kozmos.hr
Znanost

Nevjerojatno otkriće tragača metala u Engleskoj

zlatni grumen težak 64,8 grama. Zasluge: Mullock Jones.
objavljeno

U nedavnom i nevjerojatnom otkriću, tragač za metalom Richard Brock otkrio je što bi moglo biti najveće otkriće zlatnog grumena u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Procijenjene vrijednosti od oko 30.000 funti, približno 35.000 Eura, ovaj iznimni zlatni grumen težak 64,8 grama pronađen je u idiličnim brdima Shropshire. Ovaj pronalazak dolazi unatoč Brockovom kasnom dolasku na lokaciju i suočavanju s tehničkim izazovima zbog kvara na opremi, naglašavajući nevjerojatan uspjeh u svijetu traganja za metalom.

Brock, koji je iz svog doma putovao tri i pol sata da bi se pridružio organiziranoj ekspediciji prošlog svibnja, bio je primoran osloniti se na stariji i neispravan detektor metala nakon kvara na svojoj primarnoj opremi. Unatoč tome, ubrzo nakon započinjanja pretrage, naišao je na značajan zlatni grumen, kasnije prozvan “Hirov grumen”. “Mislilo se da sam zakasnio i propustio priliku,” rekao je Brock, prema izjavi za tisak aukcijske kuće Mullock Jones.

Porast tehnološkog napretka igrao je ključnu ulogu u povećanju interesa za traganje za metalom, omogućujući sofisticiranije detektore i alate za otkrivanje. Unatoč tome, Brockova priča svjedoči o tome kako tradicionalna sreća i intuicija ponekad mogu prevagnuti nad najnovijom opremom. “Iako su svi oko mene koristili najmoderniju opremu, ja sam se pojavio sa zastarjelim uređajima, od kojih je jedan prestao raditi, što pokazuje da uspjeh ne ovisi uvijek o alatima koje koristite,” objasnio je. Vrijednost njegovog otkrića procijenjena je između 35.000 i 46.000 Eura, postavljajući “Hirov grumen” kao potencijalno najvredniji pronađen na engleskom tlu, premašujući prethodni rekord težine od 54 grama.


Traganje za metalom oduvijek je privlačilo entuzijaste, motivirano željom za otkrivanjem vrijednih blaga ili povijesno značajnih artefakata. Ovaj hobi doživljava porast popularnosti, potaknut napretkom u tehnologiji detekcije i sve većom zajednicom istomišljenika. Zabilježen je značajan porast prodaje detektora, sa suvremenim modelima koji dostižu cijene do 15.000 Eura, dok su osnovni modeli dostupni po pristupačnijim cijenama of par stotina Eura. Ova strast inspirirala je čak i britansku komičnu seriju “Detectorists”, odražavajući kulturu i zajedništvo koje postoji među tragačima za metalom.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.