kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Na najvećem Saturnovom mjesecu Titanu nalaze se čudni kristali
Svemir

Na najvećem Saturnovom mjesecu Titanu nalaze se čudni kristali

saturnov-mjesec-titan
objavljeno

Vjeruje se da zagonetni kristali tvore prstenaste strukture oko Titanovih jezera.

Sunčev sustav u kojem živimo iz dana u dan postaje sve čudniji i čudniji. Prema  istraživanju predstavljenom na konferenciji o astrobiološkoj znanosti u Seattlu još tamo 2019. Godine, Saturnov veliki mjesec Titan dom je čudnih minerala koji ne postoje na Zemlji.

Vjeruje se da vanzemaljski kristali, koji uključuju oblike kokristala koji se sastoje od čvrstog acetilena i butana, tvore prstenaste strukture oko Titanovih jezera.

Acetilen i butan prisutni su na Zemlji kao plinovi i obično se koriste za zavarivanje i punjenje štednjaka.

Na Titanu, s temperaturama smrzavanja, acetilen i butan su čvrste tvari i kombiniraju se u obliku tih čudnih kristala.

Ova nedatirana Nasina brošura prikazuje Saturnov mjesec, Titan, ultraljubičastim i infracrvenim valnim duljinama. Svemirska letjelica Cassini snimila je sliku dok je prikupljala informacije o Saturnu, njegovim prstenovima, atmosferi i mjesecima. Različite boje predstavljaju različite atmosferske sadržaje na Titanu. Izvor: NASA.

Čudna Titanova jezera

Jezera Saturnovog mjeseca Titana ispunjena su tekućim ugljikovodikom. Prethodno istraživanje slika i podataka prikupljenih tijekom misije Cassini pokazala su da jezera u suhim mjesečevim područjima u blizini ekvatora sadrže znakove isparavanja materijala, poput prstenova u kadi, prema Morgan Cableu iz NASA-inog laboratorija za mlazni pogon na Kalifornijskom institutu u Tehnologija.


No, budući da nismo bili na Titanu, ne možemo sa sigurnošću znati što se događa na njegovoj površini.

Stoga su, kako bi u laboratoriju ponovno stvorili uvjete slične Titanovim, istraživači započeli s izrađenim po mjeri kriostatom, uređajem koji hladi.

Napunili su kriostat tekućim dušikom kako bi snizili temperaturu

Zatim su malo zagrijali komoru, pa je dušik postao plin, što uglavnom sadrži atmosfera Titana.

Nakon toga su pustili elemente kojima obiluje Titan, metan i etan, kao i druge molekule koje sadrže ugljik, i tražili su ono što se kasnije stvorilo.

Kokristali

Prve stvari koje su napustile ugljikovodikovu juhu na Titanu bili su kristali benzena.

Benzen je možda najpoznatiji kao komponenta benzina i molekula je u obliku pahuljice izrađena od šesterokutnog prstena atoma ugljika.

No Titanov benzen bio je iznenađenje: molekule su se preuredile i dopustile molekulama etana da uđu, stvarajući kokristal.

https://kozmos.hr/saturnov-mjesec-enceladus-i-antarkticki-ocean-jezivo-su-slicni/

Istraživači su na kraju otkrili kokristal acetilen-butan, koji je vjerojatno mnogo češći na Saturnovom mjesecu Titanu od kristala benzena, na temelju onoga što zasad znamo o sastavu izvanzemaljskog mjeseca, otkrio je Cable.

U mjesečevoj hladnoj klimi, ko-kristali acetilen-butana mogli bi stvarati prstenove oko mjesečevih jezera dok tekući ugljikovodici isparavaju, uzrokujući nestajanje minerala, kao što se soli nakupljaju preko rubova jezera i mora Zemlje, prema Cabelu.

Istraživanje predstavljeno na Astrobiološkoj znanstvenoj konferenciji temeljilo se na studijskom radu pod naslovom “Kokristal acetilen-butan: potencijalno obilni molekularni mineral na Titanu.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.