kozmos.hr
Svemir

NASA odobrila novi projekt mapiranja svemira

Prikaz svemirske letjelice SPHEREx u njenom konačnom obliku (©NASA/JPL-Caltech).
autor
objavljeno

NASA-ina nadolazeća misija SPHEREx – u mnogočemu slična teleskopu James Webb – imat će zadatak svakih šest mjeseci snimati kartu svemiru s nevjerojatnim detaljima.

SPHEREx misija

NASA-ina nadolazeća misija SPHEREx moći će skenirati cijelo nebo svakih šest mjeseci i stvoriti kartu svemira kakvu do sada nismo mogli niti zamisliti.

Lansiranje je predviđeno za travanj 2025. godine. Misija bi, među ostalim, trebala ispitat i što se dogodilo unutar prve sekunde nakon Velikog praska, kako se galaksije formiraju i razvijaju te proučiti molekule ključne za nastanak života – ponajprije vode koja se nalazi ‘zarobljena’ u mnoštvu leda naše galaksije. Postizanje ovih ciljeva zahtijevat će vrhunsku tehnologiju, a NASA je ovog mjeseca odobrila konačne planove za sve komponente zvjezdarnice:

„Na prijelazu smo s rada s računalnim modelima na rad s pravim hardverom. Dizajn svemirske letjelice, ovakav kakav je, je potvrđen. Pokazali smo da je to izvedivo do najsitnijih detalja. Dakle, sada stvarno možemo početi graditi i sastavljati,“ rekao je Allen Farrington, voditelj projekta SPHEREx pri NASA-i.


Put od projektiranja letjelice do lansiranja iznimno je dug. Glavne komponente NASA-ine svemirske letjelice SPHEREx, koje će nastojati odgovoriti na velika pitanja o svemiru, prikazane su na ovom nacrtu (©NASA/JPL-Caltech).
Put od projektiranja letjelice do lansiranja iznimno je dug. Glavne komponente NASA-ine svemirske letjelice SPHEREx, koje će nastojati odgovoriti na velika pitanja o svemiru, prikazane su na ovom nacrtu (©NASA/JPL-Caltech).

Drugačiji pogled u nebo

Kako bi odgovorili na velika pitanja o svemiru, znanstvenici moraju gledati na nebo na različite načine. Mnogi teleskopi, poput NASA-inog svemirskog teleskopa Hubble, izgrađeni su da se usredotoče na pojedinačne zvijezde, galaksije ili druge kozmičke objekte i da ih detaljno proučavaju.

Međutim SPHEREx (skraćenica od Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer) pripada drugoj klasi svemirskih teleskopa koji brzo promatraju velike dijelove neba, istražujući mnoge objekte u kratkom vremenskom razdoblju.

SPHEREx će skenirati preko 99% neba svakih šest mjeseci. Za usporedbu Hubble je u više od 30 godina rada promatrao oko 0,1% neba. Iako teleskopi poput SPHERExa ne mogu vidjeti objekte s istom razinom detalja kao ‘ciljani’ teleskopi, zato imaju potencijal odgovoriti na pitanja o tipičnim svojstvima tih objekata u cijelom svemiru.

James Webb i SPHEREx

NASA-in nedavno lansirani svemirski teleskop James Webb ciljat će pojedinačne egzoplanete, mjereći njihovu veličinu, temperaturu, vremenske obrasce i sastav.

No za odgovor na pitanja poput formiraju li se egzoplaneti u prosjeku u okruženjima koja su pogodna za život kakav poznajemo znanstvenici će odgovor morat potražiti u SPHEREx-u koji će mjeriti rasprostranjenost materijala za održavanje života poput vode koji se nalaze u zrncima ledene prašine u galaktičkim oblacima iz kojih se rađaju nove zvijezde i njihovi planetarni sustavi.

Astronomi vjeruju da je voda u Zemljinim oceanima – koja je bila neophodna za rani život na Zemlji– izvorno potjecala iz takvog međuzvjezdanog materijala.

Prikaz svemirske letjelice SPHEREx u njenom konačnom obliku (©NASA/JPL-Caltech).
Prikaz svemirske letjelice SPHEREx u njenom konačnom obliku (©NASA/JPL-Caltech).

SPHEREx i Webb razlikuju se ne samo po pristupu proučavanju neba već i po fizičkim parametrima. Webb je najveći teleskop koji je ikada letio u svemir, s primarnim zrcalom od 6.5 metara koje će mu omogućiti da snima slike u rezolucijama kakve su do sada bile nezamislive za svemirske teleskope. Webb također ima ‘štit’ od sunčeve svjetlosti koji je površine teniskog terena. S druge strane SPHEREx ima primarno zrcalo od 21 cm i štitnik od Sunca promjera ‘samo’ 3.2 metra.


James Webb poslao prve fotografije

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Calla Cofield (24. ožujka 2022.), „NASA Finalizes Plans for Its Next Cosmic Mapmaker,“ jpl.nasa.gov (pristup 30. ožujka 2022).

„SPHEREx,“ jpl.nasa.gov (pristup 30. ožujka 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.