kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Misija s posadom Boeing Starlinera odgođena neposredno prije lansiranja
Svemir

Misija s posadom Boeing Starlinera odgođena neposredno prije lansiranja

Misija s posadom Boeing Starlinera odgođena neposredno prije lansiranja
objavljeno

Prva misija s posadom letjelice Boeing Starliner dramatično je odgođena samo dva sata prije lansiranja, nakon što je identificiran novi sigurnosni problem, priopćili su dužnosnici, odgađajući time visokorizičnu testnu misiju do Međunarodne svemirske postaje. Astronauti Butch Wilmore i Suni Williams bili su vezani u svojim sjedalima, spremni za polijetanje, kada je stigao poziv za “prekid” zbog čujnog zujanja iz ventila za otpuštanje tekućeg kisika na raketi Atlas V, koja je trebala lansirati letjelicu u orbitu.

Na kasnonoćnoj konferenciji za novinare, Tory Bruno, predsjednik i izvršni direktor United Launch Alliancea (ULA), tvrtke odgovorne za raketu, rekao je novinarima da neuobičajene vibracije ukazuju na moguće dotrajavanje dijelova ventila do točke kvara, ali je naglasio kako “posada nikada nije bila u opasnosti.”

Inženjeri će sada procijeniti stupanj propadanja i odlučiti hoće li popraviti isti dio na lansirnoj rampi ili vratiti raketu u zgradu za montažu radi postavljanja novog ventila. ULA, zajednički projekt Boeinga i Lockheed Martina, priopćila je da će sljedeći pokušaj lansiranja biti najranije u petak. “Tim treba dodatno vrijeme za procjenu, stoga planiramo sljedeći pokušaj lansiranja najranije u petak, 10. svibnja,” objavili su na platformi X.


Ova misija, već suočena s godinama kašnjenja, dolazi u izazovno vrijeme za Boeing, jer sigurnosna kriza pogađa komercijalni zrakoplovni sektor ovog stoljetnog proizvođača. NASA polaže nade u uspješan test Starlinera kako bi se certificiralo drugo komercijalno vozilo za prijevoz posade na ISS. Elon Muskov SpaceX postigao je taj podvig sa svojom letjelicom Dragon 2020. godine, okončavši gotovo desetljećima dugu ovisnost o ruskim raketama nakon završetka programa Space Shuttle.

Povijest odgoda

Nakon odluke o prekidu lansiranja, astronauti, odjeveni u plava svemirska odijela, izašli su iz Starlinera i vratili se u kombi koji ih je odvezao natrag u njihove prostorije. Wilmore i Williams, obojica mornarički piloti s bogatim iskustvom u svemirskom programu, već su dvaput boravili na Međunarodnoj svemirskoj postaji, jednom u šatlu, a zatim u ruskoj letjelici Soyuz. Nova misija omogućit će im testiranje Starlinera ručnim upravljanjem, kako bi procijenili njegove sposobnosti.

Kapsula u obliku kapljice, s kabinom veličine SUV-a, trebala bi se spojiti s ISS-om na tjedan dana, prije povratka padobranom na Zemlju s planiranim slijetanjem na zapadu SAD-a. Uspješna misija pomogla bi ukloniti gorak okus niza problema u programu Starliner. Tijekom prvog testnog leta bez posade 2019., softverski nedostaci spriječili su kapsulu da se postavi na ispravnu putanju, pa se vratila bez dosezanja svemirske postaje. “Intervencija sa Zemlje spriječila je gubitak letjelice,” rekla je NASA kasnije, kritizirajući Boeing zbog neadekvatnih sigurnosnih provjera.

Zatim su 2021. godine, dok je raketa bila na lansirnoj rampi za novi let, blokirani ventili prisilili na novu odgodu. Letjelica je konačno stigla na ISS u svibnju 2022. tijekom lansiranja bez posade. No dodatni problemi, poput slabih padobrana i zapaljive trake u kabini koja je morala biti uklonjena, uzrokovali su daljnja kašnjenja leta s posadom, ključnog za certificiranje kapsule u redovnim NASA-inim misijama na Međunarodnu svemirsku postaju.

SpaceX-ova letjelica Dragon pridružila se tom ekskluzivnom klubu četiri godine ranije, nakon programa Mercury, Gemini, Apollo i Space Shuttle. Godine 2014. agencija je dodijelila fiksne ugovore u vrijednosti od 4,2 milijarde dolara Boeingu i 2,6 milijardi dolara SpaceX-u za razvoj kapsula u okviru Programa komercijalnih posada. To je označilo promjenu u NASA-inom pristupu, od vlasništva nad svemirskom tehnologijom do plaćanja privatnim partnerima za njihove usluge kao glavnim klijentima.

Nakon što Starliner bude u potpunosti operativan, NASA se nada koristiti letjelice SpaceX-a i Boeinga naizmjence za prijevoz posada na svemirsku postaju. Iako bi orbitalni laboratorij trebao biti zatvoren 2030. godine, Starliner i Dragon mogli bi se koristiti za buduće privatne svemirske postaje koje razvijaju različite tvrtke.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.