kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • ‘Mrtva Sunčeva pjega’ lansirala kuglu plazme prema Zemlji
Svemir

‘Mrtva Sunčeva pjega’ lansirala kuglu plazme prema Zemlji

Koronalno izbacivanje mase. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Mrtva Sunčeva pjega AR2987 izbacila je solarni materijal prema Zemlji 11. travnja. Materijal će stići 14. travnja kada možemo očekivati intenzivnije aurore.

Eksplozija na mrtvoj Sunčevoj pjegi AR2987 oslobodila je dosta energije u obliku radijacije, što je također dovelo do izbacivanja koronalne mase. Sve ovo bi moglo rezultirati jakim aurorama u gornjim slojevima Zemljine atmosfere 14. travnja.

Mrtva Sunčeva pjega

Sunčeve pjege su tamna područja na površini sunca, uzrokovana intenzivnim magnetskim tokovima iz unutrašnjosti Sunca. Privremene su i mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko mjeseca. Konvekcija Sunca postupno razbija pjege, ostavljajući iza sebe mirne, premda magnetski poremećene, komadiće Sunčeve površine koji se kolokvijalno nazivaju “mrtvim” Sunčevim pjegama.

“Povremeno se Sunčeve pjege mogu ‘ponovno aktivirati’, s više magnetizma koji se javlja kasnije (danima, tjednima) na istoj regiji, kao da zona konvekcije oslabi ili kao da se pojavi nestabilno područje ispod površine koje je stvara magnetska polja” navodi Philip Judge, solarni fizičar u Opservatoriju velikih visina u Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere (NCAR).


Zašto naše Sunce 70 godina nije imalo sunčeve pjege

Solarna baklja C klase

11. travnja, Sunčeva pjega AR2987 ispustila je solarnu baklju C klase. Takve se baklje događaju kada plazma i magnetska polja iznad Sunčeve pjege popuste pod stresom i ubrzano kreću prema van jer bi naletjele na gusti materijal ako bi krenuli prema unutrašnjosti Sunca, objašnjava Judge.

Baklje C klase prilično su česte i rijetko uzrokuju bilo kakve probleme na Zemlji. No, ponekad, kao i kod ovotjedne erupcije, solarne baklje potaknu izbacivanje koronalne mase. Koronalno izbacivanje mase podrazumijeva ogromne erupcije plazme i magnetskih polja koja putuju prema svemiru milijunima kilometara na sat. Sunčeve baklje C klase rijetko pokreću koronalne izbačaje i oni su obično spori i slabi.

Kada koronalna masa udari magnetsko polje koje okružuje Zemlju, nabijene čestice putuju niz magnetsko polje i vrše interakciju s plinovima u atmosferi, oslobađajući tako energiju u obliku fotona i stvarajući blistave aurore tj. sjeverna i južna svjetla.

Tijekom velikog izbačaja koronalne mase dolazi do većeg poremećaja magnetskog polja planeta što znači da se aurora može pojaviti u mnogo širem rasponu, primjerice oko ekvatora. Kanibalsko koronalno izbacivanje mase koje je pogodilo Zemlju krajem ožujka, izazvalo je polarnu svjetlost u Kanadi, SAD-u i Novom Zelandu.

Koronalno izbacivanje mase 14. travnja

Koronalno izbacivanje mase pokrenuto u ponedjeljak moglo bi izazvati manju (G1) geomagnetsku oluju 14. travnja, što znači da bi moglo doći do manjih utjecaja na satelitske operacije i energetsku mrežu.

Naše Sunce nalazi se u razdoblju pojačane aktivnosti. Radi se o solarnom ciklusu 25. 25. ciklusu otkad su započela mjerenja 1755. godine. Broj Sunčevih pjega u ovom ciklusu je u porastu i očekuje se da će vrhunac doseći 2025., što znači predstavlja mnogo veće mogućnosti za solarne oluje.

Primijećeno mega koronalno izbacivanje mase iz zvijezde nalik Suncu – čeka li ovo i nas?


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Edwards C. (12. travnja 2022.), STORMY SKIES Giant ball of ‘solar plasma’ launched towards Earth after ‘dead sunspot’ exploded, The-sun.com (pristup 13. travnja 2022.)

Anonymous (11. travnja 2022.), ‘Dead Sunspot’ launches ball of plasma toward Earth, Nationworldnews.com (pristup 13. travnja 2022.)

Pappas S. (12. travnja 2022.), ‘Dead sunspot’ launches ball of plasma toward Earth, Livescience.com (pristup 13. travnja 2022.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.