kozmos.hr
Znanost

Mogu li zrnca pijeska teći uzbrdo?

objavljeno

Zamislite zrnca pijeska koja se penju uzbrdo, suprotstavljajući se sili gravitacije. Neobično, zar ne? No, inženjerski tim sa Sveučilišta Lehigh otkrio je nešto što mijenja naše shvaćanje o ponašanju granuliranih materijala.

Ispada da pijesak može, doista, kretati se uzbrdo. Ovo zapanjujuće saznanje, objavljeno u časopisu Nature Communications, postaje stvarno kada svako zrno pijeska doživi posebnu vrstu okretnog momenta i privlačne sile. Rezultat? Pijesak sada može preći preko vertikalnih površina i čak savladavati stepenice!

Znanstvena pozadina neobičnog kretanja

Profesor James Gilchrist sa Sveučilišta Lehigh objašnjava: “Ove čestice se kreću slično kao i drugi granulirani materijali, ali s nevjerojatnom razlikom – kreću se prema gore.” Ovo postignuće temelji se na formulama koje opisuju kretanje granula, a koje otkrivaju pokret protivan uobičajenim očekivanjima.

Otkriće je neočekivano došlo dok je dr. Samuel Wilson-Whitford proučavao postupak mikroinkapsulacije. Kada je postavio rotirajući magnet ispod čestica premazanih željezovim oksidom, poznatih kao mikroroleri, one su neočekivano počele kretati uzbrdo.


Ključ je bio u magnetizmu. Bez njega, mikroroleri bi se klizili nizbrdo. No uz prisustvo okretnog momenta, počeli su se rotirati i formirati skupine. To je dovelo do pojave neočekivane kohezije i neobičnog kuta nagiba, što je rezultat negativnog koeficijenta trenja – pojmova koji su novi za znanstvenu zajednicu.

Potencijal privlačne sile

Kada se magnetska privlačnost pojača, povećava se kohezija, čime se zrncima omogućuje brže i čvršće kretanje. Kombinacija zajedničkog kretanja i adhezivnih svojstava omogućuje im obavljanje zadataka koji su prije bili nezamislivi, poput penjanja zidovima ili prelaska preko stepenica.

Ova otkrića otvaraju vrata brojnim mogućnostima – od miješanja različitih materijala do razvoja mikrorobotike. Posebno se ističe potencijal u medicinskom sektoru. Profesor Gilchrist ističe da je ovo tek početak i da su nove studije već planirane.

Dok znanost nastavlja rušiti granice onoga što smo smatrali mogućim, istraživanje Sveučilišta Lehigh pokazuje nešto nevjerojatno: avantura pijeska u suprotnosti s gravitacijom. Ovaj proboj, kombinacija inženjeringa i magnetske sile, predstavlja početak nove inovativne ere.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.