kozmos.hr
Svemir

Nevjerojatne Webbove slike pretvorene u zvuk

'Kozmičke litice' maglice Eta Carinae kako ih je snimio teleskop James Webb (©NASA/ESA/CSA).
autor
objavljeno

Sonifikacije Webbovih slika i podataka omogućuju ljubiteljima svemira s oštećenim vidom da dožive njegove ljepote, no u zvuku dakako mogu uživati svi!

‘Zvuk’ slika svemira

Zadivljujuće slike dalekih pretvorene su u glazbu tehnikom koja se zove sonifikacija podataka. Tri sonifikacije slika iz prve objave podataka svemirskog teleskopa James Webb sada su dostupne javnosti. Sonifikacije se temelje na tri slike: Cosmic Cliffs in the Carina Nebula, Southern Ring Nebula te Webbovom spektru atmosfere egzoplaneta WASP-96 b.

NASA uglazbila zvijezde, galaksije i crne rupe

Svako od glazbenih djela je drugačije i posebno na svoj način. Zadivljujući zid od crvenkaste prašine u maglici Carina stvara prilično ugodan kozmički šum, dok maglica Južni prsten stvara više iskustvo slušanja nalik na atmosferu iz horor filmova. Sonifikacije prevode podatke u zvukove na temelju unaprijed definiranih parametara. Točnije, svaka zvijezda u dvije maglice proizvodi poseban zvuk koji se temelji na, primjerice, veličini, svjetlini i starosti.

Sonifikacije su NASA-in način da znanost svemirskog teleskopa James Webb učini dostupnom entuzijastima s oštećenjem vida u sklopu projekta Universe of Learning. Tim znanstvenika i glazbenika, uz podršku člana zajednice slabovidnih, radio je na sonifikacijama kako bi slušateljima omogućili razlikovanje ključnih značajki svake slike.

Sonifikacije zvuka nalaze se u nastavku uz popratne opise na slici prikazanih fenomena i značajki.

Maglica Eta Carinae

Maglica NGC 3372 – poznata i kao maglica Eta Carinae ili jednostavno maglica Carinae – nalazi se na udaljenosti od oko 7600 svjetlosnih godina od Zemlje u južnom zviježđu Cainae. Eta Carinae donedavno je bila najpoznatija po spektakularnim stupovima stvaranja (eng. Pillars of Creation), koje je snimio Hubble i nakon objave slika mnogim znanstvenicima i javnosti oduzeo dah. No, sada bi tu ‘počasnu titulu’ mogla preuzeti nova slika kozmičkih litica koju je snimio revolucionarni svemirski teleskop James Webb. 

Eta Carinae jedna je od najvećih i najsjajnijih maglica – velikih ‘rasadnika’ u kojima se rađaju zvijezde. Maglica sadrži više nevjerojatno sjajnih zvijezda, a znanstvenici vjeruju da se njen period života pomalo bliži kraju te da će uskoro ‘eksplodirati’ u divovskoj supernovi. Snimke ove maglice posebno su važne jer pomažu znanstvenicima otkrili načine i okolnosti u kojima se rađaju zvijezde – tj. u konačnici i pomoći shvatiti rađanje našeg Sunca!

Top 10 stvari koje biste trebali znati o James Webb svemirskom teleskopu

Maglica Prsten

Messier 57 – puno poznatija pod nazivom maglica Prsten – maglica je koja je svoj nadimak zavrijedila oblikom. Naime, u ovoj maglici plin se širi i raspoređuje oko umiruće zvijezde nevjerojatnom brzinom (oko 15km/s) te poprima oblik prste. Do ovoga fenomena dolazi kada se zvijezda približava kraju života (a prije nego postane tzv. bijeli patuljak) te tada izbaci veliku količinu ioniziranog plina u okolinu, tj. međuzvjezdani prostor. Prsten se nalazi na oko 2000 svjetlosnih godina od Zemlje, a u promjeru ima oko pola svjetlosne godine.

WASP-96b

WASP-96b divovski je i ekstremno vrući egzoplanet te prvi poznati planet s atmosferom potpuno bez oblaka, a nalazi se na oko 1150 svjetlosnih godina od Zemlje. Riječ je također o prvom planetu koji su znanstvenici uočili s tako izrazito jakim natrijevim ‘potpisom’ (tj. tragom). Masa planeta iznosi oko 0.48% mase Jupitera. U sklopu predstavljanja znanstvenici su objavili prve detaljne podatke o ovom egzoplanetu!

Spektar je nastao na temelju jednog promatranja pomoću Webb-ovog instrumenta Near-Infrared Imager and Slitless Spectrograph (NIRISS) te otkriva atmosferske karakteristike divovskog egzoplaneta WASP-96 bSpektar nastaje usporedbom zvjezdane svjetlosti filtrirane kroz atmosferu planeta dok se kreće ispred zvijezde (tj. riječ je o apsorpcijskom spektru). Svaka od 141 podatkovne točke (bijeli krugovi) na ovom grafikonu predstavlja količinu određene valne duljine svjetlosti koju blokira planet i apsorbira njegova atmosfera.

NASA uglazbila zvijezde, galaksije i crne rupe

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Jamie Adkins (31. kolovoza 2022.), „NASA Webb’s First Full-Color Images, Data Are Set to Sound,“ nasa.gov (pristup 1. rujna 2022).

Tereza Pultarova (31. kolovoza 2022.), „Iconic James Webb Space Telescope images turned into music,“ space.com (pristup 1. rujna 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube