kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • 4000 godina stari Seahenge u Velikoj Britaniji izgrađen kako bi ‘produžio ljeto’
Znanost

4000 godina stari Seahenge u Velikoj Britaniji izgrađen kako bi ‘produžio ljeto’

Studije pokazuju da je drevni drveni krug, nazvan "Seahenge", izgrađen 2049. godine prije Krista. Iskopan je iz slane močvare blizu plaže na istočnoj obali Engleske 1999. godine. Zasluge: Holmes Garden Photos.
objavljeno

Prije više od 4.000 godina, tijekom razdoblja velike hladnoće, izgrađena su dva tajanstvena drvena kruga na istočnoj obali Engleske.


Seahenge, tajanstveni drveni krug iz brončanog doba, izgrađen je prije više od 4.000 godina u pokušaju da se vrate topliji vremenski uvjeti tijekom ekstremno hladnog razdoblja, tvrdi nova studija. Ova teorija predstavlja novi pokušaj objašnjenja zakopane strukture – grubog kruga promjera oko 7,5 metara, sastavljenog od 55 prepolovljenih hrastovih trupaca koji okružuju “potkovu” od pet većih hrastovih stupova oko velikog preokrenutog hrastovog panja. Ova struktura kontroverzno je iskopana i premještena u muzej 1999. godine.

Dosadašnje teorije sugerirale su da je Seahenge izgrađen kao spomen na važnu preminulu osobu ili kao mjesto za “nebeske sprovode”. Međutim, nova studija sugerira da su Seahenge i drugi drevni krug izgrađeni kako bi “produžili ljeto”.

Povezanost s klimatskim promjenama

David Nance, arheolog sa Sveučilišta u Aberdeenu u Velikoj Britaniji i autor nove studije, izjavio je da je izgradnja Seahengea i susjednog kruga drvenih greda uslijedila tijekom razdoblja produžene hladnoće i teških zima, što je stavljalo rane obalne zajednice pod veliki stres. “Čini se najvjerojatnijim da su ovi spomenici imali zajedničku namjeru okončati ovu egzistencijalnu prijetnju,” rekao je Nance.


Nance je detaljno opisao svoje istraživanje o strukturama Seahengea — poznatim formalno kao Holme I i Holme II — u istraživačkom radu objavljenom 2. travnja u GeoJournalu.

Datiranje i simbolika

Korištenjem dendrokronologije, tehnike koja proučava godišnje priraste drveća vidljive na starim drvenim gredama, Nance je utvrdio da su oba Seahenge kruga izgrađena od drveća srušenog u proljeće 2049. godine prije Krista. Potkova od pet većih stupova unutar glavnog Seahenge kruga čini se da je bila usklađena s izlaskom sunca na ljetni solsticij. Prema starom folkloru, konstrukcija je možda oponašala kavez za pticu kukavicu, osmišljen kako bi produžila ljeto tako što bi ptica nastavila pjevati. Kukavica, simbol plodnosti za drevne Britance, prestajala bi pjevati na ljetni solsticij i vjerovalo se da se tada vraća u “Drugi svijet”, odnoseći sa sobom toplo ljetno vrijeme

Reakcije i kontroverze

Seahenge je privukao nacionalnu pažnju krajem 1998. godine kada je erozija na lokaciji blizu sela Holme-next-to-the-Sea otkrila njegove drvene grede i središnji panj. Lokalno stanovništvo bilo je upoznato s ovim lokalitetom već godinama.

Iako je struktura bila uspoređena s poznatim Stonehengeom, mnogi su vjerovali da bi trebala ostati na svom mjestu. Kontroverza oko iskopavanja dodatno je rasplamsana ulogom televizijske emisije “Time Team”, koja je prikazala iskopavanja u posebnoj epizodi.

Stručna mišljenja

Brian Fagan, profesor emeritus na Sveučilištu Kalifornija, Santa Barbara, koji nije sudjelovao u najnovijoj studiji, istaknuo je da novi klimatski podaci omogućuju istraživačima bolje razumijevanje veze između arheoloških nalazišta i klimatskih promjena. “Ovo je maštovit pogled na složen problem koji uključuje interpretacije iz nematerijalnog svijeta kao i klimatologije,” rekao je Fagan.

Stefan Bergh, arheolog sa Sveučilišta u Galwayu u Irskoj, također nije bio uključen u studiju, ali je pohvalio Nanceov rad kao “vrlo koristan okvir” za razumijevanje vjerovanja i religija ljudi brončanog doba. “Prečesto izbjegavamo izlazak izvan naše zone udobnosti tvrdih materijalnih dokaza,” rekao je Bergh. “Međutim, često kada se usudimo izaći iz te zone, arheologija zaista oživljava, što je odličan primjer rada Nancea.”


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.