kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Ovo blago iz Brončanog doba je izrađeno od izvanzemaljskog metala
Znanost

Ovo blago iz Brončanog doba je izrađeno od izvanzemaljskog metala

Drevno blago iz Brončanog doba izrađeno od izvanzemaljskog materijala. Izvor slike: CSIC, repozitorij Španjolskog nacionalnog istraživačkog vijeća.
objavljeno

Nedavna istraživanja pokazala su da su dva predmeta iz bogatstva Brončanog doba napravljena od meteorskog željeza, dodajući nebeski sjaj već zapanjujućem otkriću.


Drevno blago iz Brončanog doba, otkriveno na tlu Španjolske prije više od šest desetljeća, sadrži elemente koji doslovno nisu s ovog svijeta. Nova analitička istraživanja otkrivaju da su dijelovi ovog blaga izrađeni od meteorskog željeza, dajući novu dimenziju već fascinantnom nalazu. Blago Villene, otkriveno 1963. godine sastoji se od impresivne kolekcije od 59 predmeta, uključujući boce, zdjele i nakit, majstorski izrađene od zlata, srebra, jantara i željeza. Međutim, na samom početku istraživanja, znanstvenici su bili posebno zaintrigirani neobičnim karakteristikama nekih željeznih predmeta. El País, ugledne španjolske novine, detaljno opisuju predmete kao izrađene od “tamnog metala sličnog olovu, koji na pojedinim mjestima sjaji i većinom je prekriven oksidom nalik na željezo, koji je ispucan”.

Meteorit koji je pao na Zemlju prije milijun godina

Nove studije razotkrile su da je željezo korišteno u izradi dva artefakta zapravo poteklo iz meteorita koji je na Zemlju pao prije otprilike 1 milijun godina. Ova otkrića, objavljena 30. prosinca u časopisu Trabajos de Prehistoria, proizašla su iz preciznih testiranja dva željezna predmeta: narukvice u obliku slova C i šuplje sfere prekrivene zlatnim listom, za koju se vjeruje da je mogla krasiti vrh mača. Oba su predmeta datirana između 1400. i 1200. godine prije nove ere. Ignacio Montero Ruiz, vodeći autor studije i istraživač u Španjolskom institutu za povijest, istaknuo je važnost veze između zlata i željeza, naglašavajući njihovu simboličku i društvenu vrijednost. “Ovi artefakti vjerojatno predstavljaju skriveno blago zajednice, a ne pojedinca, u razdoblju kada na Iberijskom poluotoku nisu postojala kraljevstva,” objasnio je Ruiz za Live Science.


I dalje predmet istraživanja

Koristeći masenu spektrometriju, istraživači su identificirali tragove željezo-niklove legure slične onoj u meteorskom željezu. Ruiz dodaje da je “fascinantno promatrati kako su drevne kulture prihvatile inovacije, pokazujući znatiželju i eksperimentirajući s novim tehnologijama.” Iako je porijeklo ovih predmeta još uvijek predmet istraživanja, jasno je da predstavljaju prve i najstarije objekte od meteorskog željeza pronađene na Iberijskom poluotoku. Ova otkrića ne samo da pružaju uvid u metalurške prakse kasnog Brončanog doba, već i doprinose razumijevanju kulturnih i tehnoloških dostignuća tog vremena. Artefakti su trenutno izloženi u Arheološkom muzeju u Villeni, Španjolska, gdje svjedoče o drevnoj umješnosti i znanstvenoj znatiželji

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.