kozmos.hr
Astronomija

Najveća astronomska digitalna kamera na svijetu upravo je dovršena

Najveća astronomska digitalna kamera na svijetu upravo je dovršena
objavljeno

S impresivnih 3.200 megapiksela i težinom od 3000 kilograma, ova kamera stvara fotografije nevjerojatne veličine i detalja, čije bi prikazivanje zahtijevalo impresivnih 378 4K ultra HD televizora spojenih u mrežu.


U svijetu astronomske znanosti i tehnoloških dostignuća, dovršetak najveće digitalne kamere ikad izrađene označava povijesni trenutak. Kamera nazvana Legacy Survey of Space and Time (LSST) sada je spremna za svoje putovanje prema Opservatoriju Vera C. Rubin. Izgradnja ove kamere predstavlja izuzetno tehničko dostignuće i uskoro će postati ključan instrument za pružanje novog i detaljnog pogleda na nebo, čime će se otvoriti vrata novim otkrićima vezanim za misterije tamne tvari i tamne energije.

Kamera LSST je apsolutni vrhunac tehnološke inovacije i inženjerskog umijeća. S impresivnih 3 200 megapiksela i težinom od 3 000 kilograma, ova kamera stvara fotografije nevjerojatne veličine i detalja, čije bi prikazivanje zahtijevalo impresivnih 378 4K ultra HD televizora spojenih u mrežu. To potvrđuje njezinu nevjerojatnu sposobnost zabilježavanja svemirskih fenomena s dosad neviđenom preciznošću.


“Završetkom LSST Kamere u SLAC-u i skorom integracijom s drugim sustavima unutar Opservatorija Rubin u Čileu, na rubu smo stvaranja najimpresivnijeg filmskog djela svih vremena i najdetaljnije karte noćnog neba koje je čovječanstvo ikada sastavilo,” izjavio je prof. dr. sc. Željko Ivezić, voditelj izgradnje Opservatorija Rubin i profesor na Sveučilištu u Washingtonu. Njegove riječi odražavaju duboko uzbuđenje i očekivanja vezana uz ovaj projekt. I to s pravom.

Ovo je jedna zaista ogromna kamera

Kamera LSST može se pohvaliti s dvije izuzetno velike leće; prva s promjerom od 1,5 metra, najveća je leća ikad proizvedena za ovakvu namjenu, dok druga ima širinu od 90 centimetara. Te su leće rezultat specijaliziranog dizajna, pri čemu druga leća igra ključnu ulogu u zapečaćivanju fokalne ravnine unutar vakuma Ovaj revolucionarni uređaj je opremljen sa 201 CCD senzorom, naprednim verzijama onih koje se obično koriste u standardnim digitalnim kamerama. Detalji su toliko precizni da svaki piksel zauzima samo 10 mikrona, čineći ovu kameru iznimno sposobnom za snimanje s neviđenom jasnoćom.

“Aaron Roodman, profesor na SLAC-u i zamjenik direktora Opservatorija Rubin te voditelj programa kamere, naglašava: “”Zahvaljujući izuzetnoj rezoluciji, kamera može razlučiti golf lopticu s udaljenosti od približno 25 kilometara, dok istovremeno pokriva dio neba sedam puta veći od punog Mjeseca. Ove slike, koje će prikazati milijarde zvijezda i galaksija, omogućit će nam da prodremo u tajne svemira.”

Opservatorij Rubin usmjeren je na istraživanje razvoja galaksija i skupova galaksija kroz milijarde godina, nudeći uvide u raspodjelu tamne tvari. Osim toga, analizirat će supernove, pružajući nove informacije o širenju svemira i njegovoj pokretačkoj sili – tamnoj energiji. Također, opservatorij će proširiti naše znanje o sunčevom sustavu otkrivanjem do sada neviđenih asteroida. Možemo očekivati prve fotografije iz Opservatorija Rubin već u siječnju 2025. godine.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.