kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Znanstvenici otkrili asteroid blizu Zemlje nekoliko sati prije nego što je eksplodirao iznad Berlina
Svemir

Znanstvenici otkrili asteroid blizu Zemlje nekoliko sati prije nego što je eksplodirao iznad Berlina

objavljeno

Znanstvenici su uspjeli identificirati asteroid neposredno prije nego što se spektakularno pojavio u Zemljinoj atmosferi. Ovaj malen, ali impresivan vatreni meteor eksplodirao je u blizini Berlina u ranojutarnjim satima 21. siječnja, pružajući zapanjujući prizor.


U ranim jutarnjim satima u nedjelju (21. siječnja), mali asteroid “proparao” je nebo i ušao u Zemljinu atmosferu nadomak Berlina, stvarajući svijetli vatreni meteor koji se mogao vidjeti na velikim udaljenostima. Iako se slične pojave događaju nekoliko puta godišnje, ovaj događaj je bio poseban jer je asteroid bio otkriven tek oko tri sata prije udara – što je tek osmi puta da su znanstvenici uspjeli uočiti ovakvu svemirsku stijenu prije njenog kontakta s Zemljom.

Asteroid, nazvan 2024 BXI, otkrio je Krisztián Sárneczky, poznati lovac na asteroide i astronom na Planinskoj stanici Piszkéstető, koja je dio Opservatorija Konkoly u Mađarskoj. Sárneczky je koristio 60-centimetarski Schmidt teleskop opservatorija za identifikaciju ovog nebeskog objekta. Nakon otkrića, NASA je brzo objavila precizne informacije o tome gdje i kada se očekuje udar meteora.


“Oprez: Mali asteroid će se raspasti u bezopasni vatreni meteor zapadno od Berlina, blizu Nennhausena, oko 1:32 ujutro po CET. Ako je vedro, bit će vidljiv!” – objavila je NASA na Twitteru noć prije, 20. siječnja.

Kamera postavljena u Leipzigu, u sjevernoj Njemačkoj, zabilježila je izuzetno svijetli meteor kako se pojavljuje i nestaje u nekoliko sekundi. Asteroid, procijenjen na širinu od oko jednog metra prije udara, vjerojatno je počeo raspadati oko 50 kilometara zapadno od Berlina, te je “vjerovatno ostavio meteorite na zemlji” na svom putu, kako navodi Denis Vida, postdoktorski suradnik iz područja meteorološke fizike na Sveučilištu Western u Kanadi.

Sárneczky, koji je posljednjih godina otkrio stotine asteroida, prvi je identificirao i asteroid 2022 EB5, otprilike dva sata prije njegovog ulaska u Zemljinu atmosferu. I u tom slučaju koristio je podatke Opservatorija Konkoly za svoje otkriće.

99% asteroida blizu Zemlje manjih od 30 metara još nije otkriveno

Njegovo nedavno otkriće je posebno značajno u svijetu astronomije. Kako navodi Europska svemirska agencija, čak 99% asteroida blizu Zemlje manjih od 30 metara još nije otkriveno. Manji asteroidi moraju biti bliže Zemlji da bi ih znanstvenici mogli detektirati, što otežava predviđanje njihovih udara, ističu stručnjaci.

Ponekad, asteroidi blizu Zemlje mogu ostati neprimijećeni skriveni u sjaju Sunca. Primjer takve situacije bio je meteor koji je izbio iz pravca izlazećeg sunca iznad Čeljabinska u Rusiji 2013. godine, koji je razbio prozore, privremeno oslijepio prolaznike, prouzročio trenutne ultraljubičaste opekline i ozlijedio više od 1600 osoba.

Svemirske agencije širom svijeta, uključujući NASA i Europsku svemirsku agenciju (ESA), intenzivno rade na razvoju novih tehnologija za ranu detekciju asteroida. Među tim projektima su NASA-in satelit NEO Surveyor, čije je lansiranje planirano za 2027. godinu, i ESA-in projekt NEOMIR, koji se ne očekuje prije 2030. godine. Također, počevši od 2025. godine, Opservatorij Vera C. Rubin u Čileu, financiran od strane Nacionalne znanstvene zaklade, katalogizirat će sunčev sustav s Zemlje i time značajno doprinijeti naporima u otkrivanju asteroida.


“Mario Jurić, voditelj tima za otkriće solarnog sustava u Opservatoriju Rubin i direktor Instituta DiRAC na Sveučilištu u Washingtonu, izjavio je za časopis Astronomy: “Trebat će nam 200 godina da otkrijemo sve asteroide koje danas znamo, što je oko 1,2 milijuna. U prvih tri do šest mjeseci rada Opservatorija Rubin, očekujemo udvostručenje tog broja.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.