarne korona rupe formiraju se na sunčevim polovima. Na tri petine sunce je izbacilo posljednju baklju klase X u tom ciklusu ,  snažnu i potencijalno opasnu vrstu solarne baklje.

Ove slike iz NASA-inog Solar Dynamics Observatorija pokazuju tri baklje klase X koje je sunce emitiralo u manje od 24 sata 12.-13. svibnja 2013. (Izvor slike: NASA/SDO)

U četiri petine ciklusa, sunčeve pjege na fotosferi sunca dosežu minimum. Zatim posljednji događaj ciklusa sunce prolazi kroz još jedan terminator.


“Maksimalni broj sunčevih pjega nije u potpunosti usklađen s okretanjem polarnog polja, ali preokret polarnog polja događa se na točno jednoj petini ciklusa od terminatora do terminatora”, rekao je Leamon.

Ono što Leamon i njegov tim smatraju da je značajno o ovim ‘orijentirima’ je da ih pokreće magnetsko polje sunca. Oni misle da su solarne baklje samo simptom toga.

Obrazac koji su predložili Leamon i njegovi kolege sugerira da je trenutni Sunčev ciklus započeo u prosincu 2021. nakon posljednjeg terminatora i završava sredinom 2027. godine.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Robert Lea (23.8.2022.), ‘Solar clock’ could predict rhythms of dangerous weather in the sun’s cycle, Space.com

Pratite Kozmos na Google Vijestima.