kozmos.hr
Astronomija

Najsjajnija eksplozija gama zraka otkriva nove misterije kozmosa

Ilustracija gamma zraka.
objavljeno

Neprethodni događaj povezan s bljeskom gama-zraka

Devetog listopada 2022. godine, snažan impuls gama-zraka prošao je kroz naš solarni sustav, preplavivši detektore gama-zraka na raznim satelitima u orbiti i potaknuvši astronome da koriste najmoćnije teleskope na svijetu kako bi istražili događaj. Novootkriveni izvor, nazvan GRB 221009A, najsjajniji je bljesak gama-zraka (GRB) ikada zabilježen.

U studiji objavljenoj u časopisu The Astrophysical Journal Letters, opažanja GRB 221009A kroz radio i gama-spektar otkrivaju ključne uvide u porijeklo ovih intenzivnih kozmičkih eksplozija, desetljećima dugom potragom za astronomima.

Rađanje crne rupe

Emisija gama-zraka GRB 221009A trajala je više od 300 sekundi. Smatra se da dugotrajni GRB-ovi poput ovoga signaliziraju stvaranje crne rupe kada se jezgra masivne, brzo rotirajuće zvijezde urušava pod vlastitom težinom. Novonastala crna rupa stvara plazmatske mlazeve brzine gotovo svjetlosti koji prodire kroz urušavajuću zvijezdu i emitira gama-zrake.

Razotkrivanje misterija naknadnog sjaja

Stvarna zagonetka s GRB 221009A, najsjajnijim zabilježenim bljeskom, leži u onome što bi uslijedilo nakon početnog vala gama-zraka. Kada mlazevi sudaraju sa okolnim plinom, stvaraju brzo blijedeći “naknadni sjaj” svjetlosti koji obuhvaća cijeli spektar, objašnjava glavni autor studije, Tanmoy Laskar. Astronomi su koristili SMA, kojim upravlja Centar za astrofiziku | Harvard & Smithsonian, kako bi snimili naknadni sjaj prije nego što nestane.


Neočekivana opažanja

Dobiveni podaci bili su zbunjujući, jer su mjerenja milimetarskih i radio valova bila mnogo svjetlija od očekivanog temeljem vidljivog i rendgenskog svjetla. Prema istraživačici CfA, Yvette Cendes, jedinstveni mehanizam vjerojatno stoji iza proizvodnje viška milimetarskih i radio valova. Snažan mlaz koji je proizveo GRB 221009A možda je složeniji od većine GRB-ova, s vidljivim i rendgenskim svjetlom koji emitira jedan dio mlaza, a rani milimetarski i radio valovi drugi dio.

Nastavak istraživanja kozmičke enigme

Naknadni sjaj toliko je intenzivan da će astronomi proučavati njegovu radio emisiju tijekom mjeseci, možda i godina, kako bi utvrdili misteriozno podrijetlo viška emisije. Brza reakcija na GRB-ove i slične događaje pomoću teleskopa za milimetarske valove, kao što je SMA, ključna je nova sposobnost za astronome jer omogućuje potencijalna otkrića o najekstremnijim eksplozijama u svemiru.

“Ovaj bljesak, budući tako svijetao, pružio nam je jedinstvenu priliku istražiti detaljno ponašanje i evoluciju naknadnog sjaja s neprethodnom detaljnošću – nismo ga željeli propustiti!” kaže Edo Berger, profesor astronomije na Sveučilištu Harvard i u CfA. “Proučavam te događaje više od dvadeset godina, a ovaj je bio jednako uzbudljiv kao i prvi GRB koji sam ikada promatrao.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.