kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Problemi sa Starlinerom: ponovna odgoda povratka astronauta
Svemir

Problemi sa Starlinerom: ponovna odgoda povratka astronauta

Boeingova svemirska kapsula Starliner ranije je pristala na Međunarodnoj svemirskoj stanici. (Izvor slike: ESA).
objavljeno

Dva astronauta, Butch Wilmore i Suni Williams, suočavaju se s neplaniranim produljenjem boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici zbog tehničkih problema sa Starlinerom. Unatoč tvrdnjama Boeinga da “astronauti nisu ostavljeni na cjedilu,” situacija ukazuje na ozbiljne izazove s kojima se tvrtka suočava.

Odgođen Povratak

Astronauti su trebali biti vraćeni na Zemlju 14. lipnja, ali su tehničke poteškoće prisilile na višestruke odgode. Problemi uključuju poteškoće pri pristajanju na stanicu i curenje helija, što dodatno komplicira povratak.

Na tiskovnoj konferenciji prošlog tjedna, glasnogovornici NASA-e izjavili su da stručnjaci intenzivno rade na analizi problema. Nakon završetka analize, NASA i Boeing odlučit će o novom datumu povratka astronauta. “Za sada ne vidimo nikakav scenarij u kojem Starliner neće moći vratiti Butcha i Suni kući,” rekao je Steve Stich, voditelj NASA-inog programa za komercijalne posade.

Važnost Starlinera

Starliner igra ključnu ulogu u povećanju kapaciteta za prijevoz astronauta do i od svemirske stanice, u suradnji s SpaceX-om Elona Muska. NASA je Boeingu dodijelila 4,2 milijarde dolara za razvoj Starlinera, čime je tvrtka preuzela značajan zadatak u svemirskom programu.


Ovo putovanje je bilo prvo za Starliner s posadom, nakon godina kašnjenja zbog tehničkih problema. Svaka poteškoća dodatno naglašava važnost i osjetljivost ovog projekta.

Širi problemi Boeinga

Incident sa Starlinerom dolazi u vrijeme kada se Boeing suočava s nizom problema u svojoj zrakoplovnoj industriji, uključujući incidente s otvaranjem vrata tijekom letova i smrt zviždača. Kritičari tvrde da tvrtka ima ozbiljne probleme u kontroli kvalitete. Iako problemi sa zrakoplovima nisu izravno povezani s poteškoćama Starlinera, situacija dodatno narušava povjerenje u sposobnost Boeinga da se nosi s tehničkim izazovima.

Tehnički problemi sa Starlinerom otkrivaju dublje izazove s kojima se Boeing suočava u svojoj zrakoplovnoj i svemirskoj industriji. Dok NASA i Boeing rade na rješavanju ovih problema, javnost s nestrpljenjem očekuje povratak astronauta Wilmorea i Williamsa na Zemlju. Ishod ove misije bit će ključan za budućnost Boeingovog svemirskog programa. 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.