kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Meteorit koji je nedavno pao u blizini Berlina ubraja se među izuzetno rijetke
Svemir

Meteorit koji je nedavno pao u blizini Berlina ubraja se među izuzetno rijetke

Meteorit koji je nedavno pao u blizini Berlina ubraja se među izuzetno rijetke
objavljeno

Nedavna službena klasifikacija potvrdila je ono na što su mnogi već naslutili promatrajući neobične meteorite koji su se 21. siječnja 2024. srušili u blizini Berlina. Radi se o pripadnicima rijetke skupine poznate kao “aubriti“. “Pronaći ih je bio izuzetno izazovno jer izdaleka izgledaju slično običnim zemaljskim stijenama,” izjavio je dr. Peter Jenniskens, astronom meteorolog s Instituta SETI. “Međutim, iz bliske perspektive priča je sasvim drugačija.”

Dr. Jenniskens je doputovao iz San Francisca u Berlin kako bi zajedno s dr. Lutzom Hechtom, istraživačem iz Muzeja za prirodoslovlje (MfN), pretražio polja južno od sela Ribbeck. Pridružio im se tim studenata i osoblja iz MfN-a, Slobodnog sveučilišta u Berlinu, Njemačkog centra za aeronautiku i astronautiku, te Tehničkog sveučilišta u Berlinu, nekoliko dana nakon pada meteorita.

“I pored preciznih uputa astronomskog meteorološkog tima dr. Pavla Spurnýja, Jiříja Borovičke i Lukáša Shrbenýja iz Astronomskog instituta Češke akademije znanosti, koji su izračunali putanju meteorita usmjerenu jakim vjetrovima i predvidjeli njihov rijedak sastav temeljem svjetlosti emitirane tijekom prolaska vatrene kugle, naša pretraživačka ekipa u početku ih je teško uočavala na tlu,” priznao je Jenniskens.


Drugačiji meteoriti

Za razliku od drugih meteorita koji su prekriveni tankim slojem crnog stakla zbog zagrijavanja u atmosferi, ovi meteoriti imaju većinom prozirni stakleni sloj.

“Na meteorite smo naišli tek nakon što je poljski tim tragača za meteoritima identificirao prvi primjerak i pokazao nam na što trebamo obratiti pažnju,” rekao je Jenniskens. “Nakon toga, studenti Slobodnog sveučilišta Dominik Dieter i Cara Weihe brzo su pronašli prve primjerke.”

Meteoriti su fragmenti malenog asteroida 2024 BX1, koji je prvi put zabilježen teleskopom u Opservatoriju Konkoly u Mađarskoj zahvaljujući astronomu dr. Krisztiánu Sárneczkyju. Njegovu putanju su pratili i predvidjeli udar u Zemljinu atmosferu koristeći NASA-in Scout i ESA-in Meerkat Asteroid Guard sustav procjene opasnosti od udara, uz česta ažuriranja putanje koje je pružao Davide Farnocchia iz JPL/Caltecha, što je rezultiralo svijetlom vatrenom kuglom vidljivom i snimljenom. Ovo je četvrta takva uspješna akcija pronalaska malenog asteroida nakon udara, koju je vodio Jenniskens, nakon udara u Sudanu 2008., Bocvani 2018., i Francuskoj 2023. godine.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.