kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Astronauti ostaju duže na svemirskoj stanici zbog dodatnog testiranja Boeing kapsule
Svemir

Astronauti ostaju duže na svemirskoj stanici zbog dodatnog testiranja Boeing kapsule

Starliner se spaja s ISS-om. Izvor: NASA.
objavljeno

Dva NASA-ina astronauta ostat će duže na Međunarodnoj svemirskoj stanici dok inženjeri rješavaju probleme na Boeingovoj novoj svemirskoj kapsuli koji su se pojavili tijekom putovanja.


NASA je u petak objavila da neće odrediti datum povratka sve dok se testiranja na Zemlji ne dovrše te je potvrdila da su astronauti sigurni.

“Nemamo žurbe da ih vratimo kući”, rekao je Steve Stich, voditelj NASA-inog programa za komercijalne posade. Iskusni testni piloti Butch Wilmore i Suni Williams lansirali su se Boeingovom kapsulom Starliner prema svemirskoj stanici 5. lipnja. Ovo je bilo prvo lansiranje astronauta za Boeing nakon godina kašnjenja i problema.

Problemi s propulzijskim sustavom

Testni let trebao je trajati otprilike tjedan dana, što bi Wilmoreu i Williamsu dalo dovoljno vremena da ispitaju kapsulu dok je prikačena na stanicu. Međutim, problemi s propulzijskim sustavom kapsule, koji se koristi za manevriranje svemirskim brodom, natjerali su NASA-u i Boeing da nekoliko puta odgode povratak kako bi analizirali te probleme. Također su htjeli izbjeći sukobe s planiranim aktivnostima astronauta na stanici. No, svemirska šetnja planirana za ovaj tjedan otkazana je nakon što je voda procurila iz astronautskog odijela. Taj problem još uvijek nije riješen, pa je planirana šetnja za sljedeći tjedan također odgođena.


Kvarovi pri približavanju stanici

Kada se Starliner približio svemirskoj stanici dan nakon lansiranja, kvarovi potisnika u posljednjem trenutku gotovo su omeli pristajanje. Pet od 28 potisnika kapsule nije radilo tijekom pristajanja; svi osim jednog su ponovno pokrenuti. Starliner je već imao jedno malo curenje helija kada je lansiran u orbitu, a nekoliko je curenja nastalo tijekom leta. Helij se koristi za prešanje goriva za potisnike. Boeing je ovog tjedna izjavio da ta dva problema nisu zabrinjavajuća za povratak. Odgađajući povratak astronauta, NASA i Boeing su izjavili da im treba više vremena za prikupljanje informacija o problemima s potisnicima i curenjem dok je kapsula usidrena. Oba problema su u servisnom modulu, jedinici pričvršćenoj na kapsulu koja izgara tijekom povratka u atmosferu. NASA je isprva rekla da Starliner može ostati usidren na svemirskoj stanici do 45 dana zbog ograničenja baterija. No, testovi tijekom leta pokazali su da se to ograničenje može produžiti, rekao je Stich.

Testiranja u pustinji

Dužnosnici su rekli da neće odrediti datum povratka dok ne obave zemaljske testove potisnika kapsule u pustinji Novog Meksika, koji bi trebali trajati nekoliko tjedana. Žele pokušati replicirati situaciju koja se dogodila tijekom pristajanja.

“Želim jasno reći da Butch i Suni nisu zarobljeni u svemiru”, rekao je Stich, dodajući da je Starliner dizajniran za misiju do 210 dana.

Nakon što je flota svemirskih shuttleova povučena iz upotrebe, NASA je prepustila prijevoz astronauta privatnim tvrtkama. SpaceX Elona Muska obavio je devet taksi letova za NASA-u od 2020. godine. NASA planira izmjenjivati SpaceX i Boeing u prijevozu posada do i sa svemirske stanice. Ovaj nastavak misije predstavlja ključni korak za Boeing, koji nakon godina kašnjenja i tehničkih poteškoća nastoji pokazati svoju sposobnost u komercijalnom svemirskom prijevozu.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.